Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πιστοποιημένο δίκτυο άμεσων πληρωμών των κεντρικών τραπεζών της ΕΚΤ και της Ευρωζώνης αποτελεί η SIA

tags :
Πιστοποιημένο δίκτυο άμεσων πληρωμών των κεντρικών τραπεζών της ΕΚΤ και της Ευρωζώνης αποτελεί η SIA
Πιστοποιημένο δίκτυο άμεσων πληρωμών των κεντρικών τραπεζών της ΕΚΤ και της Ευρωζώνης αποτελεί η SIA
Η ευρωπαϊκή εταιρεία SIA που δραστηριοποιείται στην αγορά τεχνολογικών υποδομών και υπηρεσιών υπηρεσίες πληρωμών, έλαβε πιστοποίηση από το Ευρωσύστημα (την ΕΚΤ και τις κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης) για την παροχή πρόσβασης στο σύστημα Target Instant Payment Settlement (TIPS), η ενεργοποίηση του οποίου αναμένεται τον Νοέμβριο του 2018.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το SIAnet είναι το μοναδικό δίκτυο που πέρασε επιτυχώς όλους τους ελέγχους ασφαλείας, απόδοσης, αξιοπιστίας και διακυβέρνησης που πραγματοποίησε το Ευρωσύστημα και πλέον όλες οι ευρωπαϊκές τράπεζες και οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών (PSPs) μπορούν να συμμετέχουν μέσω του δικτύου της SIA, στην δοκιμαστική φάση λειτουργίας του συστήματος TIPS.
Μέσω της υπάρχουσας υποδομής, πραγματοποιούνται ήδη άμεσες πληρωμές σε ευρωπαϊκή κλίμακα μέσω σύνδεσης με την πλατφόρμα EBA Clearing’s RT1, που βρίσκεται σε λειτουργία από τις 21 Νοεμβρίου 2017 και μέσω τις οποίας έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 1 εκατομμύριο συναλλαγές συνολικής αξίας 635 εκατ ευρώ.
Ως εκ τούτου, η SIA είναι ο μοναδικός πάροχος μέσω του οποίου μπορούν να πραγματοποιηθούν άμεσες πληρωμές και από τις δύο πανευρωπαϊκές πλατφόρμες πληρωμών, την RT1 και την TIPS. Χάρη στις λύσεις που προσφέρει αποκλειστικά η SIA οι τράπεζες μπορούν να εστιάσουν στις βασικές τους δραστηριότητες και να μειώσουν τα λειτουργικά κόστη που σχετίζονται με την διαχείριση συναλλαγών που πραγματοποιούνται μέσω πολύπλοκων υποδομών.
Με την επίσημη έναρξη των άμεσων πληρωμών κατά το τέλος του έτους, οι πολίτες και οι επιχειρήσεις σε 34 χώρες της περιοχής SEPA (Single Euro Payments Area) θα μπορούν να στέλνουν και να λαμβάνουν μετρητά μέχρι 15.000 ευρώ κάνοντας μόνο μια συναλλαγή η οποία θα ολοκληρώνεται σε λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα, μέσω μιας υπηρεσίας που θα είναι διαθέσιμη 24 ώρες το 24ωρο και για 365 μέρες τον χρόνο, όντας με αυτόν τον τρόπο ευθυγραμμισμένη με το SEPA Instant Credit Transfer του European Payments Council (EPC).
Σημειώνεται ότι πρόσφατα η SIA υπέγραψε συμφωνία για την εξαγορά της δραστηριότητας επεξεργασίας καρτών της First Data στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη έναντι 375 εκατ. ευρώ. To 2017, οι δραστηριότητες αυτές έφεραν συνολικά στην First Data έσοδα ύψους 100 εκατ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης