Ο Ιταλός πρωθυπουργός απαιτεί από τον Macron να απολογηθεί – Απειλεί με ακύρωση της συνάντησης (15/6)

Ο Ιταλός πρωθυπουργός απαιτεί από τον Macron να απολογηθεί – Απειλεί με ακύρωση της συνάντησης (15/6)
Ο Giuseppe Conte απειλεί να ακυρώσει τη συνάντηση με τον Emmanuel Macron, αν ο Γάλλος Πρόεδρος δεν απολογηθεί 
Επίσημη απολογία από τον Emmanuel Macron φέρεται να ζητεί ο Ιταλός πρωθυπουργός, Giuseppe Conte, προκειμένου να μεταβεί στο Παρίσι και να πραγματοποιήσει την προγραμματισμένη επίσημη συνάντηση, στις 15 Ιουνίου 2018.
Σύμφωνα με ό το πρακτορείο ειδήσεων «Adnkronos», το οποίο επικαλείται πηγές της ιταλικής κυβέρνησης, ο κ. Conte φέρεται να είπε σε στενούς του συνεργάτες ότι «δεν έχω καμία αμφιβολία, αν ο Μακρόν δεν ζητήσει συγγνώμη στην Ιταλία, θα μείνω στην Ρώμη. Δεν υπάρχει καμία ταλάντευση.
Όποιος λαθεύει, όποιος και αν είναι αυτός, πρέπει να ζητά συγγνώμη.
Να ζητηθεί συγγνώμη στην Ιταλία, πριν από εμένα.
Σώσαμε εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές, όλοι η Ευρώπη πρέπει να το θυμάται».
Οι σημερινές δηλώσεις που έγιναν από τον εκπρόσωπο του γαλλικού υπουργείου εξωτερικών, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, δεν θεωρούνται αρκετές από την κυβέρνηση Κόντε.
Ο Γάλλος Πρόεδρος θα είναι ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης με τον οποίο θα συναντηθεί ο Giuseppe Conte.
Επισημαίνεται ότι έχει ξεσπάσει σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ Ιταλίας και Γαλλίας, μετά την άρνηση της ιταλικής κυβέρνησης να ελλιμενίσει το πλοίο Aquarius, το οποίο μετέφερε πάνω από 600 μετανάστες, μεταξύ των οποίων παιδιά και εγκύους, με αποτέλεσμα ο υπουργός Οικονομικών Giovanni Tria να ακυρώσει τη συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του, Bruno Le Maire.
Ο Le Maire εξέφρασε τη λύπη του για την απόφαση αυτή.
«Η ιστορία μας δεν αξίζει να αντιμετωπίζεται με αυτούς τους όρους από μέλη της γαλλικής κυβέρνησης, τα οποία ελπίζουμε να απολογηθούν για τις δηλώσεις τους», τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών Matteo Salvini, μιλώντας στη Γερουσία.
«Χωρίς επίσημη συγγνώμη, καλό θα είναι ο πρωθυπουργός Conte να μην πάει στο Παρίσι», δήλωσε o Salvini οδηγώντας τη σύγκρουση στα άκρα.
Όσον αφορά τις κατηγορίες σε βάρος του για απάνθρωπη στάση, ο Salvini δήλωσε ότι «δεν θέλω να βλέπω παιδιά σε φουσκωτές βάρκες να πεθαίνουν στη Μεσόγειο, επειδή κάποιος τα παραμυθιάζει ότι στην Ιταλία υπάρχει στέγη και τροφή για όλους».
Ο Salvini ευχαρίστησε την Ισπανία και τον πρωθυπουργό Sanchez, υπενθυμίζοντας ωστόσο ότι η Ιταλία έχει δεχθεί 170.000 πρόσφυγες και η Ισπανία 16.000.
O εκπρόσωπος του κόμματος του προέδρου της Γαλλίας Macron , En Marche, χαρακτήρισε χθες εμετική τη στάση της νέας ιταλικής κυβέρνησης στο μεταναστευτικό.
Ο ίδιος ο Γάλλος Πρόεδρος δήλωσε ότι η στάση της Ιταλίας «περιέχει μια μορφή κυνισμού και ανευθυνότητας», με τον αντιπρόεδρο της ιταλικής κυβέρνησης, Luigi di Maio να απαντά ειρωνικά: «κοίτα ποιος μιλά, η Γαλλία».
Μάλιστα, ο Γάλλος πρέσβης στη Ρώμη κλήθηκε χθες στο υπουργείο Εξωτερικών ώστε να του εκφραστεί η έντονη δυσαρέσκεια της Ιταλίας.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS