Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κ. Ζαχαριάδης στο BN: Η συμφωνία με την FYROM υπηρετεί το εθνικό συμφέρον - Σημαντικά οφέλη για την Ελλάδα

Κ. Ζαχαριάδης στο BN: Η συμφωνία με την FYROM υπηρετεί το εθνικό συμφέρον - Σημαντικά οφέλη για την Ελλάδα
Μία συνέντευξη εφ' όλης της ύλης του διευθυντή της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Ζαχαριάδης
Για συμφωνία που υπηρετεί το εθνικό συμφέρον με σημαντικά οφέλη για τη χώρα κάνει λόγο ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, στη συνέντευξη που παραχωρεί στο bankingnews και στη Χρύσα Κλειτσιώτη.
Όταν η συμφωνία έρθει στη Βουλή, «υπάρχουν δυνατότητες για ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία», υπογραμμίζει ο κ. Ζαχαριάδης, αλλά δεν θεωρεί «έντιμο κάποιοι (ΝΔ) να κρύβονται πίσω από άλλους (ΑΝΕΛ) για να βάλλουν τρικλοποδιά στη κυβέρνηση».
Αναφορικά με το ενδεχόμενο να υπάρχει πιστοληπτική γραμμή μετά την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο, ο Κώστας Ζαχαριάδης μιλά για «ηττοπαθή λογική» την οποία απορρίπτει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως υπογραμμίζει, «μετά από όλες αυτές τις θυσίες του ελληνικού λαού».
Ο διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν συμφωνήσει στο σχέδιο της καθαρής εξόδου.
«Δεν καταλαβαίνω το λόγο να επανέρχονται άλλα σενάρια στο τραπέζι. Τι και ποιους εξυπηρετούν;», διερωτάται.

Να ξεκινήσουμε με την επικαιρότητα κ. Ζαχαριάδη. Η ΝΔ υποστηρίζει ότι δεν έχετε νομιμοποίηση να φέρετε τη συμφωνία για το Σκοπιανό καθώς ο κυβερνητικός εταίρος δεν υπερψηφίζει. Το θεωρείτε έντιμο να καλείτε τα άλλα κόμματα να σας στηρίξουν;

Το θεωρώ πολύ έντιμο όλες οι πολιτικές δυνάμεις να αναλάβουν τις ιστορικές τους ευθύνες.
Η γνώμη μου είναι ότι υπάρχουν δυνατότητες για ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και το θεωρώ πολύ έντιμο να συνεργαζόμαστε στα μεγάλα ακόμα κι αν διαφωνούμε σε πολλά.
Να σας πω όμως και τι δεν θεωρώ έντιμο... Δεν θεωρώ έντιμο κάποιοι (ΝΔ) να κρύβονται πίσω από άλλους (ΑΝΕΛ) για να βάλλουν τρικλοποδιά στη κυβέρνηση.
Οποίος θέλει να διαπιστώσει την κυβερνητική συνοχή ο κανονισμός στη Βουλή του δίνει τη δυνατότητα να το διαπιστώσει πχ κάνοντας μια πρόταση μομφής.
Να αντιστρέψω το ερώτημα... Ο κ.Σαμαράς με τον κ. Βενιζέλο στη προηγούμενη κυβέρνηση συμφωνούσαν μεταξύ τους σ αυτό το θέμα; Ισχυρίζομαι λοιπόν ότι αυτές οι αντιφάσεις είναι δεδομένες σε κυβερνήσεις συνεργασίας και θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτές με τα καλά τους και με τις δυσκολίες τους.

Η κατάσταση στην Ιταλία και την Ισπανία σε πολλούς δημιουργεί ερωτηματικά για το αν θα καταστεί εφικτή η καθαρή έξοδος της χώρας στις αγορές ενώ ταυτόχρονα επανέρχονται τα σενάρια για πιστοληπτική γραμμή. Ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί δε θέλει την πιστοληπτική γραμμή;

Γιατί πιστεύουμε ότι η Ελλάδα μπορεί!
Τι σημαίνει πιστωτική γραμμή στήριξης;
Είναι σαφές ότι συμβολίζει την παραμονή σε ένα mini μνημόνιο με νέα μέτρα και εγγυήσεις, ένα διεθνές σήμα ότι η Ελλάδα για να πορευτεί δεν στηρίζεται αποκλειστικά στις δικές της δυνάμεις αλλά σε υποβοήθηση.
Απορρίπτουμε αυτή την ηττοπαθή λογική μετά από όλες αυτές τις θυσίες του ελληνικού λαού.
Κυβέρνηση και ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν συμφωνήσει στο σχέδιο της καθαρής εξόδου.
Δεν καταλαβαίνω το λόγο να επανέρχονται άλλα σενάρια στο τραπέζι.
Τι και ποιους εξυπηρετούν;
Άλλο Ισπανία, άλλο Ιταλία.
Είναι πάντως γεγονός ότι η πολιτική αστάθεια στην Ευρώπη είναι ο κανόνας κι όχι η εξαίρεση.
Ας αναρωτηθούμε όλοι νηφάλια γιατί έχει συμβεί αυτό;
Συνυπολογίζοντας όλους τους παράγοντες η συγκυρία επιτάσσει την ολοκλήρωση της συμφωνίας για την καθαρή έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια, συμπεριλαμβανομένης και της ελάφρυνσης του χρέους στο Eurogroup της 21ηςΙουνίου.
Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι τόσο στην Ευρώπη όσο και διεθνώς ζούμε σε ταραχώδεις πολιτικά καιρούς, όμως όλοι πλέον αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα έπραξε παραπάνω από όσα έπρεπε και ότι πράξαμε άριστα που πραγματοποιήσαμε το καλοκαίρι του 2017 δύο επιτυχείς εξόδους στις αγορές, αποδεικνύοντας ότι η Ελλάδα επιστρέφει δυναμικά και πατάει στα πόδια της χωρίς καμία πιστοληπτική γραμμή στήριξης.

Πως ορίζετε μια συμφωνία για το χρέος με τα σημερινά δεδομένα;

Δεν θέλω να μπω σε τεχνικές λεπτομέρειες, δεν έχει νόημα στη δημόσια συζήτηση να συζητάμε τεχνικά θέματα και να το παίζουμε ειδικοί άνθρωποι που δεν είμαστε ειδικοί.
Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στο οικονομικό μας επιτελείο, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Αλέξη Τσίπρα που θα χειριστούν το θέμα με τέτοιο τρόπο ώστε  η πολιτική συμφωνία της καθαρής εξόδου να εξειδικευτεί και τεχνικά.

Την Πέμπτη ψηφίζονται τα προαπαιτούμενα μέτρα στη Βουλή. Η κυβερνητική πλειοψηφία θα παραμείνει συμπαγής;

Η κυβερνητική πλειοψηφία θα παραμείνει αρραγής και συμπαγής.
Προχωράμε κανονικά υλοποιώντας την εντολή των πολιτών να βγάλουμε την χώρα από τα μνημόνια του Σεπτεμβρίου του 2015.

Κάποιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν κατά συνείδηση ψήφο όπως είπε ο κ. Φίλης εφόσον έρθει προς κύρωση η συμφωνία για το Σκοπιανό. Μέσα στις διάφορες απόψεις που ακούγονται ποια είναι η κυβερνητική γραμμή;

Το πώς ψηφίζουν οι βουλευτές ορίζεται από το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής και είναι κατά τη γνώμη μου απολύτως σαφές. Η κυβέρνηση φέρνει συμφωνία που υπηρετεί το εθνικό συμφέρον, έχει σημαντικά οφέλη για τη χώρα, για την ειρήνη, την σταθερότητα και την συνανάπτυξη στα Βαλκάνια, για την διεύρυνση της ευρωπαϊκής επιρροής στην περιοχή και την ανάσχεση της τουρκικής διείσδυσης.
Πιστεύω ότι όλα τα κόμματα και τα πρόσωπα θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων που επιβάλλουν οι καιροί. Όλοι γνωρίζουν το μεγάλο όφελος για την Ελλάδα από μια εθνική υπόθεση που έμοιαζε χαμένη.

Σας ανησυχεί η έξαρση των τουρκικών απειλών;

Με προβληματίζει η ένταση σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο και προφανώς οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.  
Δεν ανησυχούμε, δεν εφησυχάζουμε.
Πολλά απ’ αυτά που βλέπουμε και θα δούμε τις επόμενες μέρες στοχεύουν να στρέψουν την προσοχή στο εσωτερικό της χώρας και τις εκλογές.
Παρακολουθούμε τη νευρικότητα και τις εξάρσεις της γειτονικής χώρας, αναφορικά και με τις ελληνοτουρκικές και τις ευρωτουρκικές σχέσεις και επιδιώκουμε πάντα τις καλύτερες φιλικές και γειτονικές σχέσεις θέτοντας πάντα σαφή τα όριά μας.
Η Τουρκία θα πρέπει να σέβεται τη συνθήκη της Λωζάνης, τη λογική και την καλή γειτονία.
Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να αναφέρω ότι η παρατεταμένη κράτηση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών χωρίς να τους έχει απαγγελθεί συγκεκριμένο κατηγορητήριο, δεν βοηθάει τις σχέσεις καλής γειτονίας και στο κλίμα που εμείς επιθυμούμε και ασκούμε όλες τις διπλωματικές και πολιτικές πιέσεις, ώστε να γίνουν τα κατάλληλα βήματα και να γυρίσουν στη χώρα.
Πιστεύω ότι οι δύο χώρες και οι δύο λαοί έχουν περισσότερα να τους ενώνουν παρά να τους χωρίζουν.

Ο πρωθυπουργός έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο εκλογών εντός του 2018. Υπάρχει κάποια παράμετρος που θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκλογές και ποια θα ήταν αυτή;

Αντί να συζητάμε για εκλογές κάθε εβδομάδα καλό θα ήταν να επικεντρώσουμε το δημόσιο και πολιτικό  διάλογο στον υπ’ αριθμόν ένα στόχο που έχει η χώρα και η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή, που δεν είναι άλλος από την καθαρή έξοδο της χώρας από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018.
Αυτή τη στιγμή έχουμε μπροστά μας έναν χρόνο σκληρής κι εντατικής δουλειάς, τα πρώτα μεταμνημονιακά βήματα που πρέπει να γίνουν προκειμένου ορθοποδήσει σιγά σιγά η χώρα και να επανέλθει στην κανονικότητά της.
Αυτό για εμάς είναι το μεγάλο θέμα.
Οι εκλογές θα γίνουν με τη λήξη της συνταγματικής θητείας, οπότε και ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει ποιους επιθυμεί για την εκπροσώπησή του.
Εκείνους που έβγαλαν τη χώρα από τα μνημόνια το καλοκαίρι του 2018 ή εκείνους που κατέστησαν την Ελλάδα μια χρεοκοπημένη χώρα πριν 8 χρόνια;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης