Πρόταση μομφής για το Σκοπιανό από Μητσοτάκη, δεν ανησυχεί ο Τσίπρας - «Όχι» Γεννηματά στη συμφωνία

Πρόταση μομφής για το Σκοπιανό από Μητσοτάκη, δεν ανησυχεί ο Τσίπρας -  «Όχι» Γεννηματά στη συμφωνία
Τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 16/6 η ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής
(upd4) Φωτιά έχει πάρει η εγχώρια πολιτική σκηνή με αφορμή τη συμφωνία για το Σκοπιανό και κατόπιν της απόφασης του προέδρου της ΝΔ να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης σήμερα το απόγευμα και με το πέρας της ψηφοφορίας για το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της δ' αξιολόγησης.
Η συζήτηση βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ολομέλεια της Βουλής, με τις πρώτες «κόντρες» να αφορούν τη διαδικασία αλλά και τον τελικό χρόνο της ψηφοφορίας, αν και έληξαν χωρίς να υπάρχουν προβλήματα.
Όπως αποφάσισε κατά πλειοψηφία η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, η συζήτηση θα ολοκληρωθεί «έως τις 2.00 μ.μ.» του Σαββάτου (16/6).
Η απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων αφήνει το περιθώριο σε περίπτωση που ο κατάλογος των ομιλητών εξαντληθεί νωρίτερα η συζήτηση να ολοκληρωθεί νωρίτερα, κάτι που επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο οποίος απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το «ως τις 2.00 μμ έχει τη σημασία του».
Οι βουλευτές που έλαβαν τον λόγο την πρώτη ημέρα εξέθεσαν ουσιαστικά τις απόψεις των κομμάτων τους, με αυτούς της συγκυβέρνησης να ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν την πρόταση μομφής και με αυτούς της αντιπολίτευσης να τονίζουν ότι θα την ψηφίσουν, καθώς θεωρούν ότι η κυβέρνηση έχει αποτύχει τόσο σε ό,τι αφορά την οικονομία όσο και σε ό,τι αφορά τη διαφαινόμενη συμφωνία με την ΠΓΔΜ.

Βούτσης: Η συζήτηση θα γίνει με άνεση χρόνου

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, διαβεβαίωσε ότι θα δοθεί άνεση χρόνου ώστε να πάρουν τον λόγο και να τοποθετηθούν όλοι όσοι το ζητήσουν, και αν χρειαστεί όπως είπε, αντί η συζήτηση να ολοκληρωθεί στις 2 το μεσημέρι του Σαββάτου όπως αποφασίστηκε στη Διάσκεψη των Προέδρων, να κλείσει αργά το βράδυ της ίδιας μέρας.
Το θέμα έθεσε στην αρχή της συνεδρίασης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Χατζηδάκης αφήνοντας αιχμές ότι η κυβέρνηση θέλει να ολοκληρωθεί η συζήτηση το Σάββατο το μεσημέρι για να αποφύγει τα συλλαλητήρια που έχουν προγραμματιστεί.
«Ζητάμε να εφαρμοστεί αυτό που εφαρμόστηκε επί της δικής σας πρότασης δυσπιστίας όταν ήμασταν εμείς κυβέρνηση.
Δεν καταλαβαίνω τον περιορισμό χρόνου. Αφού είστε περήφανοι, δώστε χρόνο να διαφημίσετε τη πολιτική σας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.
Ο κ Βούτσης αντέτεινε ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση χρονικού περιορισμού και πρόσθεσε ότι είναι προφανές ότι κάθε πολιτική δύναμη θα ασκήσει τα καθήκοντα της.

Τι αναφέρει ο κανονισμός

Βάσει του κανονισμού, η ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής της ΝΔ θα γίνει τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 16 Ιουνίου.
Όπως αναφέρεται την πρόταση μομφής θα υπογράφει το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ και το ερώτημα της θα είναι εάν η κυβέρνηση έχει την εξουσιοδότηση να υπογράψει τη συμφωνία για το Σκοπιανό, δεδομένων των ρητών δηλώσεων των ΑΝΕΛ ότι δεν αποδέχονται μια συμφωνία που περιέχει τον όρο Μακεδονία.
Αναμφίβολα θα πρόκειται για μια θυελλώδη πολιτική συζήτηση, με τη ΝΔ να υποστηρίζει ότι αφενός η συμφωνία είναι βαθιά προβληματική και αφετέρου ότι λόγω της στάσης του Π. Καμμένου και των ΑΝΕΛ που τάσσονται κατά της συμφωνίας, ο πρωθυπουργός δεν έχει την πολιτική νομιμοποίηση να προχωρήσει και να υπογράψει τη συμφωνία.
Σε κάθε περίπτωση θα πρόκειται όχι μόνο για ένα εξαιρετικά έντονο μπρα ντε φερ μεταξύ Τσίπρα – Μητσοτάκη αλλά και για πρώτης τάξης ευκαιρία προκειμένου κόμματα και βουλευτές να ξεκαθαρίσουν τη θέση και τη στάση τους για τη συμφωνία με το Σκοπιανό.
Κάτι βέβαια που δεν είναι και τόσο απλό καθώς - και εφόσον υπάρχει πρόταση μομφής - η όλη διαδικασία θα τεθεί υπό το μικροσκόπιο της πολιτικής σκοπιμότητας.
Διότι ναι μεν οι ΑΝΕΛ μπορούν να διαφωνούν με τη συμφωνία, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να ρίξουν την κυβέρνηση.
Διότι ναι μεν μπορεί να υπάρχουν κάποιοι βουλευτές της ΝΔ που δεν είναι εξαρχής αρνητικοί στη συμφωνία, αλλά υπό το δεδομένο της πρότασης μομφής θα είναι συσπειρωμένοι απέναντι στην κυβέρνηση.
Κάτι που αναμένεται να συμβεί και στο Κίνημα Αλλαγής, όπου αν και υπάρχουν δύο εντελώς διαφορετικές θέσεις στο εσωτερικό του για τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ, πολύ δύσκολα θα βρεθεί κάποιος να ταχθεί στο πλευρό του κ.Τσίπρα.
Συνεπώς το πιθανότερο είναι η αυριανή συζήτηση στη Βουλή, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 10:00 το πρωί, μάλλον να ενισχύσει τη συσπείρωση της κυβέρνησης παρά να της δημιουργήσει προβλήματα και να την εκθέσει λόγω της στάσης των ΑΝΕΛ.

Τσίπρας: Φερέφωνο του Σαμαρά ο Μητσοτάκης

Ενδεικτικό του τι θα συμβεί τις επόμενες δύο ημέρες ήταν η παρέμβαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη συζήτηση στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο.
«Ο κ. Μητσοτάκης σήμερα επέλεξε να μετατραπεί σε ένα πραγματικό φερέφωνο του πραγματικού αρχηγού της ΝΔ που είναι ο κ. Σαμαράς.
Ο κ. Σαμαράς έκτισε την πολιτική του καριέρα πάνω σε ένα ψεύτικο πατριωτισμό.
Σήμερα και πάλι ο κ. Σαμαράς έρχεται να παριστάνει τον θεματοφύλακα των εθνικών αξιών» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος καλωσόρισε την πρόταση μομφής που κατέθεσε ο κ. Μητσοτάκης.
«Κύριε Μητσοτάκη η πρόταση δυσπιστίας είναι καλοδεχούμενη, είναι ένα δώρο που μας κάνατε τούτη τη στιγμή.
Μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να μιλήσουμε αυτές τις δύο μέρες με ονόματα και διευθύνσεις για το ποιος έδωσε τι και πότε» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, ο οποίος εμφανίστηκε βέβαιος στην χθεσινή τηλεοπτική του συνέντευξη ότι ο Π. Καμμένος δεν πρόκειται να ρίξει την κυβέρνηση.

Μητσοτάκης: Αν τολμά ο Τσίπρας να μετατρέψει την πρόταση δυσπιστίας σε πρόταση εμπστοσύνης

«Σας προκαλώ να μετατρέψετε την πρόταση δυσπιστίας σε πρόταση εμπιστοσύνης.
Προκαλώ τον κ. Τσίπρα.
Γιατί σήμερα αναμετριόμαστε όλοι με την ιστορία» υπογράμμισε ο κ.Μητσοτάκης, ο οποίος έβαλε στο στόχαστρο του τόσο τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, όσο και τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνο Καμμένο.
«Ήρθατε με ψέματα και προσπαθείτε να κρατήσετε την εξουσία με δεσμεύσεις που θα βαραίνουν την Ελλάδα για χρόνια.
Δεν υπάρχει προηγούμενο κυβέρνησης, η οποία, χωρίς επαρκή πολιτική νομιμοποίηση, πραγματοποιεί επιζήμιους για τη χώρα χειρισμούς τόσο στα ζητήματα της οικονομίας, όσο και στα μεγάλα εθνικά θέματα» είπε ο κ.Μητσοτάκης.
«Δε μπορώ να διανοηθώ ότι ανταλλάσσετε τα εθνικά θέματα, με κάποια μεγαλύτερη κατανόηση των εταίρων μας στα θέματα της οικονομίας. Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών αυτό πιστεύει» ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ.
«Ο κ. Τσίπρας είχε χθες το θράσος να πλέξει το εγκώμιο του Κώστα Καραμανλή για το Βουκουρέστι.
Εκεί που ο Καραμανλής είπε "όχι", εσείς λέτε "ναι".
Και τότε, όπως και τώρα ασκήθηκαν διεθνείς πιέσεις.
Αλλά σημασία δεν έχει αυτό που εξυπηρετεί τους ξένους, αλλά αυτό που ωφελεί την πατρίδα μας» τόνισε ο κ.Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως «η αποδοχή μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας είναι μη αποδεκτή εθνική υποχώρηση».
«Ακόμα και σε αυτό το θέμα είπατε ψέματα κ. Τσίπρα.
Που υπάρχει το Severna Makedonija στη συμφωνία; Λέτε ψέματα.
Για πρώτη φορά αναγνωρίζουμε μακεδονική εθνότητα και γλώσσα.
Το κορυφαίο στοιχείο αλυτρωτισμού.
Με τη συμφωνία σας, το κράτος παίρνει γεωγραφικό προσδιορισμό, ο λαός του όχι.
Οι κάτοικοι θα ονομάζονται απλά Μακεδόνες και θα ομιλούν τη Μακεδονική.
Πρόκειται για μία εξέλιξη που έρχεται σε αντίθεση με το αίσθημα των Ελλήνων.
Αρκετές πληγές πρέπει να επουλώσουμε.
Δεν χρειάζεται να ανοίξουμε ακόμα μία, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα.
Δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες, για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς.
Το πρόβλημα των Σκοπιών δε μπορεί να γίνει δικό μας πρόβλημα» ανέφερε ο κ.Μητσοτάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στη στάση του Καμμένου.
«Ο κ. Καμμένος διαφωνεί με τρόπο προκλητικό, ο κ. Τσίπρας ετοιμάζεται να υπογράψει μία συμφωνία, χωρίς να έχει διαπιστώσει εάν υπάρχει απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Χωρίς την ομόθυμη στήριξη του υπουργικού συμβουλίου του.
Όλα αυτά είναι πρωτοφανή.
Και είμαι υποχρεωμένος να εξαντλήσω κάθε δυνατότητα που μου παρέχει το Σύνταγμα.
Ο κατήφορος πρέπει να σταματήσει.
Το μέλλον δε μπορεί να υποθηκευτεί από μία κακή συμφωνία που δεν εξυπηρετεί τα εθνικά μας συμφέροντα.
Οφείλω να προσπαθήσω να αποτρέψω αυτόν το θεσμικό εκτροχιασμό.
Έχω υποχρέωση απέναντι στο λαό να προσπαθήσω να αποτρέψω την υποθήκευση του μέλλοντός μας» υποστήριξε ο κ.Μητσοτάκης.

Όχι από Γεννηματά στη συμφωνία για το Σκοπιανό: Είναι ένα βήμα αλλά όχι ολοκληρωμένη λύση

Την θέση ότι η συμφωνία για το Σκοπιανό είναι ένα βήμα αλλά όχι μια ολοκληρωμένη λύση διατύπωσε η Φώφη Γεννηματά ύστερα από την αδυναμία του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής να καταλήξει σε μια κοινή θέση.
Με την προσωπική της αυτή τοποθέτηση η κα.Γεννηματά λέει ένα ξεκάθαρο όχι στη συμφωνία για το Σκοπιανό, κίνηση που αν μη τι άλλο αποτυπώνει την κρίση που υπάρχει στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής δεδομένου ότι οι υπόλοιποι 5 του Πολιτικού Συμβουλίου (Θεοδωράκης, Παπανδρέου, Καμίνης, Θεοχαρόπουλος και Ανδρουλάκης) τάχθηκαν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θετικά για τη συμφωνία.
«Η συμφωνία που παρουσίασε η κυβέρνηση αποτελεί ένα βήμα, αλλά δεν αποτελεί ολοκληρωμένη λύση.
Έχει θετικά σημεία που ανταποκρίνονται στο πλαίσιο που έχει θέσει το Κίνημα Αλλαγής, ώστε να επιλυθεί το ζήτημα των Σκοπίων.
Η υλοποίηση της όμως, δεν εξαρτάται από την Ελλάδα, αλλά κυρίως από τις ενέργειες της γειτονικής χώρας.
Εκτός από τις αβεβαιότητες υπάρχουν αρνητικά σημεία και προβλήματα που μπορεί να απομακρύνουν την προοπτική μιας βιώσιμης και εθνικά επωφελούς λύσης.
Η συμφωνία αυτή θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή εάν:
Η αναθεώρηση του συντάγματος των Σκοπίων περιλαμβάνει την προσαρμογή της εθνικότητας και της γλώσσας σύμφωνα με την νέα ονομασία και
Η επιστολή πρόσκλησης για την ένταξη στο ΝΑΤΟ σταλεί μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ώστε να μην δημιουργηθούν τετελεσμένα.
Έχουμε επισημάνει από καιρό τις επιβλαβείς κινήσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και τις επιπτώσεις από την εμπλοκή του θέματος στο εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι, με ευθύνη τους.
Με τη διγλωσσία και τους χειρισμούς τους, αναλαμβάνουν πλήρως την ευθύνη για το πολωτικό και διχαστικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί και στο μείζον αυτό Εθνικό θέμα.
Η ΝΔ φέρει διαχρονικά την κύρια ευθύνη για τη δημιουργία αυτού του ζητήματος και με τις συνεχείς υπαναχωρήσεις και μεταμορφώσεις της, δεν συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας εθνικής γραμμής.
Εμείς θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε συστηματικά για την εξεύρεση μιας ολοκληρωμένης, βιώσιμης λύσης» ανέφερε στη δήλωση της η κα.Γεννηματά.
Κατόπιν αυτής της εξέλιξης υπάρχει έντονος προβληματισμός όχι μόνο για τις διαφορετικές πολιτικές θέσεις αλλά και για τη συνοχή του Κινήματος Αλλαγής δεδομένου ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα καταψηφίσει τη συμφωνία, ενώ το Ποτάμι θα ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας, κάτι που αναμένεται να πράξει και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θ. Θεοχαρόπουλος.
Υποστηρικτές της ανάγκης να βρεθεί λύση με την ΠΓΔΜ είναι και ο Γ. Παπανδρέου αλλά και ο Γ. Ραγκούσης, ο οποίος μάλιστα επιτέθηκε σφόδρα στην ηγεσία της ΝΔ κάνοντας λόγο για εθνικολαϊκισμό και πολιτική αλητεία ενώ υπέρ της λύσης τάσσονται και οι Ν.Ανδρουλάκης και Γ. Καμίνης.
 

Ολόκληρη η συμφωνία για το Σκοπιανό στα ελληνικά

Ολόκληρη η συμφωνία για το Σκοπιανό στα αγγλικά
 
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS