Σε υψηλό δύο εβδομάδων έκλεισε το αργό πετρέλαιο, στα 66,6 δολ. – Στα 76,8 δολ. το Brent

Σε υψηλό δύο εβδομάδων έκλεισε το αργό πετρέλαιο, στα 66,6 δολ. – Στα 76,8 δολ. το Brent
Με θετικό πρόσημο έκλεισε η σημερινή (13/6) συνεδρίαση για την τιμή του αργού πετρελαίου 
Με άνοδο της τάξεως του 0,4% έκλεισε η σημερινή (13/6) διαπραγμάτευση -στη Νέα Υόρκη- των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) Ιουλίου 2018 για το αργό πετρέλαιο, στα 66,6 δολάρια ανά βαρέλι, η υψηλότερη επίδοση από την 31η Μάϊου 2018.
Σε ό,τι αφορά στο πετρέλαιο Brent, τα αντίστοιχα futures διαπραγματεύονται -στο Λονδίνο- στα 76,8 δολάρια ανά βαρέλι, στις 22:10, έπειτα από άνοδο της τάξεως του 1,2% σε ημερήσια βάση.
Στήριξη για τις τιμές, οι οποίες αντέστρεψαν το αρνητικό πρόσημο στην αρχή των συνεδριάσεων, παρείχε η μεγαλύτερη των προσδοκιών πτώση των αποθεμάτων πετρελαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, την περασμένη εβδομάδα.
Σύμφωνα με την αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (ΕΙΑ), τα αποθέματα μειώθηκαν κατά 4,1 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα έως την 8η Ιουνίου 2018, έναντι των προβλέψεων των αναλυτών, που έκαναν λόγο για μια μείωση κατά 2,7 εκατ. βαρέλια.
Σημειώνεται ότι, εχθές, το αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου ανακοίνωσε μια αύξηση των αποθεμάτων κατά 833.000 βαρέλια.
Τα αποθέματα βενζίνης μειώθηκαν κατά 2,3 εκατ. βαρέλια, σε σύγκριση με τις προβλέψεις των αναλυτών για μια αύξηση κατά 443.000 βαρέλια, ενώ τα αποθέματα προϊόντων διύλισης, που περιλαμβάνουν το diesel και το πετρέλαιο θέρμανσης, μειώθηκαν κατά 2,1 εκατ. βαρέλια, έναντι των προσδοκιών για μια αύξηση κατά 200.000 βαρέλια.
Οι αμερικανικές εισαγωγές υποχώρησαν κατά 563.000 βαρέλια την ημέρα.
Επιπλέον, στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος παραμένει και η συνάντηση του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας την επόμενη εβδομάδα στη Βιέννη, κατά την οποία οι δύο πλευρές θα εξετάσουν την πορεία και το μέλλον της συμφωνίας.


«Επίθεση» Trump στον ΟΠΕΚ

Οι τιμές του πετρελαίου είναι υπερβολικά υψηλές, ανέφερε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, κατηγορώντας τον ΟΠΕΚ γι’ αυτή την κατάσταση.
«Οι τιμές του πετρελαίου είναι υπερβολικά υψηλές, ο ΟΠΕΚ βρίσκεται και πάλι πίσω από αυτό.
Όχι καλό!», ανέφερε με ανάρτησή του στο «Twitter» ο Trump, λίγο μετά την επιστροφή του από τη Σιγκαπούρη και την ιστορική συνάντησή του με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Kim Jong Un.
Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν περίπου κατά 60% κατά τον περασμένο χρόνο, καθώς ο ΟΠΕΚ και ορισμένοι παραγωγοί εκτός Οργανισμού, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, άρχισαν να περικόπτουν την παραγωγή το 2017, προκειμένου να μειώσουν την υπερβολική προσφορά.

Fitch: Επί τα βελτίω αναθεώρηση της εκτίμησης για τη μέση τιμή πετρελαίου το 2018, στα 70 δολάρια

Σε επί τα βελτίω αναθεώρηση των προβλέψεων για την τιμή του «μαύρου χρυσού» προχωρά η Fitch Ratings, «βλέποντας», πλέον, το πετρέλαιο Brent στα 70 δολάρια ανά βαρέλι κατά μέσο όρο, το 2018, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 57,5 δολάρια.
Σε ό,τι αφορά στο επόμενο έτος, η πρόβλεψη αναβαθμίστηκε στα 65 δολάρια ανά βαρέλι, έναντι 57,5 δολαρίων.
Μετά το 2020, η τιμή αναμένεται να σταθεροποιηθεί κάτω από τα 60 δολάρια, επισημαίνεται.
Όπως αναφέρει ο αμερικανικός οίκος, οι τιμές υποστηρίζονται επί του παρόντος από τον γεωπολιτικό κίνδυνο και την έντονη ζήτηση, κόντρα στις ενδείξεις ότι Σαουδική Αραβία τη Ρωσία ενδέχεται να αποφασίσουν την αύξηση παραγωγής, στη συνάντηση του ΟΠΕΚ, στις 22 Ιουνίου 2018.«Είναι δύσκολο να προβλεφθεί η έκβαση της συνόδου του ΟΠΕΚ και η επακόλουθη συμμόρφωση με κάθε αναθεωρημένη συμφωνία, ωστόσο αναμένουμε οποιαδήποτε αύξηση της παραγωγής θα είναι βαθμιαία και συντονισμένη, ώστε να αποφευχθεί η μετατόπιση της αγοράς σε τεράστιο πλεόνασμα», σχολιάζει η Fitch, υπογραμμίζοντας ότι οι αναθεωρημένες προβλέψεις δεν αναμένεται να οδηγήσουν σε αναβαθμίσεις πιστοληπτικής ικανότητας για τις εταιρείες του κλάδου.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS