Τελευταία Νέα
Οικονομία

Regling (ESM): Τουλάχιστον 20 δισ. το ταμειακό απόθεμα για την Ελλάδα - Στενή παρακολούθηση στην μετά μνημόνιο εποχή

tags :
Regling (ESM): Τουλάχιστον 20 δισ. το ταμειακό απόθεμα για την Ελλάδα - Στενή παρακολούθηση στην μετά μνημόνιο εποχή
Regling (ESM): Τουλάχιστον 20 δισ. το ταμειακό απόθεμα για την Ελλάδα – Στενή παρακολούθηση στην μετά μνημόνιο εποχή
Την εκτίμηση ότι κεφαλαιακό απόθεμα της Ελλάδας θα είναι τουλάχιστον 20 δισ. ευρώ, έτσι ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες ρευστότητας τους επόμενους 15 μήνες, ανέφερε σε αποκλειστική του συνέντευξη στην ΕΡΤ ο επικεφαλής του ESM  Κ. Regling.
Παράλληλα τόνισε πως θα υπάρχει στενή επιτήρηση για την Ελλάδα στην μετά - μνημόνιο εποχή, ενώ όσον αφορά το ΔΝΤ ανέφερε χαρακτηριστικά «θα εμπλέκεται με την Ελλάδα κι αυτό είναι καλό».
Αναλυτικότερα ο κ. Regling για το κεφαλαιακό απόθεμα τόνισε πως «Το ταμειακό απόθεμα είναι ένας τρόπος προστασίας απέναντι σε καταστάσεις που δεν μπορούν να προβλεφθούν.
Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμα για το ακριβές ύψος.
Μπορεί να είναι 20 δισ. ευρώ ή παραπάνω, το οποίο θα καλύψει την ανάγκη για ρευστότητα τους επόμενους 15 μήνες.
Είναι σημαντικό να υπάρχει προστασία».
Για το μείζον θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ ο επικεφαλής του ESM  τόνισε πως «κάθε κράτος - μέλος της Ευρωζώνης είναι επίσης μέλος του ΔΝΤ.
Για το λόγο αυτό το ΔΝΤ θα είναι πάντα μαζί μας.
Φαίνεται λιγότερο πιθανό να συμμετάσχει χρηματοδοτικά.
Αλλά θα εμπλέκεται με την Ελλάδα κι αυτό είναι καλό».
Για το καθεστώς που θα επικρατήσει για την Ελλάδα στην μετά μνημόνιο εποχή ο κ. Regling ξεκαθάρισε πως η Αθήνα θα βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση.
Σύμφωνα με τον κ. Regling «πρέπει να υπάρχει παρακολούθηση μετά το τέλος του προγράμματος.
Και με βάση το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει λάβει σημαντική ελάφρυνση του χρέους και πρόσθετη ελάφρυνση, η παρακολούθηση θα είναι λίγο πιο στενή».
Παράλληλα ξεκαθάρισε πως «μετά το τέλος του προγράμματος δεν υπάρχει νέο μνημόνιο και φυσικά η Ελλάδα αποκτά ευρύτερα περιθώρια κινήσεων.
Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι σημαντικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης, τη βελτίωση της κατάστασης και την πρόσβαση στις αγορές, δεν θα αντιστραφούν.
Θα είμαστε σε ένα συνεχή διάλογο».
Τέλος αναφερόμενος στην ελληνική οικονομία ο επικεφαλής του ESM ανέφερε πως «η ανάπτυξη επιστρέφει, η ανεργία μειώνεται, η οικονομία πηγαίνει καλύτερα.
Μπορεί κάποιες φορές να υπάρχουν διαφωνίες (μεταξύ των πιστωτών) ως προς το τι πρέπει να γίνει πρώτα και τι είναι πιο σημαντικό από μια άλλη μεταρρύθμιση.
Όμως όλοι έχουν τον ίδιο στόχο, να ενδυναμωθεί η ελληνική οικονομία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης