Παρέμβαση Παυλόπουλου για το Σκοπιανό ζήτησε ο Μητσοτάκης - Βαθιά προβληματική η συμφωνία, να έρθει στη Βουλή πριν υπογράψει ο Τσίπρας

Παρέμβαση Παυλόπουλου για το Σκοπιανό ζήτησε ο Μητσοτάκης - Βαθιά προβληματική η συμφωνία, να έρθει στη Βουλή πριν υπογράψει ο Τσίπρας
Απέρριψε το αίτημα Μητσοτάκη ο Παυλόπουλος να θέσει θέμα δημοκρατικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης
(upd2) Στο Προεδρικό Μέγαρο μετέβη σήμερα το πρωί ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλο με κύριο θέμα τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με τη συμφωνία Ελλάδας – ΠΓΔΜ για το θέμα της ονομασίας.
Στην τοποθέτηση του μπροστά στις κάμερες ο κ.Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η συμφωνία που παρουσίασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι βαθιά προβληματική μια και εκχωρεί τη μακεδονική γλώσσα και εθνότητα και επανέλαβε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι ο κ.Τσίπρας δεν διαθέτει την πολιτική νομιμοποίηση για να φέρει και να υπογράψει τη συμφωνία από τη στιγμή που ο κυβερνητικός του εταίρος, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους με τη συμφωνία.
Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλου για να έρθει η συμφωνία στην Βουλή πριν την υπογράψει ο Αλέξης Τσίπρας.
«Θα ήθελα να παρέμβετε ώστε η συμφωνία να έρθει το συντομότερο στη Βουλή, πριν ακόμη υπογραφεί από τον κ. Τσίπρα, ώστε να διαπιστωθεί εάν η Βουλή περιβάλει με εμπιστοσύνη αυτή τη συμφωνία.
Θα εξαντλήσω όλα τα μέσα που έχω ώστε να γίνει αυτή η συζήτηση στη Βουλή αλλά πιστεύω πως και εσείς ώστε να γίνει το συνταγματικά αυτονόητο» είπε ο κ.Μητσοτάκης, αναφέροντας πως ο πρωθυπουργός δεν έχει το δικαίωμα να κινηθεί ως αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ και να δεσμεύσει τον ελληνικό λαό με μια συμφωνία που βλάπτει τα εθνικά συμφέροντα.
Στην τοποθέτηση του ο κ.Παυλόπουλος ευχαρίστησε τον κ.Μητσοτάκη για την ενημέρωση του, υποστήριξε ότι το Σύνταγμα καθορίζει με σαφήνεια τις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Βουλής και τόνισε ότι θα πράξει αυτό που του αναλογεί, απορρίπτοντας με αυτόν τον τρόπο το αίτημα του κ. Μητσοτάκη να θέσει θέμα δημοκρατικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης και παραπέμποντας τον επί της ουσίας να ασκήσει τη δυνατότητα που έχει να κάνει πρόταση μομφής.
Η συνάντηση Παυλόπουλου - Μητσοτάκη διήρκεσε περίπου μισή ώρα καθώς ο πρόεδρος της ΝΔ αποχώρησε λίγα λεπτά μετά τις 10:00 το πρωί.

Ολόκληρη η τοποθέτηση Μητσοτάκη:

«Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε που ανταποκριθήκατε στο αίτημά μου για να έχουμε αυτή τη συνάντηση που διεξάγεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία.
Υπάρχει ένα έθνος, αλλά δύο κράτη, παράθυρο αλυτρωτισμού
Ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε εσάς χθες, αλλά και τον ελληνικό λαό, για την πρόθεσή του να υπογράψει μια διακρατική συμφωνία με τον βόρειο γείτονά μας.
Μια συμφωνία, η οποία, κατά την άποψή μας, είναι βαθιά προβληματική, όχι μόνο επειδή βρίσκεται αντίθετη στη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού,  διότι εκχωρεί τη μακεδονική γλώσσα και τη μακεδονική εθνότητα που για εμάς είναι μια υποχώρηση μη αποδεκτή, αλλά και για έναν λόγο ακόμα: ο κ. Τσίπρας δεν διαθέτει πολιτική νομιμοποίηση να υπογράψει αυτή τη συμφωνία από τη στιγμή που ο κυβερνητικός του εταίρος έχει ταχθεί ξεκάθαρα απέναντι στη συμφωνία αυτή.
Βρισκόμαστε λοιπόν σε μια κατασταση που είναι πρωτοφανής για την ελληνική συνταγματική ιστορία.
Ένας πρωθυπουργός που δεν έχει ξεκάθαρη κοινοβουλευτική εντολή να έχει πρόθεση να δεσμεύσει τη χώρα και να δημιουργήσει μια πραγματικότητα, η οποία στη συνέχεια δεν θα μπορεί να αλλάξει.
Αυτό που θέλω να σας ζητήσω είναι πολύ σαφές: θα ήθελα να παρέμβετε και εσείς, όπως θα το πράξω κι εγώ, ώστε η συμφωνία αυτή να έρθει το συντομότερο στη Βουλή, σε κάθε περίπτωση πριν υπογραφεί από την ελληνική κυβέρνηση, ώστε να διαπιστωθεί, εάν η ίδια η Βουλή περιβάλλει αυτή τη συμφωνία με την εμπιστοσύνη της.
Είναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει σήμερα ο κ. Τσίπρας για να εξασφαλίσει, αν μη τι άλλο, ότι κινείται θεσμικά.
Εγώ θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου και θα εξαντλήσω όλα τα μέσα που έχω στη διάθεσή μου για να γίνει αυτή η συζήτηση στη Βουλή, αλλά πιστεύω ότι και εσείς, ως ρυθμιστής του πολιτεύματος, αλλά και ως ένας άνθρωπος που γνωρίζει βαθιά τη συνταγματική τάξη της χώρας, μπορείτε να παρέμβετε, ώστε να γίνει το συνταγματικά αυτονόητο» είπε στον ΠτΔ ο κ.Μητσοτάκης.

Τζανακόπουλος: Ας καταθέσει πρόταση μομφής ο Μητσοτάκης – Θα υποστεί νέα κοινοβουλευτική ήττα

Πολιτική νίκη για την Ελλάδα χαρακτήρισε τη συμφωνία με τα Σκόπια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, ο οποίος σχετικά με το ενδεχόμενο κατάθεσης πρότασης μομφής από τη ΝΔ, κάλεσε τον κ.Μητσοτάκη να το πράξει εκτιμώντας πως θα υποστεί μια ακόμα κοινοβουλευτική ήττα.
Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο κ.Τζανακόπουλος υποστήριξε πως η συζήτηση στη Βουλή για τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ θα γίνει πριν από την υπογραφή της στις Πρέσπες.
«Είναι πολιτική νίκη η συμφωνία με τα Σκόπια.
Είμαι πεπεισμένος πως με την πάροδο του χρόνου πως και αυτοί που αντιδρούν θα κατανοήσουν πως ο αναγκαίος πολιτικός συμβιβασμός με τα Σκόπια διασφαλίζει τα συμφέροντα της χώρας μας.
Έχω τη γνώμη ότι εχθές κάναμε ένα πολύ σημαντικό βήμα για την σταθεροποίηση των Βαλκανίων»  είπε ο κ.Τζανακόπουλος, ο οποίος εξαπέλυσε τα πυρά του κατά της ΝΔ και του κ.Μητσοτάκη.
«Ο κ. Μητσοτάκης θα μπορούσε να έχει επιλέξει μία πολιτική κριτική επί της συμφωνίας αλλά επιχειρεί να προσπαθήσει να πείσει πως δεν υπάρχει εξουσιοδότηση του πρωθυπουργού και αυτό είναι ένα ανόητο επιχείρημα.
Αυτό δεν έχει καμία συνταγματική βάση.
Ο κ. Μητσοτάκης αντί να μας πει ποια είναι η πολιτική θέση της ΝΔ, να μιλήσει επί της ουσίας προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις.
Ο Πρωθυπουργός και ο ΥΠΕΞ έχουν κάθε δικαίωμα να υπογράφουν διεθνείς συμφωνίες.
Αν έχουν τέτοιο θέμα ας καταθέσουν πρόταση μομφής αν και θα θεωρούσα πλήρως ανεύθυνο.
Ο κ. Μητσοτάκης είναι όμηρος της ακροδεξιάς πτέρυγας του κόμματός του» υποστήριξε ο κ.Τζανακόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε και στις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί εκχώρησης της μακεδονικής ταυτότητας και γλώσσας.
«Η συμφωνία προβλέπει πως ο όρος Μακεδόνας δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τον Ελληνικό πολιτισμό και κληρονομιά επομένως μιλάμε για μία ρήτρα το οποίο ρητά για πρώτη φορά αναγνωρίζει πως μιλάμε για δύο διαφορετικές έννοιες με διαφορετικές καταγωγές.
Στην υπηκοότητα υπάρχει ο διαχωρισμός που όταν θα αναφέρεται ο όρος Μακεδόνας δεν θα έχει καμία σχέση με την δική μας κληρονομία.
Μπορεί να χρειάζεται επεξήγηση αλλά είναι μία νομικά δεσμευτική ρήτρα.
Το μεγάλο κέρδος με το σύνθετο όνομα είναι πως θα υπάρξει επίσημος και σαφής διαχωρισμός.
Δεν χρειάζεται να έχουμε εμείς ως λαός φοβική στάση.
Η μεγάλη επιτυχία είναι πως τελειώνουν οι αλυτρωτισμοί, κλείνουμε μία και καλή αυτή την ιστορία και ανοίγουμε ένα παράθυρο στο μέλλον, ένα παράθυρο συνεργασίας και φιλίας» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος υποστήριξε πως σκοπός του πρωθυπουργού είναι να συζητήσει αναλυτικά την συμφωνία στην Βουλή αφού πρώτα την στείλει στους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να την μελετήσουν πριν την συζήτηση.
«Είναι στο χέρι του Προέδρου της Βουλής το πότε θα συζητηθεί η συμφωνία.
Η συζήτηση θα γίνει πριν την υπογραφή της συμφωνίας» είπε ο κ.Τζανακόπουλος.
Ερωτηθείς για τη διαφοροποίηση των ΑΝΕΛ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «ο κ. Καμμένος δεν έκρυψε ποτέ την διαφορετική του θέση, αλλά εάν υπάρξει αλλαγή στο Σύνταγμα των Σκοπίων θα υπάρξει ευρύτατη κοινοβουλευτική στήριξη».
Ο κ.Τζανακόπουλος εκτίμησε ότι είναι σχεδόν βέβαιος πως το Κίνημα Αλλαγής θα ψηφίσει τη συμφωνία, ενώ εκτίμησε πως το ίδιο θα ήθελαν να πράξουν και πολλοί βουλευτές της ΝΔ.

(πρώτη ενημέρωση Τετάρτη 13 Ιουνίου 07:24)
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS