Τελευταία Νέα
Διεθνή

Politico: Τι σηματοδοτεί η έγκριση συγχώνευσης AT&T - Time Warner από διακαστήριο - Την είχε εμποδίσει το υπ. Δικαιοσύνης

tags :
Politico: Τι σηματοδοτεί η έγκριση συγχώνευσης AT&T - Time Warner από διακαστήριο - Την είχε εμποδίσει το υπ. Δικαιοσύνης
Politico: Τι σηματοδοτεί η έγκριση συγχώνευσης AT&T - Time Warner από διακαστήριο - Την είχε εμποδίσει το υπ. Δικαιοσύνης
Η απόφαση ομοσπονδιακού δικαστή να εγκρίνει τη συμφωνία συγχώνευσης της AT&T και της Time Warner ύψους 85 δις. δολαρίων είναι το τελευταίο παράδειγμα περιορισμού εφαρμογής της πολιτικής ατζέντας του προέδρου D. Trump από το δικαστικό σύστημα των ΗΠΑ, σχολιάζει το περιοδικό Politico.
Ο Trump επικρίνει σφοδρά το τηλεοπτικό δίκτυο CNN, που ανήκει στην Time Warner, ενώ αντιτάχθηκε στην υλοποίηση της συμφωνίας όταν αυτή ανακοινώθηκε, λίγες εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές το 2016.
Ο ίδιος, την επέκρινε υποστηρίζοντας ότι μεγάλη επιρροή συγκεντρώνεται στα χέρια ολίγων.
Περίπου ένα χρόνο μετά, το υπουργείο Δικαιοσύνης κατέθεσε μήνυση για να εμποδίσει τη συγχώνευση μεταξύ των δύο εταιριών.
Ο δικαστής R. Lion, που διορίστηκε από τον πρόεδρο G. Bush τον νεότερο, αποφάνθηκε ότι ο νόμος δεν ήταν με την πλευρά της αμερικανικής κυβέρνησης.
Κατά τη χθεσινή (12/6)ακροαματική διαδικασία, ο δικαστής επέπληξε το υπουργείο Δικαιοσύνης για την αποτυχία του να προσκομίσει ουσιαστικές αποδείξεις για να υποστηρίξει τα επιχειρήματά του, ότι η συμφωνία συγχώνευσης θα περιορίσει τον υγιή ανταγωνισμό στην αγορά και θα προκαλέσει αύξηση των τιμών επιβαρύνοντας τους καταναλωτές.
Πρόκειται για μία ακόμη προτεραιότητα της πολιτικής ατζέντας του προέδρου Τραμπ στην υλοποίηση της οποίας υπήρξε εμπλοκή της δικαιοσύνης, με συνέπεια την επιβράδυνση της εφαρμογής της.
Έχουν προηγηθεί το προεδρικό διάταγμα για την απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ των μουσουλμάνων ταξιδιωτών και προσφύγων, η κατάργηση εφαρμογής του προγράμματος προστασίας για τα παιδιά μεταναστών που έχουν εισέλθει παράνομα στις ΗΠΑ (DACA) και η προεδρική απόφαση -που ανακοινώθηκε μέσω Twitter- για την απαγόρευση στράτευσης των διεμφυλικών.
«Η παρέμβαση του προέδρου Trump στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες επιβολής του νόμου, οι επιθέσεις του κατά συγκεκριμένων εταιριών, αλλά και το γεγονός ότι είναι απρόβλεπτος, έχουν καλλιεργήσει μία νομική αβεβαιότητα, συνηθισμένη στις 'μπανανίες'», δήλωσε ο B. Szocka, πρόεδρος της φιλελεύθερης ομάδας TechFreedom. «Τουλάχιστον στην αντιμονοπωλιακή νομοθεσία, τα δικαστήρια κι όχι οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης θα έχουν τον τελευταίο λόγο για το τι πραγματικά είναι ο νόμος», είπε.
Ο Lion προχώρησε ακόμη περισσότερο χθες αποθαρρύνοντας τους δικηγόρους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης από την αναζήτηση τρόπων καθυστέρησης της εφαρμογής της απόφασής του, όπως το ενδεχόμενο άσκησης έφεσης.
Ο Lion τόνισε ότι η πιθανότητα να κερδίσουν οι δικηγόροι την υπόθεση απευθυνόμενοι σε ανώτερο δικαστήριο, είναι ζοφερή, καθώς οι εταιρίες και οι επενδυτές τους θα υποστούν συνέπειες από μία τέτοια εξέλιξη.
«Ελπίζω κι εμπιστεύομαι την κυβέρνηση ότι θα έχει την καλή κρίση, τη σοφία και το θάρρος ν’ αποφύγει μία τόσο προφανή αδικία.
Σε περίπτωση που πράξει αντίθετα, φοβάμαι ότι θα υπονομεύσει την πίστη στο δικαστικό μας σύστημα κι όχι μόνο τους κατηγορούμενους, αλλά και τα εκατομμύρια των μετόχων τους κι ευρύτερα την επιχειρηματική κοινότητα», έγραψε ο δικαστής εξηγώντας την απόφασή του.
Μερικοί Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο και κάποιοι υπέρμαχοι των δικαιωμάτων των καταναλωτών άσκησαν κριτική στην απόφαση του δικαστή.
Οι ίδιοι έχουν βρει κοινό έδαφος με το υπουργείο της Δικαιοσύνης προειδοποιώντας για τις συνέπειες από τη συνδυασμένη δύναμη της αγοράς της AT&T και της Time Warner, ενώ με τον τρόπο αυτό, συντάσσονται με την επιχειρηματολογία του προέδρου Τραμπ.
«Η AT&T θα έχει τη δυνατότητα να ελέγχει το περιεχόμενο δημοφιλών τηλεοπτικών προγραμμάτων επιβάλλοντας αυξημένο οικονομικό κόστος στους ανταγωνιστές της, ενώ το οικονομικό αυτό κόστος, με τη σειρά του, θα περάσει στους καταναλωτές υπό την μορφή πιο αυξημένων τιμών για τις παροχές της καλωδιακής τηλεόρασης», δήλωσε ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής R. Blumenthal.
«Τα δικαστήρια θα έχουν κεντρικό ρόλο στο να συγκρατήσουν τον Trump.
Αλλά στην περίπτωση αυτή, ο πρόεδρος Trump και το υπουργείο Δικαιοσύνης ήταν στην πλευρά εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος», σύμφωνα με τον Κ. Aaron, τον πρόεδρο κι εκτελεστικό διευθυντή της φιλελεύθερης ομάδας Free Press.
«Υποστηρίζω τα δικαστήρια προκειμένου να φρενάρουν τον Trump, αλλά θέλω να δω τι θα πράξουν προκειμένου να εποπτεύσουν την AT&T».
Με τη δικαστική απόφαση, η AT&T θα αποκτήσει τον έλεγχο του τηλεοπτικού προϊόντος της Time Warner και της διάθεσης ταινιών. Μεταξύ αυτών, η HBO, η Warner Bros, το CNN και TBS. Η AT&T μπήκε στην αγορά παροχής υπηρεσιών τηλεόρασης καθώς εξαγόρασε την Direct TV το 2015.
Ωστόσο, η δικαστική απόφαση ανοίγει τον δρόμο για μία σειρά μεγάλων συμφωνιών με αντικείμενο τις επιχειρηματικές συγχωνεύσεις.
Αναφορές γίνονται στην πρόθεση της Comcast να καταθέσει επίσημη πρόταση για την εξαγορά των περιουσιακών στοιχείων της 21st Century Fox, απορρίπτοντας την πρόταση εξαγοράς μετοχών ύψους 52,4 εκατ. δολαρίων, που της έκανε η Disney τον Δεκέμβριο.
Στον τομέα της παροχής ασύρματων υπηρεσιών, η T-Mobile και η Sprint που είναι η τρίτη και η τέταρτη εταιρία αντίστοιχα από πλευράς ελέγχου μεγέθους της αγοράς, προχωρούν για την συγχώνευσή τους, υπό ένα πλαίσιο οικονομικού ύψους 26 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι ο Λευκός Οίκος δεν έχει εμπλακεί στην αξιολόγηση της υπόθεσης συγχώνευσης των δύο εταιριών ή στην λήψη της απόφασης προκειμένου η υπόθεση αυτή να οδηγηθεί στα δικαστήρια.
Ο R. Julliani είχε δηλώσει τον προηγούμενο μήνα ότι ο πρόεδρος Trump «αρνήθηκε» την ενοποίηση, προκαλώντας έντονη κριτική, ενώ αργότερα ανακάλεσε το σχόλιό του.
Ο υπεύθυνος αντιμονοπωλιακής πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης M. Delarhim δήλωσε στους δημοσιογράφους αποχωρώντας χθες (12/6) από το δικαστήριο ότι η απόφαση: «δεν αλλάζει την άποψή μας ότι οι δομικές παρεμβάσεις είναι ο καλύτερος τρόπος για την προστασία του Αμερικάνου καταναλωτή. Έχω ορκιστεί να διατηρώ τον ανταγωνισμό».
Ο Delarhim είπε ότι οι δικηγόροι της κυβέρνησης θα μελετήσουν τη δικαστική απόφαση πριν αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν στην άσκηση έφεσης.
Οι εταιρίες θέλουν να έχουν κλείσει τη συμφωνία για τη συγχώνευσή τους μέχρι την 21η Ιουνίου, ενώ σε αντίθεση περίπτωση η AT&T θα πρέπει να καταβάλει στην Time Warner ποσό 500 εκατ. δολαρίων για την μη πραγματοποίηση της συμφωνίας συγχώνευσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης