Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πολιτικός σεισμός για τη συμφωνία με FYROM - Πρόταση μομφής θα καταθέσει η ΝΔ - Στις 15/6 η συζήτηση στη Βουλή - Χάος στα Σκόπια - Αναλυτικά η συμφωνία

Πολιτικός σεισμός για τη συμφωνία με FYROM - Πρόταση μομφής θα καταθέσει η ΝΔ - Στις 15/6 η συζήτηση στη Βουλή - Χάος στα Σκόπια - Αναλυτικά η συμφωνία
Αναταράξεις στην κυβέρνηση λόγω Καμμένου, διαφοροποιήσεις στους ΑΝΕΛ, αμηχανία στο Κίνημα Αλλαγής
(upd1) Πολιτικό σεισμό έχει προκαλέσει η συμφωνία Αθήνας - Σκοπίων για τη  "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας" σε Ελλάδα και FYROM, μόλις στο πρώτο 24ωρο μετά τη διθυραμβική ανακοίνωση της συμφωνίας από τους Αλέξη Τσίπρα και Zoran Zaev.
Η κατάσταση στην Ελλάδα κλιμακώνεται, καθώς η Νέα Δημοκρατία ετοιμάζεται να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης με αιχμή τη συμφωνία Τσίπρα - Zaev, κίνηση η οποία δεν αποκλείεται να προκαλέσει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.
Μεγάλο ερωτηματικό αποτελεί η στάση του Πάνου Καμμένου και των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Ο κυβερνητικός εταίρος έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει τη συμφωνία, αλλά ούτε και να ρίξει την κυβέρνηση.
Την Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018, στις 10 το πρωί, θα διεξαχθεί η συζήτηση στη Βουλή για τη συμφωνία, με την αντιπαράθεση να αναμένεται σφοδρή.
Την ίδια ώρα στα Σκόπια η ατμόσφαιρα μυρίζει... μπαρούτι.
Ο πρόεδρος της πΓΔΜ, Gjorge Ivanov, εμφανίζεται οργισμένος, ενώ δεν δίστασε να διακόψει τη συνάντηση που είχε στην προεδρική του κατοικία με τον πρωθυπουργό της χώρας, Zoran Zaev, αλλά και τον υπουργό Εξωτερικών, Nikola Dimitrov.

Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης θα καταθέσει η ΝΔ

Κλιμακώνει την επίθεση της κατά της κυβέρνησης για τη συμφωνία για το Σκοπιανό η ΝΔ, η οποία προτίθεται να καταθέσει πρόταση μομφής.
«Περιμένουμε από τον πρωθυπουργό να απαντήσει αν θα φέρει τη συμφωνία προς ψήφιση στη Βουλή πριν υπογράψει με τον ομόλογό του.
Η Νέα Δημοκρατία ζητά απαντήσεις» ανέφερε η εκπρόσωπος της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη και ενώ πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο γραφείο του προέδρου της ΝΔ, Κ.Μητσοτάκη για τις επόμενες κινήσεις της ΝΔ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΝΔ αποφάσισε να καταθέσει πρόταση μομφής στη συζήτηση στη Βουλή - πιθανότατα την ερχόμενη Παρασκευή 15/6 – εάν η κυβέρνηση δεν κάνει δεκτό το αίτημα της να ζητήσει την έγκριση της Βουλής για τη συμφωνία για το Σκοπιανό πριν ο Αλέξης Τσίπρας την υπογράψει.
Υπό αυτά τα δεδομένα και εφόσον η ΝΔ προχωρήσει σε αυτές τις κινήσεις, το πολιτικό σκηνικό παίρνει φωτιά.
Εάν η ΝΔ καταθέσει πρόταση μομφής σήμερα, θα μπλοκάρει την ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο, ενώ αν το πράξει αύριο μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, τότε περιπλέκεται ακόμα περισσότερο η υπογραφή της συμφωνίας για το Σκοπιανό, η οποία προγραμματίζεται για το Σαββατοκύριακο μεταξύ Τσίπρα - Zaev.
Σύμφωνα με το σχετικό άρθρο, εάν υπογραφεί η πρόταση δυσπιστίας από τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό βουλευτών (από το ένα έκτο τουλάχιστον των βουλευτών), η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της για δύο ημέρες, εκτός και αν η κυβέρνηση ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.
Σημειώνεται ότι πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή μόνο αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.
Και μπορεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος να προέβλεψε ότι ο κ.Μητσοτάκης θα υποστεί μια ακόμα κοινοβουλευτική ήττα εάν καταθέσει πρόταση μομφής, αλλά τα πράγματα δεν είναι και τόσο απλά.
Ο κυβερνητικός εταίρος, οι ΑΝΕΛ έχουν διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν τη συμφωνία για το Σκοπιανό, αν και έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να ρίξουν την κυβέρνηση.
Το πώς μπορεί να συγκεράσει τις δύο αυτές πολιτικές θέσεις είναι πραγματικά απορίας άξιο.
Την ίδια στιγμή Το Ποτάμι εμφανίζεται υπέρ της συμφωνίας αλλά δεν ισχύει το ίδιο και για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, η οποία τηρεί στάση αναμονής μέχρι να ενημερωθεί και επίσημα για τη συμφωνία, κάτι που αναμένεται να γίνει εντός της ημέρας.

Ισχυρές ρωγμές στα ελληνικά κόμματα για τη συμφωνία με τη FYROM

Είναι προφανές ότι η συμφωνία για το Σκοπιανό θα προκαλέσει μια σειρά από έντονες πολιτικές αναταράξεις.
Πώς για παράδειγμα θα μπορέσει να σταθεί πολιτικά όρθια η κυβέρνηση, όταν ο ένας εκ των δύο κυβερνητικών εταίρων, οι ΑΝΕΛ στη σχετική ψηφοφορία θα την καταψηφίσει;
Έχει βάση η κριτική του Ν. Φίλη, ο οποίος υποστηρίζει πως δεν μπορεί να παραμένει στην κυβέρνηση ένας κορυφαίος υπουργός, όπως ο Π. Καμμένος όταν διαφωνεί σε μια κορυφαία επιλογή της κυβέρνησης, ιδιαίτερα όταν αυτή – δηλαδή η λύση του Σκοπιανού – είναι στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.
Πώς μπορεί για παράδειγμα η ΝΔ να εξετάζει ακόμα και το ενδεχόμενο κατάθεσης πρότασης μομφής κατά της σημερινής συμφωνίας, όταν ένας αρκετά μεγάλος αριθμός βουλευτών της θα την ψήφιζε δεδομένου ότι η συμφωνία ικανοποιεί τις βασικές προϋποθέσεις που διαπραγματευόταν το 2008 η τότε κυβέρνηση της ΝΔ;
Αλλά τα πολιτικά πάθη και η ένταση δεν περιορίζονται μόνο μεταξύ κυβέρνησης – αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Περνά και σε θεσμικό επίπεδο, ιδιαίτερα όταν ένας πρώην πρωθυπουργός να επιτίθεται με τόση σφοδρότητα κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας για ένα τόσο κορυφαίο εθνικό ζήτημα
Εξαιρετικά μπερδεμένη σε επίπεδο πολιτικού παραλογισμού είναι και η κατάσταση στο εσωτερικό των Ανεξάρτητων Ελλήνων και του Κινήματος Αλλαγής, καθώς τα υπόλοιπα κόμματα (Χρυσή Αυγή, ΚΚΕ, Ένωση Κεντρώων) έχουν ξεκάθαρα αρνητική στάση κατά της συμφωνίας.
Οι ΑΝΕΛ, οι οποίοι είναι στην κυβέρνηση, τάσσονται στη γραμμή και στην κριτική της ΝΔ, καθώς βουλευτές της (Δ. Καμμένος, Κ. Κατσίκης) υποστηρίζουν ότι ο Τσίπρας και η κυβέρνηση του (μέρος της οποίας είναι και οι ίδιοι) δεν έχει τη νομιμοποίηση να υπογράψει τη συμφωνία, χαρακτηρίζοντας την «πολιτικό και εθνικό λάθος, αν όχι έγκλημα»!
Και όλα αυτά την ώρα ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Θ. Παπαχριστόπουλος διαφοροποιείται πλήρως από την κομματική γραμμή, κάνοντας λόγο για θετική συμφωνία για την χώρα, υπογραμμίζοντας πως παρά όλες αυτές τις ηχηρές διαφοροποιήσεις δεν κινδυνεύει η κυβερνητική συνοχή!
Την ίδια στιγμή, το Σκοπιανό αναδεικνύει και τις διαφορετικές πολιτικές γραμμές που επικρατούν στο Κίνημα Αλλαγής.
Το Ποτάμι τάσσεται υπέρ της λύσης και της συμφωνίας, όπως έχει καταστήσει σαφές αμέτρητες φορές έως σήμερα ο κ.Θεοδωράκης.
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη (με εξαίρεση τη ΔΗΜΑΡ που εμφανίζεται θετική) κρατά στάση αναμονής περιμένοντας να δει το πλήρες κείμενο της συμφωνίας, την ώρα πάντως που κορυφαία στελέχη της (Βενιζέλος, Λοβέρδος, Παπανδρέου, Ραγκούσης) εκφράζουν διαμετρικά αντίθετες θέσεις και πολιτικές απόψεις.
Μέσα σε ένα τόσο ρευστό περιβάλλον, όπου είναι αδύνατο να διαχωρίσει κανείς τους πολιτικά νικητές από τους ηττημένους, το μόνο ασφαλές συμπέρασμα που μπορεί να εξαχθεί είναι ότι προμηνύονται σημαντικές πολιτικές ανατροπές, καραμπόλες και εκπλήξεις για μια συμφωνία που όπως όλα δείχνουν στο τέλος μάλλον δεν θα περάσει.
Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ άσκησε και ο Αντώνης Σαμαράς επισημαίνοντας πως δεν είναι μόνο μια κακή συμφωνία, αλλά και ένας αχρείαστος και ταπεινωτικός συμβιβασμός.
Σε δήλωσή του ο πρώην πρωθυπουργός τονίζει πως οι πανηγυρισμοί του ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορούν να καλύψουν την καθολική απογοήτευση του ελληνικού λαού προσθέτοντας πως «η ανιστόρητη σύμπλευση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Τσίπρα, δεν είναι ικανή να σβήσει από την εθνική μνήμη τις παρακαταθήκες των Κωνσταντίνου Καραμανλή και Ανδρέα Παπανδρέου».
Οργισμένη ήταν η απάντηση του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο κατηγόρησε τον πρώην πρωθυπουργό για υπονόμευση της συνταγματικής τάξης.

Οργή Ivanov για τη συμφωνία

Ως ταπεινωτική χαρακτήρισε τη συμφωνία με την Ελλάδα ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, G. Ivanov, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, το οποίο έγινε σε δραματικούς τόνους, ενώ προσέθεσε ότι δεν είναι αποδεκτή.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ivanov έδειξε την απέχθειά του προς τη συμφωνία φροντίζοντας να «μιλήσει» μετον Σκοπιανό πρωθυπουργό Zoran Zaev μόλις δύο λεπτά, χρόνος ο οποίος σίγουρα δεν ήταν αρκετός για να ενημερωθεί για τα τεκταινόμενα.
Σύμφωνα με τα ΜΜΕ της ΠΓΔΜ, ο Σκοπιανός Πρόεδρος είναι οργισμένος με τη συμφωνία και δεν ήθελε καν να ακούσει τις λεπτομέρειες από τον Zaev.
Όταν ο Zaev και ο υπουργός Εξωτερικών Dimitrov μπήκαν στο προεδρικό μέγαρο, το πρώτο πράγμα που τους ρώτησε ο Ivanov ήταν εάν υπάρχει οριστική συμφωνία με την Ελλάδα για το όνομα της ΠΓΔΜ. Στο άκουσμα της θετικής απάντησης, ο Σκοπιανός πρόεδρος τους είπε πως δεν υπάρχει λόγος να συνεχιστεί η συνάντησή τους.
«Η θέση μου είναι οριστική.
Δεν πρόκειται να υπογράψω αυτό το κείμενο συμφωνίας» δήλωσε ο Ivanov, ενώ σημείωσε πως για πρώτη φορά σήμερα είδε σημεία της συμφωνίας, μιας συμφωνίας που κατά τον ίδιο παραβιάζει τις θέσεις που είχαν οικοδομηθεί μέχρι τώρα.
«Είπα στον Zaev και τον Dimitrov ότι αυτή είναι μια προσωπική δική τους συμφωνία, δική τους απόφαση και δική τους ευθύνη.
Η συμφωνία δεν είναι αποδεκτή και παραβιάζει το Σύνταγμα και τους νόμους» είπε ο Ivanov όπως μεταδίδει το σκοπιανό δίκτυο Makfax.

Διαβάστε εδώ τη συμφωνία που κατατέθηκε από την κυβέρνηση στη Βουλή.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης