Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σκοπιανό: Θα πέσουν τώρα οι υπογραφές από Κοτζιά - Dimitrov αλλά ουδείς ξέρει αν και πότε θα εφαρμοστεί η συμφωνία

Σκοπιανό: Θα πέσουν τώρα οι υπογραφές από Κοτζιά - Dimitrov αλλά ουδείς ξέρει αν και πότε θα εφαρμοστεί η συμφωνία
Θα μεσολαβήσει ένα πολύ μεγάλο διάστημα με πυκνές εξελίξεις έως ότου η συμφωνία κυρωθεί στο ελληνικό κοινοβούλιο
Είναι γεγονός ότι η 12η Ιουνίου 2018 έχει καταγραφεί πλέον ως ιστορική ημέρα καθώς Αλέξης Τσίπρας και Zoran Zaev έδωσαν τα χέρια για το ονοματολογικό των Σκοπίων, ωστόσο θα μεσολαβήσει ένα πολύ μεγάλο διάστημα με πυκνές εξελίξεις έως ότου η συμφωνία που συνομολόγησαν από τηλεφώνου χθες οι δύο ηγέτες, κυρωθεί στο ελληνικό κοινοβούλιο.
Τις επόμενες ημέρες, η συμφωνία η οποία δεν έχει δοθεί ακόμη στα ελληνικά κόμματα, θα υπογραφεί από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών.
Ο δρόμος είναι μακρύς και δύσβατος, υποστηρίζουν πολιτικοί και διπλωματικοί αναλυτές καθώς τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για τους πρωθυπουργούς των δύο χωρών.
Όλοι οι εμπλεκόμενοι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αναζητούν λύση  win- win στο θέμα των Σκοπίων, με το ενδεχόμενο ακόμη και να μην υπάρξει λύση να είναι ένα από τα σενάρια.
Άλλωστε, όπως επισημαίνουν, όταν το Σκοπιανό μπει στην ουσία, μπορεί να επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό και των δύο χωρών.
Πάντως, το αμέσως επόμενο διάστημα, είναι συγκεκριμένα τα βήματα που καλούνται να ακολουθήσουν οι δύο χώρες προκειμένου να προχωρήσει η συμφωνία και να επικυρωθεί.
Έτσι, μετά τη θετική απάντηση του Zoran Zaev η συμφωνία θα εγκριθεί από τη Βουλή της γειτονικής χώρας.
Η ελληνική κυβέρνηση θα στείλει επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ γνωστοποιώντας ότι ενθαρρύνει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Με επιστολή της κυβέρνησης Zaev προς τις χώρες - περισσότερες από 140 -  που έχουν αναγνωρίσει τα Σκόπια ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας»  θα γνωστοποιείται ότι στο εξής το όνομα της χώρας είναι «Severna Makedonja».
Επίσης, από τον Ιούλιο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018 η κυβέρνηση Zaev θα πρέπει να πραγματοποιήσει δημοψήφισμα.
Και εφόσον οι πολίτες της γειτονικής χώρας απαντήσουν θετικά, τότε θα έρθει για έγκριση στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία

Παρά το γεγονός ότι το συνολικό κείμενο της συμφωνίας δεν έχει δει ακόμη το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με πληροφορίες, τα πλέον σημαντικά σημεία που περιλαμβάνονται σε αυτό, είναι τα εξής: Το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», θα αναγνωρίζεται στη χώρα μας ως «Severna Makedonja». Στην συμφωνία προβλέπεται η αποδοχή του erga omnes από την πλευρά των Σκοπίων αλλά και η υποχρέωση της να προχωρήσει άμεσα σε συνταγματική αναθεώρηση.
Η Ελλάδα θα προχωρήσει σε κύρωση μόνο όταν ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση στη γειτονική χώρα.
Η πρόσκληση στο ΝΑΤΟ και το άνοιγμα κεφαλαίων της ΕΕ θα πραγματοποιηθούν με την κύρωση από το κοινοβούλιο της πΓΔΜ της σύμβασης, η ένταξή της και στους δυο οργανισμούς θα γίνει όμως μετά τη συνταγματική αναθεώρηση, καθώς στην πρόσκληση θα προβλέπεται ρητά πως είναι άκυρη εάν δεν πληρωθεί ο όρος της αναθεώρησης.
Απαλείφονται από το Σύνταγμα της γειτονικής χώρας αναφορές σε «προστασία μακεδονικών μειονοτήτων» εκτός συνόρων και εναρμονίζεται το σχετικό με την ομογένεια άρθρο με το ανάλογο που υπάρχει στο ελληνικό Σύνταγμα.
Καθορίζονται μεταβατικές περίοδοι για την αλλαγή των εσωτερικών εγγράφων στη γειτονική χώρα, και αυτή η περίπλοκη διαδικασία θα συνδέεται με το άνοιγμα κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της «Βόρειας Μακεδονίας».
Συγκροτείται επιτροπή η οποία θα εξετάσει τη χρήση εμπορικών σημάτων στις δύο χώρες.
Αναγνωρίζεται «μακεδονική γλώσσα» («Macedonian language»), με τη σημείωση ότι η «Βόρεια Μακεδονία» αναγνωρίζει στο πλαίσιο της συμφωνίας ότι η γλώσσα αυτή είναι σλαβικής προέλευσης.
Σε σχέση με την εθνικότητα ισχύει ο όρος Macedonian/citizen of the Republic of North Macedonia, με τη ρητή αναφορά ότι ο λαός αυτής της χώρας δεν σχετίζεται με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.
Αν πράγματι ισχύουν τα δύο τελευταία σημεία, τότε πρόκειται για επικύρωση του αλυτρωτισμού των Σκοπίων, τον οποίο η συμφωνία υποτίθεται ότι ματαιώνει.

Η αντιπολίτευση δεν πείστηκε - Ο Πάνος Καμμένος διαφωνεί

Παρά το κλίμα που προσπάθησε να δημιουργήσει ο πρωθυπουργός με το διάγγελμα της Τρίτης, τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν φαίνεται να πείστηκαν ότι πρόκειται για μεγάλη διπλωματική νίκη όπως ισχυρίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας.
Η ΝΔ μιλά για κακή συμφωνία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πάει στον πρόεδρο της Δημοκρατίας για να υπογραμμίσει τη θέση του ότι ο πρωθυπουργός δεν νομιμοποιείται να περάσει τέτοια συμφωνία.
Το ΚΙΝΑΛ που τάσσεται υπέρ της λύσης περιμένει να του δοθεί η συμφωνία για να αποφασίσει.
Το ΚΚΕ εμφανίστηκε αρνητικό ενώ ο Βασίλης Λεβέντης είπε ότι θα πολεμά τη συμφωνία όσο ζει.
Το μόνο κόμμα που δεν πήρε θέση ήταν οι ΑΝΕΛ καθώς το πρωί της Τρίτης ο Πάνος Καμμένος είχε εμφανιστεί βέβαιος, κάνοντας την επιθυμία του πραγματικότητα, όπως έλεγαν στους διαδρόμους της Βουλής, ότι η συμφωνία με την οποία εκείνος διαφωνεί, δεν πρόκειται να εφαρμοστεί, επειδή θα την απορρίψουν οι πολίτες των Σκοπίων.
Και επομένως, ο ίδιος, δεν θα βρεθεί στη δύσκολη θέση να καταψηφίσει.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης