Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ήπια άνοδος στη Wall Street, στον απόηχο ΕΚΤ και macro - Επιφυλακτικοί λόγω Fed οι επενδυτές

Ήπια άνοδος στη Wall Street, στον απόηχο ΕΚΤ και macro - Επιφυλακτικοί λόγω Fed οι επενδυτές
Με ήπια άνοδο άνοιξε η Wall Street, μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ ότι το QE θα τερματιστεί στα τέλη του 2018
Με ήπια άνοδο άνοιξε σήμερα (14/6/2018) η Wall Street, μετά την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ότι διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκια, προαναγγέλλοντας, παράλληλα, τη λήξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) στα τέλη του 2018, με τους επενδυτές να παραμένουν, ωστόσο, επιφυλακτικοί στον απόηχο των χθεσινών αποφάσεων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed).
Περί τις 16:30, ο Dow Jones ενισχύεται κατά 0,3% στις 25.281 μονάδες, o S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,3% στις 2.739 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται κατά 0,6% υψηλότερα στις 7.739 μονάδες.


Χθες, οι δείκτες της Wall βρέθηκαν υπό πίεση, καθώς η Fed αποφάσισε να αυξήσει τα επιτόκιά της - για δεύτερη φορά φέτος μετά την αύξηση του Μαρτίου - κατά +0,25%, στο εύρος 1,75% - 2%, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι εντός του 2018 θα σημειωθούν δύο ακόμα αυξήσεις επιτοκίων, αντί των τριών συνολικά που ανέμενε προηγουμένως για το έτος.
Η ΕΚΤ ανακοίνωσε σήμερα πως οι αγορές τίτλων θα συνεχιστούν με ρυθμό 30 δισ. ευρώ μηνιαίως έως τον προσεχή Σεπτέμβριο, ενώ αργότερα και έως τον Δεκέμβριο ο ρυθμός θα μειωθεί στα 15 δισ. ευρώ μηνιαίως.
Παράλληλα, η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στα ιστορικά χαμηλά, όπως αναμενόταν.
Κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Mario Draghi, δήλωσε πως η πορεία του πληθωρισμού της Ευρωζώνης έχει εισέλθει σε μια βιώσιμη τροχιά, γεγονός που οδήγησε στην απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ να ολοκληρώσει το πρόγραμμα αγοράς τίτλων στο τέλος του 2018.
Η ΕΚΤ διαπίστωσε ότι ήρθε η στιγμή για τη λήξη του «γιγαντιαίου προγράμματος τόνωσης της οικονομίας, το οποίο κατά τα τελευταία τρία χρόνια έχει δημιουργήσει νέα κεφάλαια ύψους 2,5 δισ. ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Draghi.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον Draghi, εξακολουθούν όμως να απαιτούνται μέτρα χαλαρής νομισματικής πολιτικής, ώστε να στηριχθεί η οικονομία της Ευρωζώνης, επομένως η ΕΚΤ θα διατηρήσει την πολιτική η οποία αφορά την επανεπένδυση των ποσών από την εξόφληση τίτλων αποκτηθέντων στο πλαίσιο του προγράμματος APP.
Επίσης, ο Draghi ξεκαθάρισε ότι το Δ.Σ. δεν συζήτησε πότε και πώς θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων, ενώ τόνισε ότι θα παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα τουλάχιστον έως το καλοκαίρι του 2019.
Εν τω μεταξύ, ορισμένα ενθαρρυντικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την οικονομία των ΗΠΑ επηρεάζουν επίσης θετικά τις αμερικανικές μετοχές.
Ειδικότερα, απροσδόκητη μείωση κατά 4.000, στις 218.000, κατέγραψαν την περασμένη εβδομάδα οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ, ενώ οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει μια αύξηση των αιτήσεων στις 224.000.
Την ίδια ώρα, ο αριθμός των ατόμων που λαμβάνουν παροχές μετά την πρώτη εβδομάδα επιδότησης μειώθηκε κατά 49.000, στο 1,70 εκατ., την εβδομάδα έως τις 2 Ιουνίου, ενώ ο κινητός μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων των λεγόμενων συνεχιζόμενων αιτήσεων μειώθηκε κατά 3.750, στα 1,73 εκατ., το χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 1973.
Παράλληλα, ξεχωριστά στοιχεία έδειξαν μια αύξηση μεγαλύτερη από την αναμενόμενη στις λιανικές πωλήσεις των ΗΠΑ για τον Μάιο του 2018, σε μία ακόμη ένδειξη επιτάχυνσης της ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας κατά το β’ τρίμηνο του έτους.
Ειδικότερα, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,8% τον Μάιο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Νοέμβριο του 2017, ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση 0,4%.
Σε ετήσια βάση, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 5,9%.
Τέλος, οι τιμές εισαγωγών των ΗΠΑ κατέγραψαν τον Μάιο αύξηση μεγαλύτερη των προσδοκιών, κατά 0,6%, ενώ οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει μια αύξηση 0,5%.
Σε ετήσια βάση, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 4,3% τον Μάιο - η μεγαλύτερη αύξηση από τον Φεβρουάριο του 2017 - μετά από αύξηση 3,6% τον Απρίλιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης