Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η ΓΣ των μετοχών της Ελλάκτωρ θα κρίνει το μέλλον της εταιρείας...και ο ρόλος Προβόπουλου

Η ΓΣ των μετοχών της Ελλάκτωρ θα κρίνει το μέλλον της εταιρείας...και ο ρόλος Προβόπουλου
Οι συμμαχίες των αδελφών Καλλιτσάντση με τους ξένους επενδυτές
Ερρίφθη ο κύβος για την εκ βάθρων αλλαγή του διοικητικού συμβουλίου του ομίλου Ελλάκτωρ και η αντικατάσταση του Λεωνίδα Μπόμπολα από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και του Δημήτρη Κούτρα, από τους αδελφούς Αναστάσιο και Δημήτριο Καλλιτσάντση, οι οποίοι στη ουσία ηγούνται της πρωτοβουλίας CHANGE  4  ELLAKTOR (Αλλαγή για τον Ελλάκτωρ) και τείνουν χείρα βοήθειας στους μετόχους της εταιρείας για την πραγματοποίηση αλλαγών στη διοικητική  πυραμίδα που είναι το διοικητικό συμβούλιο.
Οι κ.κ Αναστάσιος και Δημήτρης Καλλιτσάντσης προτείνουν για τη θέση του προέδρου του νέου διοικητικού συμβουλίου τον πρώην Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιώργο  Προβόπουλο - ο άνθρωπος που χτύπησε πρώτος το καμπανάκι για την κρίση που θα έπληττε τη χώρα.
Στο προτεινόμενο εννεαμελές διοικητικό συμβουλίου συμμετέχει και η κα Ελένη Παπακωνσταντίνου συγγενής πρώτου βαθμού του πρώην  υπουργού Οικονομιών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου.
Η νέα σύνθεση του δ.σ. περιλαμβάνει τον Αναστάσιο και Δημήτρη Καλλιτσαντση, όπως και άλλες ισχυρές προσωπικότητες αλλά   λιγότερες γνωστές όπως είναι ο κ. Ιορδάνης Αϊβάζης, ο κ Παναγιώτης (Τάκης) Δουμάνογλου, ο Μιχαήλ Κατούνας, ο Αλέξιος Κομνηνός και η κα Δέσποινα – Μαγδαληνή Μαρκάκη.

Οι 16 ημέρες μέχρι τη Γενική Συνέλευση

Δεκαέξι ημέρες απομένουν  για την τελική αναμέτρηση των αδελφών Καλλιτσάντση με την οικογένεια Μπόμπολα και το Δημήτρη Κούτρα και ως τόπος της αναμέτρησης έχει οριστεί η γενική συνέλευση των μετοχών της εταιρείας  την Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018.
Οι κ.κ. Αναστάσιος και Δημήτριος Καλλιτσάντσης, με την ανακοίνωσή τους αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι «όντες πεπεισμένοι πως το παρόν Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ δεν μπορεί να προωθήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, αλλά και πως η ΕΛΛΑΚΤΩΡ βρίσκεται αντιμέτωπη με τον άμεσο κίνδυνο της περαιτέρω υποχώρησης της θέσης της στην εγχώρια αγορά και απευθύνονται στο σύνολο των μετόχων του Ομίλου, υποβάλλοντας συγκεκριμένες προτάσεις και ζητώντας από τη Γενική Συνέλευση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ να λάβει επίσημη θέση επί αυτών.

Οι συμμαχίες της Γενικής Συνέλευσης

Η πρόταση για αντικατάσταση των μελών του διοικητικού συμβουλίου και η τοποθέτηση του νέου θα απαιτήσει την έγκριση του 50% των μετόχων που θα συμμετέχουν στη γενική συνέλευση των μετόχων  
Η οικογένεια Μπόμπολα κατέχει το 15% των μετοχών και ο Δημήτρης Κούτρας τα 7%.
Οι κ.κ. Αναστάσιος και Δημήτρης Καλλιτσάντσης κατέχουν περίπου το 15%.
Να σημειωθεί ότι η ελεγχόμενη από τους αδελφούς Καλλιτσάντση, η εταιρεία με την επωνυμία «PEMANOARO LIMITED» κατέχει το 5% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.
Οι ξένοι επενδυτές ελέγχουν το 30% του μετοχικού κεφαλαίου και αναμένεται να κρίνουν τις εξελίξεις.
Οι Έλληνες θεσμικοί επενδυτές ελέγχουν το 9% και οι μικροεπενδυτές μικρότερο ποσοστό.
Τα επιχειρήματα της πλευράς Καλλιτσάντση στη Γ.Σ. θα φέρουν στο επίκεντρο τη κερδοφορία της εταιρείας όπως και τη μερισματική  πολιτική που ακολουθεί η διοίκηση του Λεωνίδα Μπόμπολα τα τελευταία χρόνια.
Η κριτική προς τη σημερινή διοίκηση του Ελλάκτωρ θα επεκταθεί και σε άλλα ζητήματα του ομίλου.
Ένα από ατά είναι πολιτική του ανεκτέλεστου κατασκευαστικού έργου το οποίο όμως δεν εξασφαλίζει το μέλλον της εταιρείας και οφέλη για τους μετόχους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο παρελθόν αρκετές φορές οι επενδυτές είχαν διατυπώσει τη δυσαρέσκεια τους προς τη διοίκηση της εταιρείας για τη μερισματική πολιτική της, η οποία όταν δίνονταν ήταν ψίχουλα μερικών λεπτών του ευρώ.
Η γενική συνέλευση των μετόχων θα κληθεί επι της ουσίας να απαντήσει σε καυτά θέματα που απασχολούν την εταιρεία και κυρίως αν επιτρέψει να πουληθούν τα ασημικά της εταιρείας όπως  είναι η ΕΛΤΕΧ ΑΝΕΜΟΣ ή θα διατηρήσουν στη θέση της, την υπάρχουσα διοίκηση για να ξεπουλήσει θυγατρικές εταιρείες  με πρόσχημα να διασωθεί η μητρική εταιρεία Ελλάκτωρ και να προστατευθεί η ίδια διοίκηση.
Αγκάθι για τους μετόχους είναι και ο υψηλός τραπεζικός δανεισμός  που  ανέρχεται στο 1,5 δισ. ευρώ όπως και οι διεθνείς δραστηριότητες της εταιρείας που προκαλούν ψιθύρους.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr   
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης