Τελευταία Νέα
Διεθνή

BBC: Γιατί η νομισματική πολιτική της Fed επηρεάζει την υφήλιο – Ποιες οι συνέπειες για τις τράπεζες

tags :
BBC: Γιατί η νομισματική πολιτική της Fed επηρεάζει την υφήλιο – Ποιες οι συνέπειες για τις τράπεζες
Οι αγορές έχουν προεξοφλήσει ότι η Fed θα προχωρήσει σε μία ακόμη αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης
Το διοικητικό συμβούλιο της Fed αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα 13/6 την απόφασή του για μία ακόμη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων, ως «απάντηση» στην καλή πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ και στη χαμηλή ανεργία.
Οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να αυξήσουν το στόχο για το επιτόκιο αναφοράς της κατά 0,25%, το οποίο θα διαμορφωθεί στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008, κυμαινόμενο από 1,75% έως 2%.
Η παραπάνω απόφαση θα σηματοδοτήσει την έβδομη αύξηση της Fed από το 2015.
Είναι φανερό ότι η Fed εκτιμά ότι η αμερικανική οικονομία μπορεί να χειριστεί το υψηλότερο κόστος δανεισμού.
Όμως η αύξηση των επιτοκίων δεν γίνεται αισθητή μόνο στις ΗΠΑ αλλά και στην υπόλοιπη υφήλιο.



Ορισμένα από τα πιο δραματικά αποτελέσματα έχουν εμφανιστεί στις αναδυόμενες αγορές, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια των ΗΠΑ οδηγούν τους επενδυτές σε έξοδο από αυτές και επιστροφή στις ΗΠΑ, καθώς ψάχνουν για υψηλότερες αποδόσεις.
Η επενδυτική αποχώρηση από τις αναδυόμενες αγορές παραμένει σχετικά μέτρια, ενώ οι εβδομαδιαίες ροές προς ομολογιακά και μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια μειώνονται λιγότερο από το 10% από τα ιστορικά υψηλά τους, σύμφωνα με την EPFR Global, μέρος της ερευνητικής εταιρείας Informa.
Η αύξηση, όμως, των αμερικανικών επιτοκίων οδηγεί σε ένα πιο ισχυρό δολάριο, γεγονός που συνέβαλλε στο ξέσπασμα νομισματικών κρίσεων σε χώρες όπως η Αργεντινή, η Τουρκία και η Βραζιλία.



Έχει επίσης ωθήσει τις κεντρικές τράπεζες αλλού, συμπεριλαμβανομένης της Ινδονησίας, της Μαλαισίας και του Χονγκ Κονγκ, να αυξήσουν τα δικά τους επιτόκια ως «αμυντική απάντηση».

«Υπερβολική» η προσοχή στη Fed;

Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο επικεφαλής της Fed, J. Powell, υποστήριξε ότι η εκτιμήσεις για την ισχύ των αμερικανικών επιτοκίων και την επίδρασή τους στην παγκόσμια οικονομία είναι «υπερβολικές».
«Μάλλον η Fed υποτιμά τον παγκόσμιο ρόλο της», σπεύδει να υποστηρίξει ο Desmond Lachman, του American Enterprise Institute και πρώην επικεφαλής της μονάδας επενδύσεων στις αναδυόμενες αγορές της Salomon Smith Barney.
Την ίδια ώρα στις ΗΠΑ οι τράπεζες μετακυλύουν το υψηλότερο κόστος δανεισμού στους πελάτες του, αυξάνοντας τα ποσοστά που χρεώνουν για πιστωτικές κάρτες, στεγαστικά δάνεια και δάνεια αυτοκινήτων.



Οι καταναλωτικές δαπάνες - μια σημαντική κινητήρια δύναμη της αμερικανικής οικονομίας - έχουν συγκρατηθεί.
Με τα εισοδήματα των ΗΠΑ να παραμένουν σχετικά χαμηλά, υψηλότερα επιτόκια θα μπορούσαν τελικά να προκαλέσουν αναταραχή.
Τα υψηλότερα επιτόκια είναι μία θετική είδηση για τους καταθέτες, αλλά και αυτό γίνεται με ιδιαίτερα αργό ρυθμό, καθώς οι τράπεζες να αυξήσουν τους τόκους που καταβλήθηκαν για αποταμιεύσεις και άλλους λογαριασμούς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης