Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κέρδη 0,2% για τον χρυσό, εν αναμονή Fed - Στα 1.301,30 δολ. ανά ουγγιά

Κέρδη 0,2% για τον χρυσό, εν αναμονή Fed - Στα 1.301,30 δολ. ανά ουγγιά
Με κέρδη 0,2% έκλεισε ο χρυσός, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στις σημερινές αποφάσεις της Fed
Με κέρδη έκλεισε σήμερα (13/6/2018) ο χρυσός, δεχόμενος ώθηση από την υποχώρηση του δολαρίου, με το ενδιαφέρον των επενδυτών να στρέφεται στις σημερινές αποφάσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed).
Η Fed αναμένεται ευρέως ότι θα αυξήσει σήμερα τα επιτόκια για δεύτερη φορά εντός του 2018, στο εύρος 1,75% - 2%.
Οι επενδυτές θα προσπαθήσουν, ωστόσο, να αναζητήσουν ενδείξεις σχετικά με το εάν θα μπορούσαν να υπάρξουν τρεις ακόμη αυξήσεις των επιτοκίων εντός του 2018 - μετά από εκείνη του Μαρτίου - αντί για τις δύο που έχει ήδη προεξοφλήσει η αγορά.
Εξάλλου, στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες για τον αμερικανικό πληθωρισμό ενισχύουν τις προσδοκίες για τρεις επιπλέον αυξήσεις.
Ειδικότερα, το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (CPI) σημείωσε άνοδο 0,2% τον Μάιο του 2018, ενώ σε ετήσια βάση ο δείκτης CPI αυξήθηκε κατά 2,8%, καταγράφοντας τον ταχύτερο ρυθμό αύξησης από τις αρχές του 2012.
Σημερινά στοιχεία έδειξαν, παράλληλα, πως τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ κατέγραψαν αύξηση μεγαλύτερη από την αναμενόμενη τον Μάιο του 2018, ενώ σε ετήσια βάση σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων 6,5 ετών.
Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών παραγωγού (ΡΡΙ) αυξήθηκε κατά 0,5% τον περασμένο μήνα, ενώ σε ετήσια βάση αυξήθηκε κατά 3,1% - η μεγαλύτερη αύξηση από τον Ιανουάριο του 2012.
Η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Αυγούστου έκλεισε με κέρδη 0,2% ή 1,90 δολ., στα 1.301,30 δολ. ανά ουγγιά.


Την ίδια ώρα, το ευρώ ενισχυόταν κατά 0,4% έναντι του δολαρίου, στο 1,178 δολ.
Σημειώνεται ότι το αποδυναμωμένο δολάριο τείνει να προσφέρει ώθηση στα εμπορεύματα που συνδέονται με το νόμισμα, όπως ο χρυσός, καθώς καθίσταται φθηνότερη η αγορά τους από κατόχους άλλων νομισμάτων.
Την ίδια ώρα, οι γεωπολιτικές εξελίξεις παραμένουν στο επίκεντρο, μετά την ιστορική συμφωνία ανάμεσα στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump, και στον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Kim Jong Un.
Ο Trump ανακοίνωσε πως οι ΗΠΑ θα αναστείλουν τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τη Νότια Κορέα, μια κίνηση που, όπως διευκρίνισε, θα διαρκέσει όσο η Βόρεια Κορέα διαπραγματεύεται με καλή πίστη την αποπυρηνικοποίησή της.
Παράλληλα, ο αμερικανός πρόεδρος τόνισε σήμερα πως η Βόρεια Κορέα δεν συνιστά πλέον πυρηνική απειλή, τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη χώρα δεν είναι πια το μεγαλύτερο και πιο επικίνδυνο πρόβλημα των ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης