Τελευταία Νέα
Οικονομία

Έρχονται μετά τον Αύγουστο 2018 ακριβώς 1.095 ημέρες νέας σκληρής λιτότητας και αυξημένης εποπτείας

Έρχονται μετά τον Αύγουστο 2018 ακριβώς 1.095 ημέρες νέας σκληρής λιτότητας και αυξημένης εποπτείας
Δεν θα είναι μνημόνιο αλλά θα λειτουργεί με τις ίδιες προδιαγραφές
Μία νέα εποχή σκληρής λιτότητας ξεκινά για τους φορολογούμενους και τις επιχειρήσεις με το πρόγραμμα αυξημένης εποπτείας (Enhanced Surveillance) στο οποίο θα υπαχθεί μετά τον Αύγουστο του 2018 η Ελλάδα. 
Όπως προανήγγειλε χθες από το βήμα του συνεδρίου του Economist ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής τρόικας στην Ελλάδα Ντέκλαν Κοστέλο το «τούνελ» από το οποίο καλείται να περάσει η ελληνική οικονομία μέχρι να βγει στο φως της «κανονικότητας» θα έχει την διάρκεια ενός μνημονίου, δηλαδή έως 3 χρόνια ή 1.095 ημέρες.
Δεν θα είναι μνημόνιο αλλά θα λειτουργεί με τις ίδιες προδιαγραφές περιλαμβάνοντας 3μηνιαίες αξιολογήσεις και ενισχυμένη επιτήρηση η οποία θα ανανεώνεται κάθε έξι μήνες βάσει των μεταρρυθμίσεων που θα «παραδίδει» στις Βρυξέλλες η Αθήνα.
Για το ακριβές περιεχόμενο του νέου Προγράμματος  θα συζητήσουν σήμερα ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βλάντις Ντομπρόβσκις, στις διαδοχικές συναντήσεις που θα έχουν σήμερα το πρωί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Αρμόδιες πηγές εκτιμούν ότι  και από τις δύο συναντήσεις θα περισσέψουν τα καλά λόγια για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις μεταρρυθμίσεις.
Από την άλλη θα υπάρξει και μαστίγιο για τη συνέχιση τους με το νέο 3ετές Πρόγραμμα προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι στόχοι για πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ.
Η κυβέρνηση από την πλευρά, της έχει βάλει ακόμη πιο ψηλά τον πήχη στα πλεονάσματα τοποθετώντας τον στο 4,53% για το 2021 και στο 5,19% του ΑΕΠ το 2022.
Μόνο έτσι θα δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος για ελαφρύνσεις ύψους  2,112 δις ευρώ στο τέλος του νέου προγράμματος.
Στο μεταξύ χθες το πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού υπέστη εντυπωσιακή μείωση που έφθασε το 33% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Αυτή οφείλεται στο «ράλι» των πληρωμών στο οποίο αποδύθηκε το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να εξασφαλίσει το 1δισ. που εκκρεμούσε από την 3η αξιολόγηση (σ.σ. εγκρίθηκε από τον ESM) με αποτέλεσμα η  εικόνα του προϋπολογισμού να είναι και η πλέον αντιπροσωπευτική.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου το πρωτογενές πλεόνασμα «συρρικνώθηκε» στο τέλος του περασμένου μήνα στα 1,539 δισ. ευρώ από 2,286 δισ. ευρώ που είχε διαμορφωθεί τον Απρίλιο.
Καθοριστικό ρόλο στο προηγούμενο αποτέλεσμα έπαιξαν οι δαπάνες οι οποίες στο πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαΐου 2018 ανήλθαν στα  19,235 δισ. ευρώ μειωμένες μόλις κατά 516 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου για 19,751δισ. ευρώ.
Ειδικά οι πρωτογενείς που δίνουν τον «σφυγμό» της λιτότητας που ακολουθεί το υπουργείο Οικονομικών είναι αυξημένες κατά 5 εκατ. ευρώ στα 16.103 δις. ευρώ σε σχέση με τον μνημονιακό στόχο.
Την ίδια ώρα οι δαπάνες για επενδύσεις είναι μειωμένες κατά 516 εκατ. ευρώ στα 794 δισ. ευρώ  που σημαίνει ότι τα κονδύλια που έφθασαν στην πραγματική οικονομία ήταν κατώτερα των στόχων που προβλέπει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.               
Σε ότι αφορά τα έσοδα, με εξαίρεση τον Μάιο όπου το σύνολο των καθαρών εισπράξεων είναι μειωμένο κατά 309 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο, η πορεία τους στο πεντάμηνο είναι ικανοποιητική και για την ώρα δεν υφίσταται καμία ανησυχία.
Πιο συγκεκριμένα τα καθαρά έσοδα στον τακτικό προϋπολογισμό ανήλθαν σε 17,316 δισ. ευρώ σημειώνοντας υπέρβαση κατά 388 εκατ. ευρώ, ενώ στον κρατικό η υπέρβαση φτάνει τα 848 εκατ. ευρώ.
Οι επιστροφές εσόδων (εξαιρουμένων των επιστροφών από το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών) ανήλθαν σε 1,909 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 561 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου για 1,348 δις. ευρώ.
Τα έσοδα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ανήλθαν σε 1,120 δις. ευρώ, αυξημένα κατά 460 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου για 660 εκατ. ευρώ.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης