Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

CER: Γιατί η Ιταλία θα συγκρουστεί με την ΕΕ αλλά θα παραμείνει στο ευρώ

CER: Γιατί η Ιταλία θα συγκρουστεί με την ΕΕ αλλά θα παραμείνει στο ευρώ
Η νέα ιταλική κυβέρνηση αρχικά θα προσπαθήσει να πετύχει κάποιες εύκολες νίκες - Η ΕΕ θα της δώσει λίγο χώρο
Στο συμπέρασμα ότι είναι πιο πιθανό η νέα κυβέρνηση στην Ιταλία να επιλέξει να δώσει μια παράσταση σύγκρουσης με την υπόλοιπη ευρωζώνη σχετικά με τους δημοσιονομικούς κανόνες παρά να κυβερνήσει με τρόπο που θα προκαλεί πανικό στις αγορές, default και έξοδο από το ευρώ, καταλήγει ανάλυση του Centre for European Reform (CER).
Η νέα κυβέρνηση δεν είναι τόσο ριζοσπαστική όσο φαίνεται και θα επιχειρήσει να επιβληθεί στα άλλα κράτη μέλη και να δράσει πιο μονομερώς για την προώθηση των συμφερόντων της.
«Αλλά πιθανότατα δεν θα προσπαθήσει να εγκαταλείψει την ευρωζώνη.
Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του Ευρωβαρόμετρου, μόνο το 30% των Ιταλών είναι κατά του ευρώ.
Και η δημοσκόπηση αποκαλύπτει ότι ακόμη και το 56% των υποστηρικτών του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και το 40% της Λέγκας θέλουν να διατηρήσουν το ενιαίο νόμισμα» επισημαίνεται στην ανάλυση.

Η νέα κυβέρνηση δεν θα κηρύξει πόλεμο στην ΕΕ

Σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, η νέα κυβέρνηση θα προχωρήσει σε κάποιες μάχες με την ΕΕ για να δείξει ότι υψώνει το ανάστημα της, αλλά δεν θα κάνει πόλεμο.
«Είναι πιθανό να προσπαθήσει να αυξήσει το δημόσιο έλλειμμα για να τονώσει την ανάπτυξη και να εφαρμόσει κάποιες από τις προεκλογικές της υποσχέσεις, για παράδειγμα τη μείωση των φόρων» επισημαίνεται.
Ωστόσο, ορισμένες από τις αρχικές υποσχέσεις της κυβέρνησης έχουν ήδη αποδυναμωθεί.
Για παράδειγμα, αντί για ένα καθολικό βασικό εισόδημα, η νέα κυβέρνηση προτείνει ένα ενισχυμένο επίδομα ανεργίας που περιορίζεται σε δύο χρόνια.
Υπάρχουν και άλλα ζητήματα εκτός από την οικονομία στα οποία η Ιταλία μπορεί να «επαναβεβαιώσει την κυριαρχία» που αρχίζουν από την έντονη ώθηση για περισσότερη αλληλεγγύη της ΕΕ όσον αφορά τη μετανάστευση έως τις εντυπωσιακές επιχειρηματικές συμφωνίες υψηλού προφίλ με τη Ρωσία.

Τα δύο σενάρια

Σύμφωνα με το CER υπάρχουν δύο πιθανές στρατηγικές για τη νέα κυβέρνηση: μια μέτρια δημοσιονομική επέκταση, που οδηγεί σε αντιπαράθεση με την ΕΕ, αλλά δεν θέτει υπό αμφισβήτηση την βιωσιμότητα του χρέους της Ιταλίας ή μια πιο μεγαλύτερη δημοσιονομική ώθηση που θα αύξανε τον κίνδυνο για έξοδο της Ιταλίας από την ευρωζώνη.
Όμως, το υψηλό κόστος εξόδου είναι πολύ πιθανό να αναγκάσει το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και τη Λέγκα να επιλέξουν το πρώτο σενάριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης