Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Fed «έριξε» τη Wall Street - Απώλειες -0,4% για τον Dow Jones

tags :
Η Fed «έριξε» τη Wall Street - Απώλειες -0,4% για τον Dow Jones
Ανησυχία στους επενδυτές για την πρόθεση της Fed να προχωρήσει σε δύο αυξήσεις έως το τέλος του 2018
Η ανακοίνωση της Fed με την οποία διαφαίνεται ότι η τράπεζα θα προχωρήσει σε δύο ακόμη αυξήσεις επιτοκίων έως το τέλος του 2018 δεν ικανοποίησε διόλου τους επενδυτές στη Wall Street, οι οποίοι στοιχημάτιζαν ότι η Fed θα πραγματοποιούσε μία μόνο αύξηση.
Αποτέλεσμα ήταν και οι τρεις βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς να κινηθούν πτωτικά, παρά το γεγονός ότι ενδοσυνεδριακά ο Nasdaq άγγιξε νέο ιστορικό υψηλό.
Πτώση 0,4% σημείωσε ο Dow Jones διαμορφούμενος στο επίπεδο των 25.215 μονάδες, με τις ισχυρότερες πιέσεις να ασκούνται στις μετοχές των Boeing και Caterpillar.
Απώλειες 0,4% για τον S&P 500 στις 2.775 μονάδες, με την υποχώρηση να επικεντρώνεται στους κλάδους ενέργειας και τηλεπικοινωνιών.
Στο 0,11% η αποδυνάμωση για τον Nasdaq στις 7.695 μονάδες, αν και ενδοσυνεδριακά έφθασε να ενισχύεται σημαντικά.
Σημειώνεται ότι η Fed προχώρησε σε αύξηση του βασικού επιτοκίου των ΗΠΑ κατά 25 μονάδες βάσης, με αποτέλεσμα αυτό πλέον να διαμορφώνεται μεταξύ 1,75% και 2%.
Αυτό που έδρασε αρνητικά για τους επενδυτές ήταν ότι στην ανακοίνωση της τράπεζας καθίσταται φανερό ότι θα υπάρξουν δύο ακόμη αυξήσεις επιτοκίων, γεγονός το οποίο αναμένεται ότι θα δράσει αρνητικά στις αποτιμήσεις των μετοχών, αλλά σαφώς θα στηρίξει το δολάριο έναντι των ανταγωνιστικών του νομισμάτων.
Οι μεγάλοι κερδισμένοι της αύξησης της Fed ήταν, κάτι απόλυτα φυσιολογικό, οι τίτλοι των μεγάλων τραπεζών της Wall Street, με τη μετοχή της Goldman Sachs να ενισχύεται 1,3%, ενώ αυτή της Morgan Stanley κινήθηκε 1% υψηλότερα.



Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνδο και την μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη Dow Jones



Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνδο και την μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη S&P 500



Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνδο και την μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη Nasdaq



Fed

Την αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, στο εύρος 1,75%-2%, αποφάσισε η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής (Federal Open Market Committee, FOMC) της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Federal Reserve, Fed) των Ηνωμένων Πολιτειών, έπειτα από διήμερο συνεδρίαση, μία κίνηση που, ωστόσο, είχε προεξοφληθεί από την πλειοψηφία των επενδυτών.
Η απόφαση λήφθηκε ομόφωνα από τη μέση της Επιτροπής.
Στη σχετική της ανακοίνωση, η Τράπεζα προαναγγέλλει περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής άμεσα, κάνοντας λόγο για δύο ακόμη αυξήσεις επιτοκίων εντός του τρέχοντος έτους.
Η Τράπεζα σημειώνει ότι η νομισματική πολιτική συνεχίζει να «διευκολύνει» τις οικονομικές συνθήκες, ενώ τα μέλη δεν μετέβαλαν τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό, σε σύγκριση με την προηγούμενη συνεδρίαση.
«Περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων θα είναι σύμφωνες με τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, την ισχυρή αγορά εργασίας και τα επίπεδα πληθωρισμού γύρω από τον στόχο του 2%«, επισημαίνεται.
Σε ό,τι αφορά στις επιδόσεις της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, διατηρήθηκαν αμετάβλητες σε σύγκριση με τις αντίστοιχες της συνεδρίασης του Μαρτίου 2018, με την ανάπτυξη για τα έτη 2018, 2019 και 2020 να αναμένεται σε 2,7%, 2,4% και 2%, αντίστοιχα.
Σχετικά με την ανεργία, αναμένεται περαιτέρω, ελαφρά υποχώρηση σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, στο 3,6% το 2020.
Η αύξηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) αναμένεται να σταθεροποιηθεί σε 2%-2,1%, για την τριετία.

Μακροοικονομία

Αύξηση μεγαλύτερη από την αναμενόμενη κατέγραψαν τον Μάιο του 2018 οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ, ενώ σε ετήσια βάση σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων 6,5 ετών.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε σήμερα (13/6/2018) το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, ο δείκτης τιμών παραγωγού (ΡΡΙ) αυξήθηκε κατά 0,5% τον περασμένο μήνα, κυρίως λόγω της μεγάλης αύξησης στις τιμές της βενζίνης, ενώ τον Απρίλιο είχε αυξηθεί κατά 0,1%.
Σε ετήσια βάση, ο δείκτης ΡΡΙ αυξήθηκε κατά 3,1% - η μεγαλύτερη αύξηση από τον Ιανουάριο του 2012 - έναντι ετήσιας αύξησης 2,6% του Απριλίου.
Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι ανέμεναν άνοδο του δείκτη κατά 0,3% σε μηνιαία και κατά 2,8% σε ετήσια βάση.

Επιχειρήσεις

Η Microsoft Corp και η γαλλική Thales έχουν δημιουργήσει μια εταιρική σχέση για την ανάπτυξη ενός συστήματος cloud-computing για τις ένοπλες δυνάμεις, αναφέρουν οι εταιρείες.
Το σύστημα θα βασίζεται στην cloud πλατφόρμα της Microsoft, Azure stack, η οποία θα είναι εξασφαλισμένη από επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και θα προσαρμοστεί στους στρατιωτικούς περιορισμούς από την Thales, αναφέρουν οι εταιρείες.

Αναλύσεις

Η ενίσχυση του πληθωρισμού της αμερικανικής οικονομίας, οι εμπορικές εντάσεις και ο λαϊκισμός αποτελούν κινδύνους για την παγκόσμια ανάπτυξη, επισημαίνει σε έκθεσή της η Fitch Ratings, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές παραμένουν ισχυρές.
Η επιτάχυνση των ιδιωτικών επενδύσεων, η πιο «σφιχτή» αγορά εργασίας και η χαλαρή νομισματική πολιτική, στηρίζουν επί του παρόντος την παγκόσμια οικονομία, επισημαίνεται.
«Οι εντάσεις στο παγκόσμιο εμπόριο αυξήθηκαν φέτος, ωστόσο, σε αυτό το στάδιο, οι δασμοί δεν είναι αρκετοί για να επηρεάσουν ουσιαστικά τις προοπτικές παγκόσμιας οικονομίας.
Οι λαϊκιστικές πολιτικές δυνάμεις συνεχίζουν να δημιουργούν πολιτικό κίνδυνο και να αυξάνουν τις εντάσεις στο εσωτερικό της Ευρωζώνης, γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τις προοπτικές για επενδύσεις, μια βασική κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης το 2017», σημειώνει ο οίκος.
Όπως έχει αναφέρει ο οίκος σε προηγούμενη έκθεση νωρίτερα μέσα στο έτος, η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό άνω του 3% τη διετία 2018-2019, με κεκτημένη ταχύτητα από το περασμένο έτος, δίνοντας έτσι «πάτημα» στις μεγάλες κεντρικές τράπεζες για ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής.
Οι οικονομίες σε Ηνωμένες Πολιτείες, Ευρωζώνη και Κίνα θα επιταχύνουν το τρέχον έτος, ωθώντας τη μεγέθυνση του παγκόσμιου ΑΕΠ για τρία συνεχόμενα χρόνια πάνω από το 3%, μία επίδοση που δεν έχει επιτευχθεί μετά το 2000.
Ο οίκος αναμένει την ανάπτυξη της Ευρωζώνης τα έτη 2018 και 2019, σε 2,5% και 1,8%, αντίστοιχα.
Οι αντίστοιχες προβλέψεις για τις Η.Π.Α. διαμορφώνονται στο 2,7% και 2,5%, έναντι 2,5% και 2,2%, ενώ, σε ό,τι αφορά στην κινεζική οικονομία, η ανάπτυξη υπολογίζεται πλέον στο 6,5% το τρέχον έτος.
Τέλος, οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη σε Ιαπωνία και Ηνωμένο Βασίλειο το 2018, παρέμειναν αμετάβλητες σε 1,3% και 1,4%, αντίστοιχα.
Ο οίκος διατηρεί αμετάβλητη την πρόβλεψη για ανάπτυξη 3,3% στην παγκόσμια οικονομία, το 2018.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης