Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Forthnet: Λήγει η περίοδος προσφοράς - Εν αναμονή της short list - Ποιές εταιρίες περνούν στη β΄φάση

tags :
Forthnet: Λήγει η περίοδος προσφοράς - Εν αναμονή της short list - Ποιές εταιρίες περνούν στη β΄φάση
Forthnet: Λήγει η περίοδος προσφοράς - Εν αναμονή της short λιστ - Ποιοι περνούν στη β΄φάση
Λήγει σε λίγες ημέρες (στις 16 Ιουνίου) η περίοδος των 90 ημερών από την κατάθεση των προσφορών που υπέβαλλαν οι υποψήφιοι επενδυτές για την απόκτηση της Forthnet και οι τράπεζες αναμένεται να προχωρήσουν στην κατάρτιση short list (με αυτούς που περνούν στην επόμενη φάση).
Αν και μέρι τώρα δεν υπάρχει επίσημη πληροφόρηση, πρά μόνο μέσω διαρροών (
στοχευμένων ή μη)για την διαδικασία πώλησης της Forthnet (παρότι το θέμα εκτός από δεκάδες  εργαζόμενους απασχολεί έντονα και τους καταναλωτές), στελέχη της αγοράς υποστηρίζουν ότι ο δρόμος για την ολοκλήρωση της πώλησης είναι ακόμη μακρύς.
Εκείνο που μέχρι τώρα διαχέεται στην αγορά είναι ότι έχουν προκριθεί δύο προτάσεις.
Ανάμεσα σε αυτές θεωρείται βέβαιη η πρόταση των Vodafone – Wind.
Ποιά είναι η πρόταση των Vodafone - Wind; Να διαμοιράσει την πελατειακή βάση της Forthnet, η οποία θα πάψει να υφίσταται ενώ μία μικρότερη εταιρεία θα διατηρήσει τα τηλεοπτικά δικαιώματα της Nova για να τα διαθέτει στις Vodafone – Wind.
Όσον αφορά το δεύτερο ενδιαφερόμενο που θα περάσει στην επόμενη φάση δύο είναι τα σενάρια (μέσω διαρροών) που ακούγονται στην αγορά.
Το ένα θέλει να είναι ο Αντ1 ο οποίος ενδιαφέρεται μόνον για τη Nova και το άλλο το επενδυτικό σχήμα της Odyssey.
Για την προσφορά της Odyssey το σενάριο που έχει ακουστεί  είναι ότι η πρόταση που έχει καταθέσει προβλέπει την ανάπτυξη της Forthnet, δεν ζητάει κούρεμα των υποχρεώσεων και παράλληλα διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας. Ωστόσο εκείνο που θα πρέπει να αποδείξει είναι ότι διαθέτει την κεφαλαιακή επάρκεια για την υλοποίηση του παραπάνω σχεδίου της.

Τι συμβαίνει με την πρόταση των Vodafone Wind

Πως γίνεται να προχωρήσει η πρόταση των Vodafone – Wind διερωτώνται στελέχη της αγοράς, από τη στιγμή που αυτή προβλέπει την πτώχευση του τηλεπικοινωνιακού παρόχου, εξέλιξη που οδηγεί σε περιορισμό του ανταγωνισμού εις βάρος του καταναλωτή;
Πέραν από το προφανές, τα ίδια στελέχη διερωτώνται πως γίνεται να εγκριθεί η μείωση των παρόχων, τόσο από την ΕΕΤΤ αλλά και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού;
Είναι ενδεικτικό ότι προσφάτως η ΕΕΤΤ αποφάσισε να μην δώσει ακόμη, το πράσινο φως για την εξαγορά της Cyta από τη Vodafone αλλά να απευθύνει επιπλέον ερωτήματα, προκειμένου να αποφασίσει αν η συγχώνευση των δύο εταιρειών επηρεάζει ουσιωδώς τον ανταγωνισμό στην τηλεφωνία, δημιουργεί προβληματισμό στην αγορά.
Αν λοιπόν δεν μπορεί η ΕΕΤ να δώσει την έγκριση της για την εξαγορά της Cyta από τη Vodafone τι θα γίνει με την περίπτωση της Forthnet, αν τελικά εγκριθεί η ενιαία προσφορά των Vodafone – Wind;
Πέρα όμως από τα εσωτερικά εμπόδια που έχει να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο deal θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη αν θα πάρει το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Να σημειωθεί ότι στις αρχές της εβδομάδας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού ξεκίνησε έρευνα σε βάθος στην προτεινόμενη εξαγορά της ολλανδικής θυγατρικής της Tele2 από την θυγατρική της Deutsche Telekom στην Ολλανδία, T-Mobile.
"Ανοίγουμε μία σε βάθος έρευνα για να διασφαλίσουμε ότι η προτεινόμενη συμφωνία μεταξύ της T-Mobile και της Tele2 NL δεν θα οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές ή λιγότερες επιλογές στις υπηρεσίες κινητής για τους Ολλανδούς καταναλωτές", ανέφερε η Ευρωπαία Επίτροπος για θέματα Ανταγωνισμού, Margrethe Vestager.
Η προτεινόμενη συμφωνία προβλέπει τη συγχώνευση των δύο ολλανδικών θυγατρικών, ωστόσο η μείωση του αριθμού των παρόχων στην Ολλανδία (από 4 σε 3) δεν είναι κάτι που θα περάσει εύκολα από τον σκόπελο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Θέση για τα θέματα της ελληνικής τηλεπικοινωνιακής αγοράς πήρε προσφάτως και ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, ο οποίος αναφερόμενος στη Forthnet, είπε πως παρά το γεγονός πως πρόκειται για μία εταιρεία με σοβαρά προβλήματα, το ενδιαφέρον είναι μεγάλο αλλά και κρίσιμο, συμπληρώνοντας πως «οι διαδικασίες θα πρέπει να ολοκληρωθούν γρήγορα. Δεν νοείται όμως διαδικασία η οποία θα εξυπηρετεί κάποιους και θα δίνει την εικόνα του πισωγυρίσματος. Μονοπωλιακές καταστάσεις θα υπονομεύσουν την προσπάθεια της χώρας για πέρασμα σε νέες τεχνολογίες».
Ο ίδιος σε παλαιότερη τοποθέτηση του ανέφερε ότι η συγκέντρωση της αγοράς έχει επιτπώσεις τόσο στην ποιότητα όσο και στις τιμές των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Θέση που ενισχύεται από τις απανωτές αυξήσεις στην κινητή τηλεφωνία από Cosmote, Vodafone και Wind, ενώ πριν από λίγες μέρες η Cosmote ανακοίνωσε επερχόμενες αυξήσεις στη σταθερή τηλεφωνία.

Συνεχίζει τις επενδύσεις η Forthnet

Παρά το ασφυκτικό οικονομικό πλαίσιο στο οποίο καλείται να δραστηριοποιηθεί, η Forthnet συνεχίζει να προχωρά σε σημαντικές επενδύσεις.
Ηδη μέσα στο 2017 κατάφερε να διατηρήσει, αλλά και να ισχυροποιήσει τη στρατηγική της θέση στην ελληνική αγορά συνδρομητικής τηλεόρασης.
Οι εμπορικές συμφωνίες που πέτυχε με τις δύο ανταγωνιστικές εταιρείες (Vodafone και Wind) για την παράλληλη και μη αποκλειστική μετάδοση των καναλιών Novasports από τις IPTV πλατφόρμες τους, επιβεβαιώνει την τεχνογνωσία αλλά και την ηγετική θέση που κατέχει στην ελληνική αγορά συνδρομητικής τηλεόρασης.
Παράλληλα συνεχίζει να ενισχύει τόσο το αθλητικό όσο και το κινηματογραφικό περιεχόμενο προχωρώντας σε νέες συμφωνίες (θα αναλάβει την μετάδοση ξένου πρωταθλήματος) ή ανανεώσεις παλαιότερων συνεργασιών.
Στο πλαίσιο αυτό η εταιρεία συνήψε συνεργασία με ένα από τα σημαντικότερα studios του Hollywood, την MGM (Metro Goldwyn Mayer) ενώ ανανέωσε την ήδη ισχύουσα και πολύχρονη συνεργασία της με τη 21st Century Fox.
Παράλληλα αναβαθμίζεται και η υπηρεσία Nova Go που η χρήση της είναι πλέον ελεύθερη για όλους τους συνδρομητές όταν ταξιδεύουν στις χώρες της ΕΕ.
Σημειώνεται ότι η εταιρεία εξυπηρετεί 689 χιλιάδες μοναδικά νοικοκυριά με τους συνδρομητές broadband υπηρεσιών να ανέρχονται στις 562 χιλιάδες ενώ οι συνδρομητές pay TV υπηρεσιών στις 417 χιλιάδες.
Στα τέλη της χρήσης τα νοικοκυριά με Nova 3Play/συνδυαστικές υπηρεσίες της Forthnet, ανήλθαν στις 290 χιλιάδες.
Το μερίδιο των συνδρομητών Nova 3Play, σε σχέση με το σύνολο της συνδρομητικής βάσης της Forthnet διαμορφώθηκε στο 42%.
Επίσης ο Όμιλος εισήλθε πρόσφατα και στον τομέα της ενέργειας, μέσω της Nova όπου γίνεται πλέον πάροχος με τις υπηρεσίες Nova Energy.
Έτσι πέρα από την κάλυψη των αναγκών του ελληνικού νοικοκυριoύ  σε επικοινωνία και ψυχαγωγία, έρχεται τώρα και η ενέργεια να ενταχθεί στο χαρτοφυλάκιο των υπηρεσιών Nova.

www.bankingnews.gr www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης