Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

ΗΠΑ: Κανονικά αναμένεται να ολοκληρωθεί η παράδοση των F-35 στην Τουρκία, παρά τις αντιδράσεις του Κογκρέσου

ΗΠΑ: Κανονικά αναμένεται να ολοκληρωθεί η παράδοση των F-35 στην Τουρκία, παρά τις αντιδράσεις του Κογκρέσου
Η παράδοση του πρώτου f-35 στην Τουρκία αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 21 Ιουνίου 2018
Χωρίς επιπλοκές αναμένεται να συνεχιστεί η διαδικασία παράδοσης των μαχητικών αεροσκαφών F-35 των ΗΠΑ στην Τουρκία, όπως αναφέρει σημερινό (14/6) δημοσίευσμα της ιστοσελίδας Defense News, παρά τις αντιστάσεις των τελευταίων εβδομάδων από την πλευρά του αμερικανικού Κογκρέσου.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε εκπρόσωπος της Lockheed Martin, η οποία κατασκευάζει τα συγκεκριμένα αεροσκάφη, η διαδικασία παράδοσης του πρώτου αεροσκάφους στην Τουρκία αναμένται να πραγματοποιηθεί κανονικά την ερχόμενη εβδομάδα.
«Το πρόγραμμα για τα F-35 πραγματοποιεί παραδοσιακά μία τελετή αναγνώρισης κάθε πρώτο αεροσκάφους μεταξύ των ΗΠΑ και του διεθνούς πελάτη», αναφέρει η ανακοίνωση του εκπροσώπου, προσθέτοντας εν συνεχεία ότι «η τελετή έναρξης για το πρώτο αεροσκάφος F-35 της Τουρκίας έχει προγραμματιστεί για τις 21 Ιουνίου».
Παράλληλα, ο ίδιος εν συνεχεία ανέφερε ότι «το αεροσκάφος θα μεταβιβαστεί στη Luke Air Force Base στην Αριζόνα, όπου οι πιλότοι της Τουρκίας θα ενταχθούν στην ομάδα κατάρτισης για τα F-35A».
Εντός της εβδομάδας, η αμερικανική Γερουσία αναμένεται να ψηφίσει το ετήσιο νομοσχέδιο που αφορά την αμυντική πολιτική της χώρας, εντός του οποίου περιλαμβάνεται και η απαγόρευση της μεταβίβασης αεροσκαφών προς την Τουρκία.
Ωστόσο, ακόμα και αν το νομοσχέδιο εγκριθεί από τη Γερουσία, θα πρέπει εν συνεχεία να «περάσει» από την επιτροπή των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, προτού προκύψει η τελική του μορφή, γεγονός που μπορεί να διαρκέσει μήνες.
Η αντίθεση του Κογκρέσου απέναντι στην πώληση των F-35 στην Τουρκία σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με την πρόσφατη συμφωνία της Άγκυρας με τη Μόσχα για την αγορά του ρωσικού σύστήματος αεράμυνας S-400.
Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ στην Ευρώπη και το ΝΑΤΟ, Thomas Goffus, δήλωσε χθες (13/6) ότι η αγορά των S-400 από την Τουρκία θα μπορούσε να πορκαλέσει τεχνικούς κινδύνους τόσο στον αμερικνικό στρατό, όσο και στη συμμαχία του ΝΑΤΟ.
«Έχουμε μία διαδικασία αξιολόγησης των κινδύνων που θα παρουσιάσει στην τεχνολογία της Δύσης (η αγορά των S-400)», τόνισε ο Goffus, ο οποίος παράλληλα υπογράμμισε ότι «η προτίμησή μας είναι να μην αγοράσουν τους S-400».
Σημειώνεται ότι προηγουμένως, οι αξιωματούχοι της Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ προειδοποίησαν την Τουρκία ότι εάν προχωρήσει στην αγορά των S-400, δε θα είναι σε θέση να τα συνδέσει με τις τεχνολογίες του ΝΑΤΟ, όπως είναι τα F-35.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης