Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δημοψήφισμα για τη σχέση με την ΕΕ ετοιμάζει η Πολωνία

tags :
Δημοψήφισμα για τη σχέση με την ΕΕ ετοιμάζει η Πολωνία
Δημοψήφισμα για τη σχέση με την ΕΕ ετοιμάζει η Βαρσοβία
Τα σχέδιά του για δημοψήφισμα που θα θέτει ερωτήματα για τη σχέση της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέπτυξε ο Πρόεδρος της Πολωνίας, Andrzej Duda.
Ο κ. Duda υποστηρίζει εδώ και καιρό ότι το πολωνικό Σύνταγμα (1997) πρέπει να ανανεωθεί.
Επί αυτού, έδωσε στη δημοσιότητα μία λίστα 15 ερωτήσεων που θα μπορούσαν να τεθούν σε δημοψήφισμα, μέσα στο τρέχον έτος.
Εκ των 15 ερωτημάτων, τα δύο αφορούν άμεσα τη σχέση της Πολωνίας με την Ε.Ε..
Πρώτον, ερωτάται εάν θα πρέπει να κατοχυρωθεί στο Σύνταγμα η συμμετοχή της Πολωνίας στο μπλοκ και, δεύτερον, ερωτάται αν πρέπει να διασφαλιστεί η υπεροχή του πολωνικού Συντάγματος έναντι του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου.
Από τη στιγμή που το συντηρητικό Κόμμα Δικαιοσύνης -το οποίο υποστήριξε την προεδρική προσπάθεια του κ. Duda -βρέθηκε στην εξουσία, πριν από περίπου τρία χρόνια, οι σχέσεις μεταξύ Βρυξελλών και Βαρσοβίας επιδεινώθηκαν.
Η κόντρα έφθασε στα ύψη, με αφορμή τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος που προώθησε η πολωνική κυβέρνηση.
Βέβαια, ο κ. Duda υπογράμμισε ότι μια συνταγματική κατοχύρωση της ένταξης της Πολωνίας στην Ε.Ε., θα «ενίσχυε» την παρουσία της χώρας στο μπλοκ.
Εκτός από τα ερωτήματα που διέπουν τη σχέση της Πολωνίας με την Ε.Ε., ο Πολωνός Πρόεδρος πρότεινε, μεταξύ άλλων, διαβούλευση για το κατά πόσον το Σύνταγμα πρέπει να εγγυηθεί τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης