Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΔΝΤ: Οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να προσαρμοστούν στη νέα εποχή αποκεντρωμένων υπηρεσιών

tags :
ΔΝΤ: Οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να προσαρμοστούν στη νέα εποχή αποκεντρωμένων υπηρεσιών
Οφέλη και προκλήσεις για τις κεντρικές τράπεζες από την επέλαση των ψηφιακών νομισμάτων, σύμφωνα με το ΔΝΤ
Η καθιέρωση της αποκεντρωμένης τεχνολογίας και η επέλαση των ψηφιακών νομισμάτων εμπεριέχουν οφέλη αλλά και προκλήσεις για τις κεντρικές τράπεζες, αναφέρει σε άρθρο του (αρθρογράφος ο αξιωματούχος του Ταμείου, Dong He), εκτιμώντας, ότι, ενδέχεται μία ημέρα τα κρυπτονομίσματα να υποκαταστήσουν σημαντικό μέρος της προσφοράς χρημάτων από τους ρυθμιστές της νομισματικής πολιτικής.
Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να διατηρήσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στα καθιερωμένα νομίσματα.
Ωστόσο, ταυτόχρονα, απαιτείται και να παραμείνουν στο «παιχνίδι» της ψηφιακής εποχής, παρέχοντας πιο σταθερές λογιστικές μονάδες από τα κρυπτογραφημένα περιουσιακά στοιχεία και καθιστώντας τα χρήματα ελκυστικά ως μέσο ανταλλαγής στην ψηφιακή οικονομία.
«Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και η διάσωση μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, προκάλεσαν σκεπτικισμό σχετικά με το μονοπώλιο των κεντρικών τραπεζών για την έκδοση νομίσματος.
Αυτός ο σκεπτικισμός πυροδότησε τη δημιουργία τπυ Bitcoin και λοιπών περιουσιακών στοιχείων κρυπτογράφησης, τα οποία αμφισβήτησαν το πρότυπο των κρατικών νομισμάτων και τον κυρίαρχο ρόλο των κεντρικών τραπεζών στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Σε αντίθεση με τις τραπεζικές μεταφορές, οι κρυπτογραφικές συναλλαγές μπορούν να εκκαθαριστούν και να τακτοποιηθούν γρήγορα χωρίς μεσάζοντα.
Τα πλεονεκτήματα είναι ιδιαίτερα εμφανή στις διασυνοριακές πληρωμές, οι οποίες είναι δαπανηρές, δυσκίνητες και αδιαφανείς», σχολιάζει ο αρθρογράφος, υπογραμμίζοντας ότι, ωστόσο, επί του παρόντος, τα κρυπτονομίσματα κρίνονται πολύ ευμετάβλητα και υπερβολικά επικίνδυνα.
Επιπλέον, δεν απολαμβάνουν τον ίδιο βαθμό εμπιστοσύνης με τα κανονικά νομίσματα, εξαιτίας ουκ ολίγων απατών.
Όπως αναφέρει, στο μέλλον, αν αντιμετωπιστούν ορισμένα καίρια ζητήματα, όπως η ασφάλεια και η μεταβλητότητα, ίσως τα κρυπτονομίσματα διαδοθούν στο κοινό.
«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι κάποια περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης θα υιοθετηθούν ευρύτερα σε ορισμένες περιοχές ή ιδιωτικά δίκτυα ηλεκτρονικού εμπορίου».

Διαβάστε: Lagarde: Οφέλη αλλά και κίνδυνοι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα από τη χρήση των κρυπτονομισμάτων

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης