Πωλητές οι εγχώριοι θεσμικοί στο πρώτο τρίμηνο 2018 – Οι πωλήσεις και οι αγορές που προκάλεσαν αίσθηση

Πωλητές οι εγχώριοι θεσμικοί στο πρώτο τρίμηνο 2018 – Οι πωλήσεις και οι αγορές που προκάλεσαν αίσθηση
Οι μετοχές των MIG, Intralot, Ιντρακόμ Κατασκευές, Ιντρακόμ και J&P Άβαξ βρέθηκαν στο στόχαστρο των αγοραστών
Πωλητές σε απόλυτο αριθμό μετοχών ήταν οι εγχώριοι θεσμικοί στο πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Bankingnews.
Υπενθυμίζεται πως σε πρόσφατο δημοσίευμα είχαμε αναδείξει τις πωλήσεις που έγιναν στη Folli Follie πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι εγχώριοι θεσμικοί στην πλειονότητά τους μόλις ξέσπασε, δηλαδή πριν από ένα μήνα περίπου, προχώρησαν σε ακόμα μεγαλύτερη μείωση θέσεων, ακόμα και σε μηδενισμό.
Σύμφωνα με στοιχεία πρώτου τριμήνου σε αριθμό μετοχών, οι θεσμικοί εμφανίζονται να έχουν πουλήσει 15,7 εκατ. μετοχές.
Στις τράπεζες ήταν πωλητές και πιο αναλυτικά στην Εθνική Τράπεζα πούλησαν 14,9 εκατ. μετοχές, στην Alpha Bank 8,8 εκατ. μετοχές, στη Eurobank 4,1 εκατ. τεμάχια, στην Attica Bank 500 χιλ. μετοχές και ήταν αγοραστές κατά 5 χιλ. τεμάχια στην Τράπεζα της Ελλάδος και κατά 452 χιλ. τεμάχια στην Τράπεζα Πειραιώς.
Σημαντική μείωση καταγράφεται στη Cenergy κατά 812 χιλ. τεμάχια, προφανώς λόγω αποτελεσμάτων, στην Ελλάκτωρ η συνολική θέση μειώθηκε κατά 361 χιλ. τεμάχια, στην ΕΥΔΑΠ κατά 289 χιλ. τεμάχια, στην Inform Λύκος κατά 109 χιλ. τεμάχια, στην Κορρές λόγω δημόσιας πρότασης κατά 323 χιλ. τεμάχια, στην Μυτιληναίος κατά 190 χιλ. τεμάχια, στην Profile κατά 106 χιλ. τεμάχια και στην ΕΥΑΘ κατά 133 χιλ. τεμάχια.
Εκτός από την Cenergy μία ακόμη εταιρεία του ομίλου Στασινόπουλου η Viohalco, βρέθηκε στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων με την καθαρή θέση των θεσμικών να μειώνεται κατά 529 χιλ. τεμάχια.
Τέλος πωλήσεις 228 χιλ. τεμαχίων είχε η Aegean και 145 χιλ. τεμαχίων είχε η BriQ.
Αγορές υπήρξαν στην Attica Συμμετοχών ύψους 450 χιλ. τεμάχια και αγοράστηκαν από την Allianz Unit Linked οι 440 χιλ. μετοχές και οι 10 χιλ. από την Thetis Ελληνικό Μετοχικό.
Στην Coca Cola έγιναν αγορές 72 χιλ. τεμαχίων, στην Άνεμος 367 χιλ. τεμαχίων, στην Fourlis 121 χιλ. τεμάχια, στην Grivalia 131 χιλ. τεμάχια, στα ΕΛΠΕ 215 χιλ. τεμάχια, στον ΟΤΕ 1,5 εκατ. τεμάχια, στην Κλουκίνας-Λάππας 137 χιλ. τεμάχια, στην Jumbo 481 χιλ. τεμάχια, στη Motor Oil 122 χιλ. τεμάχια, στη ΔΕΗ 1 εκατ. τεμάχια και στην Τέρνα Ενεργειακή 526 χιλ. τεμάχια.
Υπενθυμίζεται πως η ΔΕΗ έκανε μεγάλο ράλι τον Ιανουάριο και παρέμεινε ψηλά μέχρι τα μέσα Μαρτίου, όπου άρχισε να διολισθαίνει με αποτέλεσμα σήμερα να είναι 1 ευρώ και κάτι χαμηλότερα από τα υψηλά της.
Αίσθηση όμως έχουν προκαλέσει σε κάποια στελέχη της αγοράς, που παρακολουθούν τις κινήσεις των εγχώριων θεσμικών, κάποιες θέσεις που πήραν συγκεκριμένα αμοιβαία κεφάλαια.
Πιο συγκεκριμένα υπάρχουν αγορές 4,45 εκατ. μετοχών της MIG, με τα 2,5 εκατ. τεμάχια να αγοράζονται από 2 αμοιβαία της Δήλος.
Στην Ιντραλότ έγιναν αγορές 3,31 εκατ. τεμαχίων, με το μετοχικό της Πειραιώς να παίρνει 1 εκατ. τεμάχια, το δυναμικό της ίδιας τράπεζας 560 χιλ. τεμάχια και αμοιβαίο της Allianz 630 χιλ. τεμάχια.
Οι μετοχές τόσο της MIG όσο και την Ιντραλότ βρέθηκαν στο επίκεντρο των πωλητών το προηγούμενο διάστημα και μετά τις εξελίξεις με τη Folli Follie λόγω του υψηλού δανεισμού τους.
Οι θεσμικοί αγόρασαν επίσης 210 χιλ. τεμάχια της Ιντρακάτ και 815 χιλ. τεμάχια της Ιντρακόμ.
Αγόρασαν επίσης 556 χιλ. μετοχές της J&P Άβαξ.
Τέλος αγοράστηκαν 728 χιλ. μετοχές της ΙΑΣΩ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Γιώργος Κατικάς

BREAKING NEWS