Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αμετάβλητη η Wall στον απόηχο της συνάντησης Trump - Kim - Στο -0,01% οι απώλειες για Dow Jones

tags :
Αμετάβλητη η Wall στον απόηχο της συνάντησης Trump - Kim - Στο -0,01% οι απώλειες για Dow Jones
Εν αναμονή της αυριανής (13/6) απόφασης της Fed παραμένουν οι επενδυτές
Σε... διαδικασία απόλυτης σταθεροποίησης κινήθηκε η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά, καθώς πέρασε ο πρώτος ενθουσιασμός από την ιστορική συνάντηση του Donald Trump και του Kim Jong Un στη Συγκαπούρη.
Το γεγονός ότι η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών δεν περιλαμβάνει «λεπτομέρειες» για τον τρόπο με τον οποίο η Β. Κορέα θα 0προχωρήσει στην αποπυρηνικοποίηση, οδήγησε τους επενδυτές να διατηρήσουν επιφυλακτική στάση.
Αποτέλεσμα ήταν ο Dow Jones να υποχωρήσει κατά το οριακό 0,01% στις 25.320 μονάδες, με τις μετοχές των JPMorgan Chase και Goldman Sachs να εμφανίζουν τις μεγαλύτερες απώλειες.
Στο 0,17% τα κέρδη για τον S&P 500 στις 2.786 μονάδες, με στήριξη από τους κλάδους κοινής ωφέλειας και τεχνολογίας πληροφορικής, οι οποίοι κινήθηκαν 1,3% και 0,4% υψηλότερα αντίστοιχα.
Καλύτερη η πορεία για την υψηλή τεχνολογία, με τον δεικτη Nasdaq να ενισχύεται 0,57% και να διαμορφώνεται στο επίπεδο των 7.703 μονάδες, χάρη στην καλή πορεία των μετοχών των Facebook, Apple, Amazon, Netflix και Alphabet.
«Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποια έκπληξη στο γεγονός ότι οι αγορές δεν αντιδρούν έντονα στη συνάντηση», υποστήριξε ο Paul Tudor Jones, διαχειριστής hedge fund, μιλώντας στο CNBC, προσθέτοντας ότι «η αγορά ζει το τελευταίο 12μηνο περιμένοντας αυτό το γεγονός και όταν συνέβη το είχε, ήδη, προεξοφλήσει».
Παράλληλα οι επενδυτές επέδειξαν αυτοσυγκράτηση με δεδομένο ότι σήμερα 12/6 ξεκίνησε η διήμερη συνεδρίαση της Fed, με τους αναλυτές να θεωρούν, σχεδόν βέβαιη μία νέα αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, αν και κάποιοι εξ αυτών υποστηρίζουν ότι ακολούθως η Fed θα διατηρήσει πιο συγκρατημένη στάση απ' ότι αρχικά αναμενόταν.
Σημειώνεται ότι η Fed θα ανακοινώσει αύριο 13/6 την απόφασή της στις 21.00 μμ ώρα Ελλάδας.



Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδo και την μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη Dow Jones



Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδo και την μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη S&P 500



Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδo και την μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη Nasdaq



Μακροοικονομία

Στα 523,2 δισεκ. δολάρια διαμορφώθηκε το δημοσιονομικό έλλειμμα των Ηνωμένων Πολιτειών, την περίοδο μεταξύ Οκτωβρίου 2017 και Μαΐου 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.
Η επίδοση είναι κατά 23% αυξημένη σε σύγκριση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο, ένα χρόνο νωρίτερα (432,8 δισεκ. δολάρια).
Επισημαίνεται ότι το έλλειμμα του αμερικανικού προϋπολογισμού για τον περασμένο Μάιο, διαμορφώθηκε σε 146,8 δισεκ. δολάρια, 66% υψηλότερα από ότι ένα χρόνο νωρίτερα.
Η Standard & Poor’s αναμένει το δημοσιονομικό έλλειμμα στο ασύλληπτο επίπεδο των 991 δισεκ. δολαρίων για το έτος 2020, επικαλούμενη, κυρίως, τη φορολογική μεταρρύθμιση που εφάρμοσαν οι Ρεπουμπλικάνοι από την αρχή του τρέχοντος έτους.
Σε ό,τι αφορά το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, η «τρύπα» θα φθάσει τα 700 δισεκ. δολάρια το 2020, επισημαίνεται.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το δημοσιονομικό έλλειμα κορυφώθηκε το 2009, στον απόηχο της χρηματοπιστωτικής κρίσης, με το ποσό να εκτοξεύεται στο 1,4 τρισεκ. δολάρια.
Τον Ιανουάριο του 2017, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Donald Trump, ανερχόταν σε 438 δισεκ. δολάρια.
Αύξηση αντίστοιχη των προσδοκιών κατέγραψαν τον Μάιο του 2018 οι τιμές καταναλωτή των ΗΠΑ, ενώ σε ετήσια βάση αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων έξι ετών, αντικατοπτρίζοντας την ισχυρή οικονομία και τη σφιχτή αγορά εργασίας.
Ειδικότερα, το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε σήμερα (11/6/2018) ότι ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (CPI) σημείωσε άνοδο 0,2%, όσο και τον Απρίλιο, καθώς οι τιμές των τροφίμων παρέμειναν αμετάβλητες.
Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών της ενέργειας και των τροφίμων, ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 0,2%, μετά από αύξηση 0,1% τον Απρίλιο.
Σε ετήσια βάση, ο δείκτης CPI αυξήθηκε κατά 2,8%, έναντι αύξησης 2,5% του Απριλίου, καταγράφοντας τον ταχύτερο ρυθμό αύξησης από τις αρχές του 2012.
Ο δομικός CPI αυξήθηκε κατά 2,2% σε ετήσια βάση τον Μάιο.
Σύμφωνα με ξεχωριστά στοιχεία, ο δείκτης τιμών για δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης (PCE), ο προτιμώμενος δείκτης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) για τον πληθωρισμό, σημείωσε ετήσια άνοδο 1,8% τον Απρίλιο του 2018, όσο και τον Μάρτιο.

Επιχειρήσεις

Το 9% επί του συνολικού της εργατικού δυναμικού ετοιμάζεται να απολύσει η Tesla, σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο ιστότοπος «Electrek», επικαλούμενος πηγές.
Οι απολύσεις δεν αφορούν κανέναν υπάλληλο στο παραγωγικό κομμάτι, επισημαίνεται.
Η Tesla δεν έχει σχολιάσει, επί του παρόντος, το δημοσίευμα.
Υπενθυμίζεται ότι οι μέτοχοι της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας ενέκριναν -στις 5/6- τις προτάσεις του Elon Musk στην ετήσια συνεδρίαση, ο οποίος, από την πλευρά του, ανέφερε ότι η Tesla είναι «πολύ πιθανό» να πετύχει τον στόχο για παραγωγή 5.000 «Model 3» έως το τέλος του τρέχοντος μήνα.
Σε ό,τι αφορά στα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου 2018, η Tesla κατέγραψε καθαρές ζημίες ύψους 709,6 εκατ. δολαρίων, έναντι απωλειών ύψους 330,3 εκατ. ένα χρόνο νωρίτερα, με το EBITDA να είναι αρνητικό, στα 3,35 δολάρια ανά μετοχή.
Τα συνολικά έσοδα αυξήθηκαν σημαντικά, στα 3,41 δισεκ. δολάρια, έναντι 2,70 το πρώτο τρίμηνο του περασμένου έτους.
Οι απώλειες προστίθενται στις συνολικές ζημίες ύψους 2 δισεκ. δολαρίων για το σύνολο του 2017, έναντι απωλειών 666,3 εκατ. ένα χρόνο νωρίτερα.
Τα έσοδα για την ίδια χρονική περίοδο, ανήλθαν σε 11,8 δισεκ. δολάρια.
Μήνυση κατά της J.P. Morgan Chase στην αμερικανική δικαιοσύνη κατέθεσε η μεξικανική εταιρεία κατασκευής ακινήτων, BVG World, διεκδικώντας από τον τραπεζικό κολοσσό το ποσό των 1,2 δισεκ. δολαρίων.
Όπως ισχυρίζεται η BVG, η αμερικανική τράπεζα την εξανάγκασε να της μεταβιβάσει ακίνητα, βάσει ψευδούς υπόσχεσης ότι θα τα πουλήσει.
Παράλληλα, όπως γνωστοποίησε η εταιρεία real estate, η δικαιοσύνη του Μεξικού εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον επικεφαλής της J.P. Morgan στη χώρα, Eduardo Cepeda, για απάτη σχετικά με δάνειο που εκδόθηκε το 2007.
Απαντώντας, η J.P. Morgan ανέφερε ότι οι ισχυρισμοί δεν έχουν βάση, επιρρίπτοντας στον επικεφαλής της BVG ότι προσπαθεί να αποφύγει την εκπλήρωση των οικονομικών του υποχρεώσεων.
Σύμφωνα με την καταγγελία, ο Elias Sacal Cababie και η BVG μεταβίβασαν στην J.P. Morgan εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια ακινήτων το Σεπτέμβριο του 2012, ελπίζοντας να χρησιμοποιήσουν τα έσοδα από την πώληση για να πληρώσουν δάνειο ύψους 99 εκατ. δολαρίων και άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες.
Ωστόσο, οι ενάγοντες δήλωσαν ότι η J.P. Morgan «δεν είχε ποτέ την πρόθεση να εκπληρώσει την υπόσχεσή της» και, αντ’ αυτού, τα χρησιμοποίησε για τη συγκέντρωση της περισσότερων τελών και τόκων, εξαιτίας επιχειρηματικών διαφορών που θεωρούσαν ότι είχαν επιλυθεί το 2010.
Επίσης, η JPMorgan κατηγορείται ότι προσπάθησε να βλάψει τη φήμη του κ. Sacal στους επιχειρηματικούς εταίρους.
Οι καθαρές ζημιές στο τρίμηνο μέχρι τις 4 Μαΐου της Lands’ End, διαμορφώθηκαν στα 2,6 εκατ. δολάρια ή 8 σεντς ανά μετοχή, σε σχέση με τις ζημιές των 7,8 εκατ. δολαρίων ή 24 σεντς ανά μετοχή στην αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.
Τα έσοδα αυξήθηκαν 12% στα 299,8 εκατ. δολάρια, σε σχέση με τις εκτιμήσεις για 285 εκατ. δολάρια.
Το ποσό των 15,7 δισεκ. δολαρίων καλείται να καταβάλει συνολικά στην Ουάσιγκτον και τους πελάτες η Merrill Lynch, έπειτα από απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (Securities and Exchange Commission) των Ηνωμένων Πολιτειών.
Οι traders της Merrill Lynch παραπλάνησαν τα τελευταία χρόνια ορισμένους πελάτες, προκειμένου να πουλήσουν τα RMBS (Residential Mortgage-Backed Security) και να λάβουν τις σχετικές «υπερβολικές» προμήθειες, μεταξύ 2009 και 2012.
Η Merrill Lynch κατηγορήθηκε για το ότι δεν κατάφερε να εποπτεύσει σωστά το προσωπικό της.
«Έχουμε αντιμετωπίσει το θέμα», διαβεβαίωσε σε ανακοίνωσή της η χρηματοπιστωτική εταιρεία.
Επισημαίνεται ότι η Merrill Lynch αποκτήθηκε τον Σεπτέμβριο 2008 από τη Bank of America, εν μέσω της άνευ προηγουμένου χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Αναλύσεις

Θετικά αποτιμά τη φορολογική μεταρρύθμιση των Ρεπουμπλικάνων η πλειοψηφία των εταιρειών, στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε ο οίκος Moody's.
Ειδικότερα, το 65% των ερωτηθέντων επιχειρηματιών αναφέρουν ότι η εταιρεία τους βρίσκεται σε καλύτερη οικονομική κατάσταση μετά την εφαρμογή της μεταρρύθμισης, στα τέλη Δεκεμβρίου 2018, ενώ το 64% διαπιστώνει βελτίωση των ταμειακών ροών.
Σε ό,τι αφορά στις εταιρείες επενδυτικής κλίμακας (υψηλότερα από «Baa») που αξιολογεί ο αμερικανικός οίκος, το ποσοστό των ικανοποιημένων επιχειρηματιών διαμορφώνεται σε 75%.
Στο ερώτημα για το πως ακριβώς σχεδιάζουν να ξοδέψουν τα κεφάλαια που θα εξοικονομηθούν από τον χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή (στο 21% ο ανώτατος, από 35%), το 45% των επιχειρηματιών αναφέρουν ότι τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή του χρέους.
Μόλις το 14% θα επενδύσει μέσω κεφαλαιουχικών δαπανών, ενώ το 7% δήλωσε ότι θα αυξήσει τα μερίσματα.
Το 10% δήλωσαν ότι σχεδιάζουν να προσλάβουν επιπλέον προσωπικό, με το 13% να απαντούν ότι θα αυξήσουν τους μισθούς.
Για πρώτη φορά σε 15 μήνες, τα funds είναι overweight στις αμερικανικές μετοχές, με τις ΗΠΑ να είναι η μόνη περιοχή που παρουσιάζει ευνοϊκό outlook για τα κέρδη, σύμφωνα με έρευνα της Bank of America Merrill Lynch.
Ειδικότερα, η έρευνα του Ιουνίου αποκάλυψε ότι οι επενδύσεις στις αμερικανικές μετοχές αυξήθηκαν κατά 16 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ το 64% των συμμετεχόντων στην έρευνα δήλωσαν ότι οι αμερικανικές εταιρείες έχουν το πιο ευνοϊκό outlook για τα κέρδη, που είναι το υψηλότερο επίπεδο των 17 ετών.
Παράλληλα, το 31% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι οι πιο κοινοι tail risks για τις αγορές είναι οι εμπορικοί πόλεμοι, ενώ το 26% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι ένα λάθος στην πολιτική από την Fed ή την ΕΚΤ.
Παρά το γενικά θετικό οικονομικό outlook που απορρέουν από τα ισχυρά κέρδη, την παγκόσμια ανάκαμψη και τα χαμηλά επίπεδα ανεργίας στις ανεπτυγμένες αγορές, δεν αποκλείεται να προκύψουν προβλήματα.
Το πρόβλημα αυτό θα έρθει σύντομα με τη μορφή κραχ, επισημαίνει ο Francesco Filia της Fasanara Capital, ο οποίος είχε προβλέψει με ακρίβεια τη δραματική διόρθωση της αγοράς στις αρχές Φεβρουαρίου.
«Τα σημάδια μιας πιθανής συντριβής της αγοράς έχουν αρχίσει να εμφανίζονται» τονίζει σε ανάλυση του.
Ο Filia αναφέρθηκε στην αυξανόμενη συχνότητα των σοκ σχετικά με την αξία σε κίνδυνο ή τις ταχείες διορθώσεις της αγοράς, ως ένδειξη του πόσο εύθραυστες είναι οι παγκόσμιες αγορές.
Ως σημάδια έγκαιρης προειδοποίησης για «αστάθεια του ευρύτερου χρηματοπιστωτικού δικτύου» αναφέρονται η εκτόξευση του δείκτη μεταβλητότητας VIX τον Φεβρουάριο, η δραματική πτώσης της τουρκικής λίρας τους τελευταίους μήνες και η διακύμανση των αποδόσεων των ιταλικών ομολόγων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης