Οριακή άνοδος στη Wall Street, εν αναμονή Fed - Στο επίκεντρο οι γεωπολιτικές εξελίξεις

Οριακή άνοδος στη Wall Street, εν αναμονή Fed - Στο επίκεντρο οι γεωπολιτικές εξελίξεις
Με οριακά κέρδη άνοιξε η Wall Street, με το ενδιαφέρον των επενδυτών να στρέφεται στις σημερινές αποφάσεις της Fed
Με οριακά κέρδη άνοιξε σήμερα (13/6/2018) η Wall Street, με το ενδιαφέρον των επενδυτών να στρέφεται στις σημερινές αποφάσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed).
Περί τις 16:30, ο Dow Jones ενισχύεται οριακά στις 25.326 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει οριακή άνοδο στις 2.788 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται κατά 0,2% υψηλότερα στις 7.719 μονάδες, ανοίγοντας σε νέο ενδοσυνεδριακό υψηλό, δεχόμενος ώθηση από τη μετοχή της Netflix (+2%).


Η Fed αναμένεται ευρέως ότι θα αυξήσει σήμερα τα επιτόκια για δεύτερη φορά εντός του 2018.
Οι επενδυτές θα προσπαθήσουν να αναζητήσουν ενδείξεις σχετικά με το εάν θα μπορούσαν να υπάρξουν τρεις ακόμη αυξήσεις των επιτοκίων εντός του 2018 - μετά από εκείνη του Μαρτίου - αντί για τις δύο που έχει ήδη προεξοφλήσει η αγορά.
Εξάλλου, στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες για τον αμερικανικό πληθωρισμό ενισχύουν τις προσδοκίες για τρεις επιπλέον αυξήσεις.
Ειδικότερα, το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (CPI) σημείωσε άνοδο 0,2% τον Μάιο του 2018, ενώ σε ετήσια βάση ο δείκτης CPI αυξήθηκε κατά 2,8%, καταγράφοντας τον ταχύτερο ρυθμό αύξησης από τις αρχές του 2012.
Σημερινά στοιχεία έδειξαν, παράλληλα, πως τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ κατέγραψαν αύξηση μεγαλύτερη από την αναμενόμενη τον Μάιο του 2018, ενώ σε ετήσια βάση σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων 6,5 ετών.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, ο δείκτης τιμών παραγωγού (ΡΡΙ) αυξήθηκε κατά 0,5% τον περασμένο μήνα, κυρίως λόγω της μεγάλης αύξησης στις τιμές της βενζίνης, ενώ τον Απρίλιο είχε αυξηθεί κατά 0,1%.
Σε ετήσια βάση, ο δείκτης ΡΡΙ αυξήθηκε κατά 3,1% - η μεγαλύτερη αύξηση από τον Ιανουάριο του 2012 - έναντι ετήσιας αύξησης 2,6% του Απριλίου.
Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι ανέμεναν άνοδο του δείκτη κατά 0,3% σε μηνιαία και κατά 2,8% σε ετήσια βάση.
Την ίδια ώρα, οι γεωπολιτικές εξελίξεις παραμένουν στο επίκεντρο, μετά την ιστορική συμφωνία ανάμεσα στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump, και στον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Kim Jong Un.
Ο Trump ανακοίνωσε πως οι ΗΠΑ θα αναστείλουν τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τη Νότια Κορέα, μια κίνηση που, όπως διευκρίνισε, θα διαρκέσει όσο η Βόρεια Κορέα διαπραγματεύεται με καλή πίστη την αποπυρηνικοποίησή της.
Παράλληλα, ο αμερικανός πρόεδρος τόνισε σήμερα πως η Βόρεια Κορέα δεν συνιστά πλέον πυρηνική απειλή, τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη χώρα δεν είναι πια το μεγαλύτερο και πιο επικίνδυνο πρόβλημα των ΗΠΑ.
Οι επενδυτές επικεντρώνονται επίσης στις βιομηχανίες μέσων ενημέρωσης και τηλεπικοινωνιών ύστερα από την απόφαση του περιφερειακού δικαστηρίου των ΗΠΑ να επιτρέψει την προσφορά της AT&T για την Time Warner, ύψους 85 δισ. δολ.
Η απόφαση του ομοσπονδιακού δικαστηρίου δεν επέβαλε όρους για την έγκριση της συγχώνευσης, ανοίγοντας τον δρόμο και σε άλλα deals, που εμπλέκουν την Fox Twenty-First Century, τη Walt Disney Company, την Comcast και άλλες εταιρείες.
Η μετοχή της AT&T υποχωρεί κατά 3,7%, ενώ των Time Warner, Fox και Disney σημειώνουν άνοδο 3,7%, 7,5% και 1,3% αντίστοιχα.
Στο «μέτωπο» των εμπορευμάτων, πτωτικά κινείται σήμερα το πετρέλαιο, δεχόμενο πιέσεις από τη νέα αύξηση στα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ, ενώ το ενδεχόμενο άρσης των περικοπών στην παραγωγή του ΟΠΕΚ διατηρεί επίσης τις τιμές του μαύρου χρυσού χαμηλότερα.
Ειδικότερα, το Brent υποχωρεί κατά 0,3% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 75,6 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το αμερικανικό αργό καταγράφει πτώση της τάξεως του 0,6% στα 65,9 δολ. ανά βαρέλι.
Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου, τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 830 χιλ. βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, στα 433,7 εκατ. βαρέλια, καθώς η παραγωγή της χώρας έχει ενισχυθεί κατά 28% σε σύγκριση με τα μέσα του 2015.
Παράλληλα, η παραγωγή της Ρωσίας, η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου παγκοσμίως, ξεπέρασε τα 11 εκατ. βαρέλια στις αρχές του τρέχοντος μήνα, γεγονός που υποδεικνύει ότι η Μόσχα αρχίζει σταδιακά να χαλαρώνει τους περιορισμούς που είχε κατά τους προηγούμενους μήνες.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS