Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οριακές μεταβολές στη Wall Street, μετά την απόφαση Fed για αύξηση των επιτοκίων - Αρνητικά πρόσημα για Dow, S&P 500

Οριακές μεταβολές στη Wall Street, μετά την απόφαση Fed για αύξηση των επιτοκίων - Αρνητικά πρόσημα για Dow, S&P 500
Την Πέμπτη θα συνεδριάσει και το εκτελεστικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
(upd) Με οριακές μεταβολές αντέδρασαν οι επενδυτές στη Wall Street στην απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) να αυξήσει τα επιτόκια - για δεύτερη φορά φέτος - αναφέροντας, παράλληλα, ότι αναμένει δύο περαιτέρω αυξήσεις για το 2018, αντί των τριών συνολικά που ανέμενε προηγουμένως για το έτος.
Η Fed αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, στο εύρος 1,75%-2%, μία κίνηση που είχε προεξοφληθεί από την πλειοψηφία των επενδυτών.
Στις 21:10, ο Dow Jones υποχωρεί κατά 0,1% στις 25.294 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει πτώση 0,1% στις 2.784 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται κατά 0,2% υψηλότερα, περιορίζοντας τα κέρδη που κατέγραφε νωρίτερα, έχοντας ανέλθει σε νέα ενδοσυνεδριακά υψηλά επίπεδα.


Ο Nasdaq δέχεται ώθηση από τη Netflix (+4,2%), καθώς η Goldman Sachs αναβάθμισε την τιμή - στόχο της για τη μετοχή της αμερικανικής εταιρείας, στα 490 δολ., από 390 δολ. προηγουμένως.
Στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες για τον αμερικανικό πληθωρισμό είχαν ενισχύσει τις προσδοκίες για τρεις επιπλέον αυξήσεις.
Ειδικότερα, το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (CPI) σημείωσε άνοδο 0,2% τον Μάιο του 2018, ενώ σε ετήσια βάση ο δείκτης CPI αυξήθηκε κατά 2,8%, καταγράφοντας τον ταχύτερο ρυθμό αύξησης από τις αρχές του 2012.
Σημερινά στοιχεία έδειξαν, παράλληλα, πως τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ κατέγραψαν αύξηση μεγαλύτερη από την αναμενόμενη τον Μάιο του 2018, ενώ σε ετήσια βάση σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων 6,5 ετών. 
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, ο δείκτης τιμών παραγωγού (ΡΡΙ) αυξήθηκε κατά 0,5% τον περασμένο μήνα, κυρίως λόγω της μεγάλης αύξησης στις τιμές της βενζίνης, ενώ τον Απρίλιο είχε αυξηθεί κατά 0,1%.
Σε ετήσια βάση, ο δείκτης ΡΡΙ αυξήθηκε κατά 3,1% - η μεγαλύτερη αύξηση από τον Ιανουάριο του 2012 - έναντι ετήσιας αύξησης 2,6% του Απριλίου. 
Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι ανέμεναν άνοδο του δείκτη κατά 0,3% σε μηνιαία και κατά 2,8% σε ετήσια βάση.
Την ίδια ώρα, οι γεωπολιτικές εξελίξεις παραμένουν στο επίκεντρο, μετά την ιστορική συμφωνία ανάμεσα στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump, και στον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Kim Jong Un.
Ο Trump ανακοίνωσε πως οι ΗΠΑ θα αναστείλουν τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τη Νότια Κορέα, μια κίνηση που, όπως διευκρίνισε, θα διαρκέσει όσο η Βόρεια Κορέα διαπραγματεύεται με καλή πίστη την αποπυρηνικοποίησή της.
Οι επενδυτές επικεντρώνονται επίσης στις βιομηχανίες μέσων ενημέρωσης και τηλεπικοινωνιών ύστερα από την απόφαση του περιφερειακού δικαστηρίου των ΗΠΑ να επιτρέψει την προσφορά της AT&T για την Time Warner, ύψους 85 δισ. δολ.
Η απόφαση του ομοσπονδιακού δικαστηρίου δεν επέβαλε όρους για την έγκριση της συγχώνευσης, ανοίγοντας τον δρόμο και σε άλλα deals, που εμπλέκουν την Fox Twenty-First Century, τη Walt Disney Company, την Comcast και άλλες εταιρείες.
Η μετοχή της AT&T υποχωρεί κατά 4,7%, ενώ των Time WarnerFox και Disney σημειώνουν άνοδο 3%, 7,3% και 2,9% αντίστοιχα.
Το ελληνικό ETF GREK ενισχύεται κατά 1,6%, στα 9,34 δολ.

Οριακές μεταβολές και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια 

Με οριακές μεταβολές έκλεισαν νωρίτερα τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, εν όψει της αυριανής συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Η ΕΚΤ αναμένεται ότι θα ανακοινώσει αύριο το χρονοδιάγραμμα λήξης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE).
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 0,19% υψηλότερα, στις 388,25 μονάδες, με τους περισσότερους κλάδους να τερματίζουν με θετικό πρόσημο.
Ο DAX στη Φρανκφούρτη ενισχύθηκε κατά 0,38% στις 12.890,58 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε αμετάβλητος στις 7.703,71 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε κατά 0,01% χαμηλότερα στις 5.452,73 μονάδες.


Στο Μιλάνο, ο FTSE MIB ενισχύθηκε κατά 0,44% στις 22.216,18 μονάδες, ενώ νωρίτερα είχε σημειώσει άνοδο άνω του 1%.
Όσον αφορά την αγορά των ιταλικών ομολόγων, νέα αποκλιμάκωση καταγράφουν οι αποδόσεις, με το επιτόκιο του 10ετούς να υποχωρεί στο 2,80% και του 2ετούς να σημειώνει πτώση στο 0,94%.


Στα οικονομικά νέα της ημέρας, σημαντική πτώση καταγράφηκε στη βιομηχανική παραγωγή της Ευρωζώνης τον Απρίλιο του 2018, με την υποχώρηση μάλιστα να είναι μεγαλύτερη σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε κατά 0,9% σε σύγκριση με τον Μάρτιο, όταν και σημειώθηκε άνοδος 0,6%, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές ανέμεναν η πτώση να περιοριστεί στο -0,7%.
Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της ADP - εταιρείας διαχείρισης αεροδρομίων του Παρισιού - ενισχύθηκε κατά 6%, καθώς η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως προετοιμάζεται για την πώληση assets της εταιρείας.

Πιέσεις στην Ασία

Υπό πιέσεις βρέθηκαν οι περισσότερες αγορές της Ασίας, καθώς οι επενδυτές αναμένουν μια νέα αύξηση επιτοκίων από τη Fed.
Παράλληλα, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος παραμένουν και οι εξελίξεις στο ζήτημα των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας, καθώς η πλευρά της Πιονγιάνγκ ανέφερε ότι ο αμερικανός πρόεδρος εξετάζει τη χαλάρωση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη χώρα.
Στην Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με απώλειες 0,97% στις 3.049,80 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η πτώση για τον δείκτη Shenzhen Component, και συγκεκριμένα στο -1,49% και στις 10.161,65 μονάδες.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κατέγραψε πτώση 1,22% στις 30.725,15 μονάδες, ενώ ο δείκτης KOPSI στη Νότια Κορέα παρέμεινε κλειστός λόγω αργίας.
Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 έκλεισε με απώλειες 0,51% στις 6.023,50 μονάδες, ενώ ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν ενισχύθηκε κατά 0,26%, μετά την πτώση των προηγούμενων ημερών, κλείνοντας στις 11.173,21 μονάδες.
Στον αντίποδα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με κέρδη +0,38% στις 22.966,38 μονάδες, καθώς η μετοχή της Toshiba κατέγραψε «άλμα» σχεδόν 6%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης