Τελευταία Νέα
Οικονομία

FT: Η Ελλάδα προχωρά γρήγορα στις μεταρρυθμίσεις για να «ξεκλειδώσουν» δόση και αποφάσεις για το χρέος

FT: Η Ελλάδα προχωρά γρήγορα στις μεταρρυθμίσεις για να «ξεκλειδώσουν» δόση και αποφάσεις για το χρέος
Αύριο (14/6/2018) ψηφίζεται στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο
Με «fast track» διαδικασίες προχωρά η Ελλάδα στη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με το νέο πακέτο μεταρρυθμίσεων θα ξεκλειδώσουν την τελική δόση του προγράμματος και θα στρώσουν το έδαφος για τη συμφωνία για το ελληνικό χρέος.
Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί αύριο (14/6/2018) και σε αυτό περιλαμβάνονται διαρθρωτικά μέτρα μεταξύ των οποίων μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά, στις συντάξεις αλλά και ένα μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο.
«Με το νόμο να αναμένεται να ψηφιστεί και να εφαρμοστεί ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών στις 21 Ιουνίου, η Ελλάδα ελπίζει να ξεκλειδώσει την τελική δόση των 12 δισ. ευρώ και να "καθαρίσει" τον δρόμο για απόφαση σχετικά με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης που θα εφαρμοστούν τη μεταμνημονιακή περίοδο» επισημαίνεται σε δημοσίευμα των Financial Times.
Οι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να οριστικοποιήσουν τους όρους της εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα, που αναμένεται στις 20 Αυγούστου, ενώ στο επίκεντρο θα βρεθεί και ένα κρίσιμο θέμα για τους επενδυτές σχετικά με το πόση ελάφρυνση του χρέους μπορεί να περιμένει η Ελλάδα.



Εν τω μεταξύ, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι πραγματοποιούν συζητήσεις με τον ΔΝΤ σχετικά με τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που θα πρέπει να είναι αποδεκτά και από το Βερολίνο αλλά και θα μπορούν να πείσουν το ΔΝΤ ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο.
Σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times, κατά τη συνάντηση στο Παρίσι την προηγούμενη εβδομάδα σημειώθηκε κάποια πρόοδος αλλά το βασικό θέμα παραμένει.
«Ένα θέμα είναι το πόσο πολύ μπορεί να επεκταθεί η ωρίμανση των 100 δισ. ευρώ δανείων παλιότερου προγράμματος προς την Ελλάδα.
Το ΔΝΤ, η Κομισιόν και κάποιες χώρες στηρίζουν μια επέκταση περίπου 10 ετών.
Η Γερμανία έχει προτείνει κατά τη διάρκεια προηγούμενων συζητήσεων ότι τα τρία χρόνια θα είναι αρκετά, αλλά οι αξιωματούχοι που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις υποστηρίζουν ότι το Βερολίνο έχει πρόσφατα δείξει ότι μπορεί να δεχθεί μια μεγαλύτερη επέκταση» επισημαίνεται στο δημοσίευμα.
Ωστόσο υπάρχουν και πρακτικά θέματα σχετικά με το πως το ΔΝΤ μπορεί να αποδείξει ότι θεωρεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος, δεδομένου ότι ο χρόνος τελειώνει.

Η εποπτεία μετά το πρόγραμμα

Εξάλλου, οι υπουργοί Οικονομικών θα πρέπει να καθορίσουν κι ένα σύστημα εποπτείας για τη μετα-μνημονιακή περίοδο, που θα εξασφαλίζει ότι η Ελλάδα θα οπισθοδρομήσει στις μεταρρυθμίσεις.
Αν και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσκακαλώτος, επιμένει ότι δεν θα ζητήσει προληπτική πιστωτική γραμμή, οι βουλευτές της ΝΔ υποστηρίζουν ότι το τελευταίο πακέτο μεταρρυθμίσεων είναι τόσο ευρύ που θα έπρεπε να ονομάζεται «τέταρτο πρόγραμμα λιτότητας».



Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο, που λήγει το 2022, προβλέπει αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος του προϋπολογισμού από 3,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος το 2019 σε 5,2% το 2022.
Ορισμένοι αναλυτές είναι σκεπτικοί για το εάν η Ελλάδα θα μπορέσει να διατηρήσει τόσο υψηλά πλεονάσματα την περίοδο μετά τη διάσωση, δεδομένου του προβλεπόμενου αντίκτυπου στις δαπάνες για περικοπές στις συντάξεις και των αλλαγών του φόρου εισοδήματος.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης