Νέες πιέσεις στην τουρκική λίρα μετά τις απειλές Erdogan κατά της Moody's

Νέες πιέσεις στην τουρκική λίρα μετά τις απειλές Erdogan κατά της Moody's
Νέες πιέσεις στην τουρκική λίρα μετά τις απειλές Erdogan κατά της Moody's
H απόφαση του αμερικανικού οίκου αξιολίγησης Moody's να υποβαθμίσει (δικαιολογημένα) την Τουρκία σε «junk» (και να προειδοποιήσει για το τραπεζικό της σύστημα) προκάλεσε άμεση απειλή από τον ισχυρό ηγέτη της χώρας Τ. Erdpogan.
Τον Σεπτέμβριο του 2016, ο οργανισμός αξιολόγησης Moody's μείωσε την πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας σε «Ba1» ή «σκουπίδια» από «Baa3», αναφέροντας ανησυχίες για το κράτος δικαίου μετά από απόπειρα πραξικοπήματος και κινδύνους από την επιβράδυνση της οικονομίας.
«Η απάντηση της κυβέρνησης στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος εγείρει περαιτέρω ανησυχίες σχετικά με την προβλεψιμότητα και την αποτελεσματικότητα της κυβερνητικής πολιτικής και του κράτους δικαίου», ανέφερε χαρακτηριστικά η Moody's.
Και από τότε η απόσυρση κεφαλαίων από την Τουρκία ήταν σημαντική και η τουρκική λίρα έχει καταρρεύσει στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος.Ο τούρκος πρόεδρος T. Erdogan απείλησε σήμερα (14/6) να αναλάβει δράση εναντίον του Moody's μετά τις εκλογές της 24ης Ιουνίου, στην τελευταία του επίθεση εναντίον των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης για τους οποίους υποστηρίζει ότι προσπαθούν να πλήξουν την τουρκική οικονομία.
Ο Erdogan, ο οποίος αυτοχαρακτηρίζεται «εχθρός των επιτοκίων», έχει από καιρό αποδώσει στις δυτικές δυνάμεις την ευθύνη για τη χρόνια αδυναμία της τουρκικής λίρας, λέγοντας πως είναι αποφασισμένες να εξασθενήσουν την κυβέρνησή του.
Έχει υποστηρίξει πως ευθύνεται ένα σκοτεινό «λόμπι των επιτοκίων» και έχει επανειλημμένα επιτεθεί στους οίκους Moody's, Standrard & Poor's και Fitch για τις επικρίσεις που διατυπώνουν σε βάρος της τουρκικής οικονομίας.
Και οι τρεις οίκοι αξιολόγησης έχουν υποβαθμίσει το τουρκικό χρέος στην κατηγορία των «σκουπιδιών» και έχουν υπογραμμίσει την ανησυχία τους για την οικονομία με δεδομένη την αύξηση του αυταρχισμού και την εντατικοποίηση της προσπάθειας του Ερντογάν για χαμηλότερα επιτόκια.
«Με το θέλημα του Θεού, μετά τις 24 Ιουνίου θα στήσουμε μια επιχείρηση γι' αυτόν τον Moody's», δήλωσε ο Ερντογάν αργά χθες το βράδυ σε συνέντευξή του στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο 24 TV.
«Κάνουν ασυνήθιστες δηλώσεις παρόλο που δεν είμαστε μέλος του Moody's ... Είσαι μια εταιρεία σε τόσο σημαντική θέση και κάνεις βήματα λέγοντας 'Πώς θα κηλιδώσω την Τουρκία; Πώς θα τους βάλω σε δύσκολη θέση;' Δεν θα πετύχουν».
Εκπρόσωπος του οίκου Moody's αρνήθηκε να σχολιάσει.
Η ανταπόκριση στην αγορά ήταν η γρήγορη με την τουρκική λίρα να καταγράφει σημαντικές απώλειες.www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS