Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

TS Lombard: Πως η ιταλική κρίση στις αγορές ομολόγων μπορεί να προκαλέσει ντόμινο σε όλη την Ευρώπη

TS Lombard: Πως η ιταλική κρίση στις αγορές ομολόγων μπορεί να προκαλέσει ντόμινο σε όλη την Ευρώπη
«Η Ιταλία είναι μακράν η μεγαλύτερη απειλή για τη σταθερότητα στην ευρωζώνη…»
Οι τράπεζες στις μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες θα μπορούσαν να υποστούν σημαντικές απώλειες λόγω των πολιτικών εξελίξεων, δεδομένης της έκθεσης τους στο ιταλικό χρέος.
Μάλιστα, στο μάτι του κυκλώνα θα βρεθούν οι γαλλικές τράπεζες.
«Η Ιταλία είναι μακράν η μεγαλύτερη απειλή για τη σταθερότητα στην ευρωζώνη…
Η οικονομία υποφέρει από ένα επικίνδυνο μίγμα αδύναμης ανάπτυξης, μικρής ανταγωνιστικότητας, υψηλού δημόσιου χρέους και προβληματικού τραπεζικού τομέα» αναφέρει σε σχετική της ανάλυση η Shweta Singh υψηλόβαθμο στέλεχος της TS Lombard.
Σύμφωνα με την έρευνα της, η Γαλλία έχει την μεγαλύτερη έκθεση στο ιταλικό χρέος, 311 δισ. δολ. που ισοδυναμεί με το 12% του ιταλικού ΑΕΠ, με αποτέλεσμα να είναι και η πιο ευάλωτη σε μια ιταλική κρίση.
Ωστόσο, η Singh δήλωσε στο CNBC ότι «μια τραπεζική κρίση στην Ιταλία θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρές διαταραχές στην υπόλοιπη ευρωζώνη, όχι μόνο στη Γαλλία».
«Το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα είναι σε μεγάλο βαθμό συνδεδεμένο και έχει τεράστια έμμεση και άμεση έκθεση στην Ιταλία.
Για παράδειγμα, οι γαλλικές τράπεζες έχουν από την Ιταλία απαιτήσεις ίσες με το 12% του ΑΕΠ, οι απαιτήσεις των ολλανδικών τραπεζών αντιστοιχούν στο 13% του ΑΕΠ και ούτω καθεξής» είπε περιγράφον το ντόμινο των εξελίξεων που θα προκύψει.



Αν και οι ανησυχίες σχετικά με την Ιταλία έχουν περιοριστεί μετά τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης και τις διαβεβαιώσεις των Ιταλών υπουργών ότι η χώρα θα παραμείνει στο ευρώ, η Singh προειδοποίησε ότι οι κίνδυνοι παραμένουν.
«Ενώ οι κίνδυνοι σχετικά το Quitaly/Italexit έχουν περιοριστεί μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης, δεν έχουν εξαφανιστεί» πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης