Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Ο Salvini, ο ιταλικός Νότος και η ανθρωπιά

tags :
Ο Salvini, ο ιταλικός Νότος και η ανθρωπιά
Ο Salvini, ο ιταλικός Νότος και η ανθρωπιά
Να δώσει το στίγμα της σκληρής αντιμεταναστευτικής πολιτικής που θα ακολουθήσει, έσπευσε ο νέος υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Matteo Salvini, απαγορεύοντας τον ελλιμενισμό του πλοίου Aquarius, το οποίο μεταφέρει πάνω από 600 διασωθέντες μετανάστες, μεταξύ των οποίων παιδιά αλλά και έγκυες.
Ο Salvini κατέστησε σαφές ότι το Aquarius, αλλά και οποιοδήποτε άλλο πλοίο μεταφέρει μετανάστες, δεν πρόκειται να δέσει σε ιταλικό λιμάνι, απόφαση η οποία πυροδότησε πρωτοφανή κόντρα με τη Μάλτα που επίσης αρνήθηκε να ελλιμενίσει το πλοίο.
Παρόλα αυτά, οι δήμαρχοι του φτωχού ιταλικού Νότου παρέδωσαν μαθήματα ανθρωπιάς, αψηφώντας την εντολή Salvini και δηλώνοντας έτοιμοι να υποδεχθούν τους μετανάστες.
«Παλέρμο στα αρχαία ελληνικά σημαίνει «ασφαλές λιμάνι» (Πάνορμος).
Υποδεχόμαστε ανέκαθεν σκάφη που έχουν σώσει ζωές στην θάλασσα.
Δεν θα σταματήσουμε τώρα.
Ο Salvini παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.
Έδειξε και πάλι ότι βρισκόμαστε υπό ακροδεξιά διακυβέρνηση», δήλωσε ο δήμαρχος του Παλέρμο, Leoluka Orlando, όπως μετέδωσε ο Guardian.
Την απόφασή του έσπευσαν να υποστηρίξουν και άλλοι δήμαρχοι της νότιας Ιταλίας, της Νάπολης, της Μεσίνα και του Ρέτζιο Καλάμπρια, που δήλωσαν έτοιμοι να αψηφήσουν τις εντολές του ακροδεξιού υπουργού Εσωτερικών της Ιταλίας.
Πρόκειται για μια κίνηση υψηλού συμβολισμού απέναντι στην ακροδεξιά πολιτική Salvini, την ώρα μάλιστα που ο ιταλικός Νότος έχει δεχθεί το μεγαλύτερο κύμα προσφύγων και μεταναστών και έχει υποστεί τις σοβαρότερες συνέπειες.
Τελικά ήταν η Ισπανία αυτή που προσφέρθηκε να δώσει λύση στο αδιέξοδο, δηλώνοντας με τη σειρά της πρόθυμη να υποδεχθεί το πλοίο με τους μετανάστες στο λιμάνι της Βαλένθια για ανθρωπιστικούς λόγους.
Οι άνθρωποι βολοδέρνουν στη Μεσόγειο από το Σάββατο και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα χρειαστούν τουλάχιστον άλλες δύο ημέρες, έως ότου φτάσουν στη Βαλένθια.

Οι μεμονωμένες δράσεις αλληλεγγύης δεν αρκούν...

 Είναι ξεκάθαρο ότι πολιτική Salvini είναι απάνθρωπη,  κόντρα στο διεθνές δίκαιο και τις αρχές που διέπουν την Ευρώπη.
Ο νέος ισχυρός άντρας της Ιταλίας επιχειρεί με το κλείσιμο των λιμανιών να εκβιάσει μια λύση για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ιταλία, ακριβώς όπως και οι χώρες του Βίζενγκραντ όταν έκλεισαν τα χερσαία σύνορα, εγκλωβίζοντας χιλιάδες πρόσφυγες στην Ελλάδα.
Το βασικό ερώτημα που πρέπει να απασχολήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι τι οδήγησε τους Ιταλούς και άλλους λαούς να επιλέξουν κυβερνήσεις με αντιμεταναστευτική πολιτική και ακροδεξιά, αντιευρωπαϊκή ατζέντα.
Η έλλειψη αλληλεγγύης και κοινής πολιτικής για την αντιμετώπιση του μεγάλου προσφυγικού και μεταναστευτικού ρεύματος των τελευταίων ετών, μετέτρεψε την Ιταλία και την Ελλάδα σε αποθήκες ψυχών.
Οι δύο χώρες κλήθηκαν να σηκώσουν το βάρος μιας εισροής άνευ προηγουμένου, καθώς τη διετία 2015 - 2016 πάνω από ένα εκατ. άνθρωποι πέρασαν σε ευρωπαϊκό έδαφος, με τις αντιθέσεις εντός της ΕΕ να είναι τεράστιες.
Η αντίδραση και το σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης ήρθαν με καθυστέρηση, καθώς πολλά κράτη - μέλη αδυνατούν να κατανοήσουν ότι τα θαλάσσια σύνορα, δεν αποτελούν μόνο σύνορα της Ιταλίας και της Ελλάδας αλλά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι έχουν υποχρέωση για ίση κατανομή και μετεγκατάσταση.
Η συμμόρφωση με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου για την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών κρίσεων ευτυχώς εξακολουθεί να αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για πολλές κυβερνήσεις, κυρίως του ευρωπαϊκού Νότου.
Ωστόσο, έως ότου οι χώρες σηκώσουν το ίδιο βάρος και αναλάβουν το μέρος των ευθυνών που τους αναλογούν, η αντιμεταναστευτική και ευρωσκεπτικιστική ρητορική, θα κερδίζει διαρκώς έδαφος.

Μαρία Παπαδάτου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης