Κλιμακώνει η ΝΔ - Να φέρει ο Τσίπρας τη συμφωνία για το Σκοπιανό στη Βουλή πριν την υπογράψει – Καταθέτει πρόταση μομφής

Κλιμακώνει η ΝΔ - Να φέρει ο Τσίπρας τη συμφωνία για το Σκοπιανό στη Βουλή πριν την υπογράψει – Καταθέτει πρόταση μομφής
Κλιμακώνει την επίθεση της κατά της κυβέρνησης η ΝΔ – Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό
(upd) Κλιμακώνει την επίθεση της κατά της κυβέρνησης για τη συμφωνία για το Σκοπιανό η ΝΔ, η οποία προτίθεται να καταθέσει πρόταση μομφής.
«Περιμένουμε από τον πρωθυπουργό να απαντήσει αν θα φέρει τη συμφωνία προς ψήφιση στη Βουλή πριν υπογράψει με τον ομόλογό του.
Η Νέα Δημοκρατία ζητά απαντήσεις» ανέφερε η εκπρόσωπος της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη και ενώ πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο γραφείο του προέδρου της ΝΔ, Κ.Μητσοτάκη για τις επόμενες κινήσεις της ΝΔ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΝΔ αποφάσισε να καταθέσει πρόταση μομφής στη συζήτηση στη Βουλή - πιθανότατα την ερχόμενη Παρασκευή 15/6 – εάν η κυβέρνηση δεν κάνει δεκτό το αίτημα της να ζητήσει την έγκριση της Βουλής για τη συμφωνία για το Σκοπιανό πριν ο Αλέξης Τσίπρας την υπογράψει.
Υπό αυτά τα δεδομένα και εφόσον η ΝΔ προχωρήσει σε αυτές τις κινήσεις, το πολιτικό σκηνικό παίρνει φωτιά.
Εάν η ΝΔ καταθέσει πρόταση μομφής σήμερα, θα μπλοκάρει την ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο, ενώ αν το πράξει αύριο μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, τότε περιπλέκεται ακόμα περισσότερο η υπογραφή της συμφωνίας για το Σκοπιανό, η οποία προγραμματίζεται για το Σαββατοκύριακο μεταξύ Τσίπρα - Zaev.
Σύμφωνα με το σχετικό άρθρο, εάν υπογραφεί η πρόταση δυσπιστίας από τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό βουλευτών (από το ένα έκτο τουλάχιστον των βουλευτών), η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της για δύο ημέρες, εκτός και αν η κυβέρνηση ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.
Σημειώνεται ότι πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή μόνο αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.
Και μπορεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος να προέβλεψε ότι ο κ.Μητσοτάκης θα υποστεί μια ακόμα κοινοβουλευτική ήττα εάν καταθέσει πρόταση μομφής, αλλά τα πράγματα δεν είναι και τόσο απλά.
Ο κυβερνητικός εταίρος, οι ΑΝΕΛ έχουν διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν τη συμφωνία για το Σκοπιανό, αν και έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να ρίξουν την κυβέρνηση.
Το πώς μπορεί να συγκεράσει τις δύο αυτές πολιτικές θέσεις είναι πραγματικά απορίας άξιο.
Την ίδια στιγμή Το Ποτάμι εμφανίζεται υπέρ της συμφωνίας αλλά δεν ισχύει το ίδιο και για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, η οποία τηρεί στάση αναμονής μέχρι να ενημερωθεί και επίσημα για τη συμφωνία, κάτι που αναμένεται να γίνει εντός της ημέρας.

Παρέμβαση Παυλόπουλου για το Σκοπιανό ζήτησε ο Μητσοτάκης - Βαθιά προβληματική η συμφωνία, να έρθει στη Βουλή πριν υπογράψει ο Τσίπρας

Στο Προεδρικό Μέγαρο μετέβη σήμερα το πρωί ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλο με κύριο θέμα τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με τη συμφωνία Ελλάδας – ΠΓΔΜ για το θέμα της ονομασίας.
Στην τοποθέτηση του μπροστά στις κάμερες ο κ.Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η συμφωνία που παρουσίασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι βαθιά προβληματική μια και εκχωρεί τη μακεδονική γλώσσα και εθνότητα και επανέλαβε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι ο κ.Τσίπρας δεν διαθέτει την πολιτική νομιμοποίηση για να φέρει και να υπογράψει τη συμφωνία από τη στιγμή που ο κυβερνητικός του εταίρος, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους με τη συμφωνία.
Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλου για να έρθει η συμφωνία στην Βουλή πριν την υπογράψει ο Αλέξης Τσίπρας.
«Θα ήθελα να παρέμβετε ώστε η συμφωνία να έρθει το συντομότερο στη Βουλή, πριν ακόμη υπογραφεί από τον κ. Τσίπρα, ώστε να διαπιστωθεί εάν η Βουλή περιβάλει με εμπιστοσύνη αυτή τη συμφωνία.
Θα εξαντλήσω όλα τα μέσα που έχω ώστε να γίνει αυτή η συζήτηση στη Βουλή αλλά πιστεύω πως και εσείς ώστε να γίνει το συνταγματικά αυτονόητο» είπε ο κ.Μητσοτάκης, αναφέροντας πως ο πρωθυπουργός δεν έχει το δικαίωμα να κινηθεί ως αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ και να δεσμεύσει τον ελληνικό λαό με μια συμφωνία που βλάπτει τα εθνικά συμφέροντα.
Στην τοποθέτηση του ο κ.Παυλόπουλος ευχαρίστησε τον κ.Μητσοτάκη για την ενημέρωση του, υποστήριξε ότι το Σύνταγμα καθορίζει με σαφήνεια τις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Βουλής και τόνισε ότι θα πράξει αυτό που του αναλογεί, απορρίπτοντας με αυτόν τον τρόπο το αίτημα του κ. Μητσοτάκη να θέσει θέμα δημοκρατικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης και παραπέμποντας τον επί της ουσίας να ασκήσει τη δυνατότητα που έχει να κάνει πρόταση μομφής.
Η συνάντηση Παυλόπουλου - Μητσοτάκη διήρκεσε περίπου μισή ώρα καθώς ο πρόεδρος της ΝΔ αποχώρησε λίγα λεπτά μετά τις 10:00 το πρωί.
 
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS