Η αύξηση επιτοκίων από τη Fed «φορτώνει» με επιπλέον 2,2 δισ. δολ. χρέους τους Αμερικανούς, ετησίως

Η αύξηση επιτοκίων από τη Fed «φορτώνει» με επιπλέον 2,2 δισ. δολ. χρέους τους Αμερικανούς, ετησίως
Επιπλέον χρέος για τους Αμερικανούς συνεπάγεται η αύξηση των επιτοκίων από τη Fed
Η απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Federal Reserve, Fed) να αυξήσει -κατά 25 μονάδες βάσης- το εύρος επιτοκίων, στο 1,75%-2%, συνεπάγεται επιπλέον πληρωμές χρέους ύψους 2,2 δισεκ. δολαρίων για τους Αμερικανούς, ετησίως.
Σύμφωνα με την έρευνα του ιστότοπου «CompareCards.com», μεγάλοι χαμένοι είναι οι πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών με πιστωτικές κάρτες, καθώς το μέσο επιτόκιο θα φθάνει πλέον το 15,57%, από 15,32% μέχρι πρότινος.
Το συνολικό χρέος σε πιστωτικές κάρτες για τους Αμερικανούς, διαμορφώνεται επί του παρόντος σε περίπου ένα (1) τρισεκ. δολάρια.

Χρέος το 26% του ετήσιου εισοδήματος των αμερικανικών νοικοκυριών

Το χρέος καταναλωτικών δανείων και πιστωτικών καρτών για τους Αμερικανούς πολίτες αναμένεται να διαμορφωθεί στα 4 τρισεκ. δολάρια στο τέλος του 2018, επίδοση-ρεκόρ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ιστότοπου «LendingTree».
Στο εν λόγω χρέος δεν περιλαμβάνονται τα στεγαστικά δάνεια.
Όπως αναφέρεται στη σχετική έρευνα, πλέον οι Αμερικανοί οφείλουν το 26% του εισοδήματός τους στο χρέος, ποσοστό που, επίσης, αποτελεί ιστορικό υψηλό.
Ενδεικτικά, το αντίστοιχο ποσοστό για το 2010 και την περίοδο 200-2008, διαμορφωνόταν στο 22% και 12%-13%.
Παράλληλα, σημειώνεται ότι το χρέος από τα δάνεια αυτοκινήτων και τις πιστωτικές κάρτες αυξάνεται με ρυθμό άνω του 7% ετησίως, έναντι αύξησης 2% για τα στεγαστικά δάνεια.
Αύξηση ύψους 63 δισεκ. δολαρίων (0,5%) κατέγραψε το χρέος των αμερικανικών νοικοκυριών κατά τους τρεις πρώτους μήνες του 2018, με την επίδοση να ανέρχεται πλέον σε 13,21 τρισεκ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Federal Reserve, Fed) της Νέας Υόρκης.
Τα στεγαστικά δάνεια αυξήθηκαν κατά 57 δισεκ. σε τριμηνιαία βάση, στα 8,94 τρισεκ. δολάρια, ενώ το ποσοστό των δανείων με καθυστέρηση έμεινε σχεδόν αμετάβλητο, ήτοι 8%.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS