Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισπανία: Στο 2,1% σκαρφάλωσε ο ετήσιος πληθωρισμός τον Μάιο 2018 - Ανώτερα των αρχικών εκτιμήσεων τα στοιχεία

Ισπανία: Στο 2,1% σκαρφάλωσε ο ετήσιος πληθωρισμός τον Μάιο 2018 - Ανώτερα των αρχικών εκτιμήσεων τα στοιχεία
Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή, ο οποίος παρακολουθείται στενά από την ΕΚΤ, αυξήθηκε στο 2,1% έναντι 1,1% προηγουμένως
Μεγαλύτερη των αρχικών εκτιμήσεων ήταν η επιτάχυνση στον ετήσιο πληθωρισμό της Ισπανίας για τον Μάιο του 2018, σύμφωνα με τα σημερινά (13/6) στοιχεία που δημοσίευσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας, δεχόμενος ώθηση από την αύξηση στον τομέα των καυσίμων.
Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή σκαρφάλωσε στο 2,1% σε σύγκριση με τον Μάιο του προηγούμενου έτους, έναντι ετήσιας ανόδου 1,1% που είχε σημειωθεί τον προηγούμενο μήνα.
Παράλληλα, τα παραπάνω στοιχεία συνιστούν περαιτέρω επιτάχυνση σε σύγκριση με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις της INE, και συγκεκριμένα στο 2%.
Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι αυτός ήταν ο υψηλότερος πληθωρισμός που έχει σημειωθεί στην Ισπανία από τον Απρίλιο του 2017, όταν και οι τιμές είχαν αυξηθεί κατά 2,6%.
Το κόστος στον τομέα των μεταφορών κατέγραψε ετήσια άνοδο της τάξεως του +5,1% κυρίως λόγω των υψηλότερων τιμών στα καύσιμα και τα λιπαντικά.
Σε ότι αφορά τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή, ο οποίος παρακολουθείται στενά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σημειώθηκε ετήσια αύξηση στο 2,1% έναντι 1,1% τον Απρίλιο, επιβεβαιώνοντας τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις που είχαν δημοσιευθεί στις 30 Μαΐου του τρέχοντος έτους.
Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή σημείωσαν άνοδο 0,9% έναντο 0,8% τον προηγούμενο μήνα, ενώ παρόμοιο ποσοστό ανόδου σημείωσε και ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης