Τελευταία Νέα
Πολιτική

Διαφοροποιήσεις και τριγμοί σε ΑΝΕΛ, Κίνημα Αλλαγής για τη συμφωνία για το Σκοπιανό

Διαφοροποιήσεις και τριγμοί σε ΑΝΕΛ, Κίνημα Αλλαγής για τη συμφωνία για το Σκοπιανό
Εκτός κομματικής γραμμής ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Θ. Παπαχριστόπουλος – Χαρακτήρισε πολύ θετική για την Ελλάδα τη συμφωνία
Διαφοροποιήσεις και τριγμοί καταγράφονται στο εσωτερικό των Ανεξάρτητων Ελλήνων και του Κινήματος Αλλαγής σχετικά με τη συμφωνία για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
Μια ημέρα μετά τις κατηγορηματικές και σαφείς δηλώσεις του Π. Καμμένου ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν πρόκειται να αποδεχθούν και να ψηφίσουν οποιαδήποτε συμφωνία που να περιέχει τον όρο Μακεδονία στην ονομασία της ΠΓΔΜ, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Θ. Παπαχριστόπουλος υποστήριξε ότι η συμφωνία «είναι πολύ θετική για την χώρα».
«Είναι μια πολύ θετική συμφωνία για τη χώρα.
Είναι μια πολύ θετική επιλογή.
Η χώρα έχει χρέος να θωρακίσει τα βόρεια σύνορά της» είπε μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Παπαχριστόπουλος, ο οποίος παραδέχθηκε ότι έχει διαφορετική άποψη και θα τη θέσει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ.
«Εγώ δεν είμαι παιδί του κομματικού σωλήνα και έχω διαφορετική άποψη» τόνισε ο κ Παπαχριστόπουλος, αναφέροντας πάντως πως σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται να διαταραχτεί η κυβερνητική συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ.
Ενδεικτικό πάντως της διχογνωμίας στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ ήταν οι δηλώσεις του βουλευτή, Δ. Καμμένου, ο οποίος υπογράμμισε πως «η συμφωνία δεν είναι λύση αλλά μια εθνική ήττα» αλλά και του βουλευτή Κ. Κατσίκη, ο οποίος κινούμενος σε γραμμή και ρητορική ΝΔ, υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση δεν έχει τη νομιμοποίηση να κάνει συμφωνία για το Σκοπιανό», αναφέροντας ότι «συντελείται πολιτικό και εθνικό λάθος για να μην το πω έγκλημα».

Άνω κάτω το Κίνημα Αλλαγής – Δανέλλης: Το Ποτάμι θα ψηφίσει θετικά

Την ίδια στιγμή άνω κάτω είναι και το Κίνημα Αλλαγής λόγω των διαμετρικά αντίθετων απόψεων στο εσωτερικό του κόμματος αναφορικά με τη συμφωνία της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ για το θέμα της ονομασίας και για το τι στάση θα τηρήσει το Κίνημα.
Σε μια προσπάθεια να βάλει τέλος στα εσωκομματικά βέλη και αντιπαραθέσεις αλλά και να συνδυάσει τις διαφορετικές θέσεις και απόψεις, η πρόεδρος του Κινήματος Φώφη Γεννηματά συγκάλεσε χθες το απόγευμα το Πολιτικό Συμβούλιο του ΚΙΝΑΛ.
Κατόπιν της συνεδρίασης, εξεδόθη ανακοίνωση στην οποία αναφέρονταν οι πάγιες θέσεις περί σύνθετης ονομασίας, erga omnes και απάλειψης του αλυτρωτισμού, τονίζοντας πως πάνω σε αυτό το τρίπτυχο θα εξεταστεί το πλήρες κείμενο της συμφωνίας που αναμένεται να δοθεί σήμερα όπως διαβεβαίωσε χθες ο Αλέξης Τσίπρας την κα.Γεννηματά.
Σημειώνεται πως χθες ο βουλευτής του Ποταμιού, Σπ. Δανέλλης επεσήμανε την ανάγκη όλο το Κίνημα να υποστηρίξει τη συμφωνία, τονίζοντας ότι «τίθεται θέμα συνοχής για το Κίνημα Αλλαγής, εάν η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν υπερψηφίσει μαζί με το Ποτάμι τη συμφωνία για το Σκοπιανό» καθώς και ότι «το Ποτάμι θα πρέπει να επανεξετάσει την απόφασή του για κοινή πορεία με το ΚΙΝΑΛ εάν η ΔΗ.ΣΥ καταψηφίσει τη λύση».
Στην τοποθέτηση αυτή απάντησε από τη Βουλή ο βουλευτής της ΔΗΣΥ, Οδ. Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος καταλόγισε στον κ.Δανέλλη ότι θέλει να πάει στο ΣΥΡΙΖΑ.
«Εμείς που περάσαμε και παραμείναμε όρθιοι λέμε σε όλους αυτούς ότι η πόρτα είναι ανοικτή και τα σκυλιά δεμένα» τόνισε ο κ.Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος εισέπραξε τα πυρά τον βουλευτή του Ποταμιού, Γ. Μαυρωτά για την επίθεση στον Σπ. Δανέλλη.
Ο κ.Δανέλλης επανήλθε με σημερινές του δηλώσεις υπογραμμίζοντας πως θα ψηφίσει τη συμφωνία τόσο ο ίδιος όσο και το Ποτάμι
«Το Κίνημα Αλλαγής δεν έχει κανένα λόγο να διαφωνήσει με τη συμφωνία.
Οι διεθνείς εγγυήσεις που τη συνοδεύουν την καθιστούν πολύ ισχυρή» είπε μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ.Δανέλλης, ο οποίος αναφερόμενος στην αντιπαράθεση που είχε με τον βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο τόνισε ότι ήταν προσωπική άποψη του κ. Κωνσταντινόπουλου και όχι του ΚΙΝΑΛ ότι πρέπει να αποχωρήσει από το κόμμα.
Ο κ. Δανέλλης εξέφρασε επίσης την άποψη ότι οι προδιαγραφές που έχει θέσει το ΚΙΝΑΛ για τη συμφωνία καλύπτονται από όσα αυτή προβλέπει.
Πάντως, το Κίνημα Αλλαγής προφανώς και είναι διχασμένο ως προς το ζήτημα της συμφωνίας για το Σκοπιανό και δεν αποκλείεται αυτές οι διαφωνίες να οδηγήσουν και σε ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις.
Ο κ.Θεοδωράκης και το Ποτάμι έχουν διαμηνύσει ότι τάσσονται υπέρ της συμφωνίας και της ανάγκης να βρεθεί λύση στο ζήτημα, άρα προτίθενται να ψηφίσουν τη συμφωνία..
Θετική είναι και η στάση της ΔΗΜΑΡ, ωστόσο η Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι ιδιαίτερα επιφυλακτική.
Κορυφαία στελέχη της όπως οι Ευάγγελος Βενιζέλος και Ανδρέας Λοβέρδος υποστηρίζουν πάνω κάτω ότι και η ΝΔ ότι δηλαδή η κυβέρνηση δεν έχει τη συνταγματική νομιμοποίηση να διαπραγματεύεται δεδομένου ότι οι ΑΝΕΛ δεν στηρίζουν τη συμφωνία, ενώ άλλα στελέχη εμφανίζονται αρνητικά μόνο και μόνο για να μην φανεί ότι ταυτίζονται με τη «γραμμή» του ΣΥΡΙΖΑ.
Πάντως άλλοι σημαντικοί παίκτες του Κινήματος, όπως ο Γ. Ραγκούσης και ο Γ. Παπανδρέου τάσσονται υπέρ της συμφωνίας.
Υπό αυτά τα δεδομένα, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τι θα πράξει στη Βουλή η Δημοκρατική Συμπαράταξη, η οποία μάλλον «βολεύεται» με το παρών στο ενδεχόμενο ψηφοφορίας της συμφωνίας στη Βουλή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης