«Ξεμένει» από πετρέλαιο η Βενεζουέλα – Θα διακόψει τις εξαγωγές το 2019

«Ξεμένει» από πετρέλαιο η Βενεζουέλα – Θα διακόψει τις εξαγωγές το 2019
Η ημερήσια παραγωγή της χώρας υποχωρεί περί του 10% ανά τρίμηνο από τα μέσα του 2017 έως και σήμερα
Η χώρα που διαθέτει τα μεγαλύτερα στον κόσμο αποδεδειγμένα πετρελαϊκά αποθέματα, η Βενεζουέλα, βρίσκεται σε τόσο άσχημη κατάσταση, ώστε όλα υποδεικνύουν ότι το 2019 θα διακόψει τις εξαγωγές μαύρου χρυσού.
Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας GlobalData, oι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ ενάντια στη Βενεζουέλα θα πλήξουν ακόμη περισσότεροι την οικονομία της χώρας και θα οδηγήσουν σε περαιτέρω υποχώρηση την παραγωγή πετρελαίου.
«Η παραγωγή αργού πετρελαίου στη Βενεζουέλα υποχωρεί –κατά μέσο όρο- κατά 10% κάθε τρίμηνο από τα μέσα του 2017.
Ένα σενάριο με την παραγωγή πετρελαίου στη χώρα να χάσει τουλάχιστον άλλα 500.000 βαρέλια ημερησίως μέχρι το τέλος του έτους δεν είναι εξωπραγματικό.
Η πλήρης επιβολή πρόσθετων κυρώσεων σίγουρα θα στείλει ένα ισχυρό γεωπολιτικό μήνυμα από τις ΗΠΑ, με κίνδυνο να δημιουργήσει μεγαλύτερη αστάθεια στις παγκόσμιες αγορές εφοδιασμού», εκτιμά ο Adrian Lara αναλυτής πετρελαίου της GlobalData..
Η GlobalData προβλέπει επίσης ότι η παραγωγή αργού πετρελαίου της Βενεζουέλας θα μειωθεί σε περίπου ένα εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως μέχρι το τέλος του 2018.
Πρόκειται για μια απότομη πτώση από τα τρία εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα που η Βενεζουέλα παρήγαγε το 2011.

https://www.zerohedge.com/sites/default/files/inline-images/1528838526-v1.jpg?itok=rF_X3AZS

Από την πλευρά της η εταιρεία Platts τόνισε σε ανάλυσή της ότι ι η Βενεζουέλα έχει ήδη προειδοποιήσει οκτώ διεθνείς πελάτες ότι δεν θα είναι σε θέση να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της στον τομέα του αργού πετρελαίου τον Ιούνιο 2018.
 Η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία PDVSA της Βενεζουέλας είναι συμβατικά υποχρεωμένη να προμηθεύει 1,495 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως στους πελάτες αυτούς τον Ιούνιο, αλλά διαθέτει μόνο 694.000 βαρέλια ημερησίως για εξαγωγή.

https://www.zerohedge.com/sites/default/files/inline-images/venzoil.jpg?itok=dmZQg9AG

Υπενθυμίζεται ότι στις αμερικανικές κυρώσεις συμπεριλαμβάνονται και οι εταιρείες Conoco και Valero.
Η Βενεζουέλα έχει επίσης ανακοινώσει ότι έχει σοβαρή συσσώρευση μη απεσταλθέντων ποσοτήτων πετρελαίου στους κυριότερους τερματικούς σταθμούς της, γεγονός που θα μπορούσε να αναστείλει προσωρινά τις συμβάσεις προμήθειας της PDVSA εάν δεν εκκαθαριστεί σύντομα.
Η εταιρεία έχει πει σε ορισμένους πελάτες ότι μπορεί να δηλώσει ανωτέρα βία εάν δεν αποδέχονται νέους όρους παράδοσης, συμπεριλαμβανομένων μεταφορών με υψηλότερο κόστος και πιο επικίνδυνων πλοίων.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS