Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αργεντινή: Ζητάει άμεσα 7,5 δισ. από το ΔΝΤ προκειμένου να χρηματοδοτήσει τον προϋπολογισμό της

Αργεντινή: Ζητάει άμεσα 7,5 δισ. από το ΔΝΤ προκειμένου να χρηματοδοτήσει τον προϋπολογισμό της
Η διοίκηση του Ταμείου θα εξετάσει το αίτημα της Αργεντινής για συνολικό δάνειο 50 δισ. στις 20/6
Το ποσό των 7,5 δισ. ευρώ προκειμένου να χρηματοδοτήσει τον προϋπολογισμό της έχει ζητήσει, ως μία πρώτη δόση, από το ΔΝΤ η Αργεντινή, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η επικεφαλής του Ταμείου, Christine Lagarde.
Σημειώνεται ότι η κατ’ αρχήν συμφωνία μεταξύ ΔΝΤ και Αργεντινής είναι για ένα δάνειο ύψους 50 δισ. δολαρίων, με τις αρχές της Αργεντινής να ζητούν άμεσα την εκταμίευση των 7,5 δισ. δολαρίων.
Παράλληλα στην ανακοίνωσή της η κυρία Lagarde τονίζει ότι «η κυβέρνηση του προέδρου Macri μας έδωσε σήμερα τις λεπτομέρειες του οικονομικού της σχεδίου και της επίσημης αίτησής της για υποστήριξη από το ΔΝΤ για αυτή την ισχυρή και φιλόδοξη προσπάθεια μέσω της Επιστολής Προθέσεων και του Μνημονίου Οικονομικών Πολιτικών.
Οι αρχές σκοπεύουν να δημοσιεύσουν τα έγγραφα αυτά σύντομα.
Όπως είπα και πριν, το σχέδιο πολιτικής που υποστηρίζει τη χρηματοδοτική βοήθεια του ΔΝΤ ανήκει και σχεδιάζεται από την κυβέρνηση της Αργεντινής, η οποία αποσκοπεί στην ενίσχυση της οικονομίας προς όφελος όλων των πολιτών της χώρας.
Οι οικονομικοί στόχοι έχουν νόημα και υπάρχει πλήρης διατύπωση των βασικών πολιτικών που θα βοηθήσουν την κυβέρνηση να επιτύχει τους στόχους της. Καθιερώνει φιλόδοξους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και καθορίζει ρεαλιστικούς στόχους για τον πληθωρισμό που θα διέπουν τη διεξαγωγή της νομισματικής πολιτικής.
Αυτές οι σαφείς πολιτικές προθέσεις θα συμβάλουν στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης της αγοράς και στην αντιμετώπιση μιας σειράς μακροχρόνιων τρωτών σημείων.
Το σχέδιο θα συμβάλει επίσης στην ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου της Αργεντινής. Για παράδειγμα, έχει μέτρα για τη βελτίωση της μεσοπρόθεσμης διαδικασίας του προϋπολογισμού και για την εξασφάλιση της ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας. Είναι σημαντικό να σταματήσει η πρακτική της χρηματοδότησης του δημοσιονομικού ελλείμματος από την κεντρική τράπεζα, ένα κρίσιμο βήμα για την ίδρυση μιας ανεξάρτητης κεντρικής τράπεζας.
Επικρότησα ιδιαιτέρως την έμφαση που δίνει η οικονομική ομάδα του προέδρου Macri στην υποστήριξη των πιο ευάλωτων στην κοινωνία.
Αυτό επιτυγχάνεται με συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τη διατήρηση του σημερινού επιπέδου των κοινωνικών δαπανών και την αύξηση των πόρων για προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας.
Υπάρχει επίσης δέσμευση για συνεργασία με άλλους διεθνείς οργανισμούς, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα και η Διαμερικανική Τράπεζα Ανάπτυξης, για τη βελτίωση του συνολικού σχεδιασμού του δικτύου κοινωνικής ασφάλισης της Αργεντινής.
Επιπλέον, με ενθουσιασμό είδα τη δέσμευση του προέδρου Macri για τη βελτίωση της ισότητας των φύλων στην Αργεντινή μέσω αλλαγών που διορθώνουν τις διακρίσεις στο φορολογικό σύστημα, μέτρα για τη στήριξη των παιδιών για εργαζόμενες οικογένειες, δράσεις για την προώθηση της ίσης αμοιβής για ίση εργασία και μέτρα για την καταπολέμηση του φύλου και της ενδοοικογενειακής βίας.
Με τη σαφήνεια που παρέχεται από την επιστολή των αρχών, κρίνω ότι οι διαπραγματεύσεις με το προσωπικό του ΔΝΤ έχουν ολοκληρωθεί ικανοποιητικά και ότι αυτό το οικονομικό σχέδιο δημιουργεί μια στέρεη βάση για την συμφωνία stand-by ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα.
 Οι αρχές ζήτησαν να εκταμιευθεί το ένα τρίτο αυτής της στήριξης με την έγκριση του προγράμματος και το ήμισυ αυτού του ποσού (7,5 δισεκατομμύρια δολάρια) θα διατεθεί για τη στήριξη του προϋπολογισμού.
Με τις επίσημες διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης της Αργεντινής, σήμερα θα εκδώσουμε την έκθεση στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, το θα εξετάσει επισήμως το αίτημα της Αργεντινής στις 20 Ιουνίου.
Προσβλέπουμε να βοηθήσουμε στην ενίσχυση της οικονομίας της Αργεντινής μέσω αυτού του χρηματοδοτικού πακέτου».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης