Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τζανακόπουλος: Ας καταθέσει πρόταση μομφής ο Μητσοτάκης – Θα υποστεί νέα κοινοβουλευτική ήττα

Τζανακόπουλος: Ας καταθέσει πρόταση μομφής ο Μητσοτάκης – Θα υποστεί νέα κοινοβουλευτική ήττα
Η συζήτηση στη Βουλή θα γίνει πριν από την υπογραφή στις Πρέσπες υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Πολιτική νίκη για την Ελλάδα χαρακτήρισε τη συμφωνία με τα Σκόπια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, ο οποίος σχετικά με το ενδεχόμενο κατάθεσης πρότασης μομφής από τη ΝΔ, κάλεσε τον κ.Μητσοτάκη να το πράξει εκτιμώντας πως θα υποστεί μια ακόμα κοινοβουλευτική ήττα.
Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο κ.Τζανακόπουλος υποστήριξε πως η συζήτηση στη Βουλή για τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ θα γίνει πριν από την υπογραφή της στις Πρέσπες.
«Είναι πολιτική νίκη η συμφωνία με τα Σκόπια.
Είμαι πεπεισμένος πως με την πάροδο του χρόνου πως και αυτοί που αντιδρούν θα κατανοήσουν πως ο αναγκαίος πολιτικός συμβιβασμός με τα Σκόπια διασφαλίζει τα συμφέροντα της χώρας μας.
Έχω τη γνώμη ότι εχθές κάναμε ένα πολύ σημαντικό βήμα για την σταθεροποίηση των Βαλκανίων»  είπε ο κ.Τζανακόπουλος, ο οποίος εξαπέλυσε τα πυρά του κατά της ΝΔ και του κ.Μητσοτάκη.
«Ο κ. Μητσοτάκης θα μπορούσε να έχει επιλέξει μία πολιτική κριτική επί της συμφωνίας αλλά επιχειρεί να προσπαθήσει να πείσει πως δεν υπάρχει εξουσιοδότηση του πρωθυπουργού και αυτό είναι ένα ανόητο επιχείρημα.
Αυτό δεν έχει καμία συνταγματική βάση.
Ο κ. Μητσοτάκης αντί να μας πει ποια είναι η πολιτική θέση της ΝΔ, να μιλήσει επί της ουσίας προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις.
Ο Πρωθυπουργός και ο ΥΠΕΞ έχουν κάθε δικαίωμα να υπογράφουν διεθνείς συμφωνίες.
Αν έχουν τέτοιο θέμα ας καταθέσουν πρόταση μομφής αν και θα θεωρούσα πλήρως ανεύθυνο.
Ο κ. Μητσοτάκης είναι όμηρος της ακροδεξιάς πτέρυγας του κόμματός του» υποστήριξε ο κ.Τζανακόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε και στις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί εκχώρησης της μακεδονικής ταυτότητας και γλώσσας.
«Η συμφωνία προβλέπει πως ο όρος Μακεδόνας δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τον Ελληνικό πολιτισμό και κληρονομιά επομένως μιλάμε για μία ρήτρα το οποίο ρητά για πρώτη φορά αναγνωρίζει πως μιλάμε για δύο διαφορετικές έννοιες με διαφορετικές καταγωγές.
Στην υπηκοότητα υπάρχει ο διαχωρισμός που όταν θα αναφέρεται ο όρος Μακεδόνας δεν θα έχει καμία σχέση με την δική μας κληρονομιά.
Μπορεί να χρειάζεται επεξήγηση αλλά είναι μία νομικά δεσμευτική ρήτρα.
Το μεγάλο κέρδος με το σύνθετο όνομα είναι πως θα υπάρξει επίσημος και σαφής διαχωρισμός.
Δεν χρειάζεται να έχουμε εμείς ως λαός φοβική στάση.
Η μεγάλη επιτυχία είναι πως τελειώνουν οι αλυτρωτισμοί, κλείνουμε μία και καλή αυτή την ιστορία και ανοίγουμε ένα παράθυρο στο μέλλον, ένα παράθυρο συνεργασίας και φιλίας» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος υποστήριξε πως σκοπός του πρωθυπουργού είναι να συζητήσει αναλυτικά την συμφωνία στην Βουλή αφού πρώτα την στείλει στους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να την μελετήσουν πριν την συζήτηση.
«Είναι στο χέρι του Προέδρου της Βουλής το πότε θα συζητηθεί η συμφωνία.
Η συζήτηση θα γίνει πριν την υπογραφή της συμφωνίας» είπε ο κ.Τζανακόπουλος.
Ερωτηθείς για τη διαφοροποίηση των ΑΝΕΛ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «ο κ. Καμμένος δεν έκρυψε ποτέ την διαφορετική του θέση, αλλά εάν υπάρξει αλλαγή στο Σύνταγμα των Σκοπίων θα υπάρξει ευρύτατη κοινοβουλευτική στήριξη».
Ο κ.Τζανακόπουλος εκτίμησε ότι είναι σχεδόν βέβαιος πως το Κίνημα Αλλαγής θα ψηφίσει τη συμφωνία, ενώ εκτίμησε πως το ίδιο θα ήθελαν να πράξουν και πολλοί βουλευτές της ΝΔ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης