Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Υεμένη: Ο αραβικός συνασπισμός στοχοθετεί θέσεις των Χούτι κοντά στο λιμάνι Χοντέιντα

tags :
Υεμένη: Ο αραβικός συνασπισμός στοχοθετεί θέσεις των Χούτι κοντά στο λιμάνι Χοντέιντα
Υεμένη: Ο αραβικός συνασπισμός στοχοθετεί θέσεις των Χούτι κοντά στη Χοντέιντα
Αεροπορικές επιδρομές στοχοθέτησαν σήμερα θέσεις των Χούτι κοντά στη Χοντέιντα, ανακοίνωσαν οι σιίτες αντάρτες κατά τη δεύτερη ημέρα της επιχείρησης του διεθνούς συνασπισμού υπό τη Σαουδική Αραβία για την κατάληψη του λιμανιού αυτού που βρίσκεται στη δυτική Υεμένη.
Το μεγάλο λιμάνι της Χοντέιντα στην Ερυθρά Θάλασσα είναι στρατηγικής σημασίας, καθώς από εκεί εισέρχεται τη χώρα μεγάλο μέρος των εισαγωγών αλλά και της ανθρωπιστικής βοήθειας.
Το λιμάνι παραμένει ανοικτό παρά την επιχείρηση.
Οι αεροπορικές επιδρομές του αραβικού συνασπισμού που στηρίζει την κυβέρνηση του προέδρου Μ. Handi είχαν στόχο θέσεις κοντά στην πόλη Χοντέιντα, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ανταρτών, μεταξύ των οποίων και η έδρα του τηλεοπτικού δικτύου al Massirah.
Ο συνασπισμός δεν έχει ενημερώσει από χθες Τετάρτη το απόγευμα για την κατάσταση επί του πεδίου.
Χθες είχε ανακοινώσει ότι οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις είχαν σημειώσει πρόοδο προς την πόλη, φτάνοντας έξω από το αεροδρόμιο το οποίο βρίσκεται μερικά χιλιόμετρα από τη νότια έξοδο της Χοντέιντα.
Η κατάληψη της Χοντέιντα, του μοναδικού λιμανιού που ελέγχουν οι αντάρτες, θα φέρει σε θέση ισχύος τον συνασπισμό σε έναν πόλεμο όπου καμία πλευρά δεν έχει σημειώσει καμία πρόοδο εδώ και χρόνια.
Δυτικά κράτη στηρίζουν αφανώς τη συμμαχία αραβικών κρατών, αν και τα περισσότερα απέφυγαν κάθε άμεση εμπλοκή στη σύγκρουση.
Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία πωλούν όπλα και πυρομαχικά αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων κάθε χρόνο στις χώρες της συμμαχίας υπό την ηγεσία του Ριάντ.
Όμως η απειλή μιας ιστορικών διαστάσεων ανθρωπιστικής καταστροφής ενδέχεται να αλλάξει τη στάση τους.
Ο ΟΗΕ έχει ανακοινώσει ότι 22 εκατομμύρια Υεμενίτες έχουν ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια.
Ο αριθμός αυτών που κινδυνεύουν με λιμό ενδέχεται να υπερδιπλασιαστεί και να ξεπεράσει τα 18 εκατομμύρια πριν το τέλος του έτους, αν δεν βελτιωθεί η κατάσταση.
Οι αραβικές χώρες από την πλευρά τους ισχυρίζονται ότι έχουν καταρτίσει σχέδιο για να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική καταστροφή εξαιτίας των συγκρούσεων.
Εδώ και καιρό περιορίζουν τις εισαγωγές στο λιμάνι της Χοντέιντα προκειμένου, όπως λένε, να εμποδίσουν την εισαγωγή πυραύλων από το Ιράν, κάτι που θα αλλάξει αμέσως μόλις θέσουν υπό τον έλεγχό τους το λιμάνι.
Ο al Ahmed, πρεσβευτής των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στη Γερμανία, δήλωσε στο Reuters ότι 60.000 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας είναι έτοιμοι για μεταφορά στην περιοχή μόλις περιοριστούν οι συγκρούσεις.
«Είναι πολύ σημαντικό για την αξιοπιστία μας να διασφαλίσουμε ότι ο λαός που έχει ανάγκη ια λάβει τη βοήθεια που χρειάζεται», τόνισε.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρόκειται να συγκληθεί κεκλεισμένων των θυρών σήμερα, έπειτα από αίτημα της Βρετανίας, και με θέμα την επιχείρηση του υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμού.
Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στην Υεμένη M. Grifiths δήλωσε ότι ο οργανισμός συνομιλεί και με τις δύο πλευρές προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση.
Από την πλευρά του ο ηγέτης του υεμενίτικου σιιτικού κινήματος Μοχάμεντ Αλί αλ Χούτι επέκρινε τους δυτικούς υποστηρικτές της συμμαχίας.
«Οι Βρετανοί μας έλεγαν πριν από μία εβδομάδα πως τα Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία τους διαβεβαίωναν ότι δεν θα άρχιζαν τη μάχη στη Χοντέιντα χωρίς τη δική τους συμφωνία και βοήθεια», δήλωσε.
«Επομένως τους καθιστούμε, κι αυτούς και την Αμερική, υπεύθυνους» για την επίθεση, πρόσθεσε.
Σε ανακοίνωσή τους οι Χούτι προειδοποίησαν τα εμπορικά πλοία που ταξιδεύουν στην Ερυθρά Θάλασσα, μια από τις σημαντικότερες θαλάσσιες, εμπορικές οδούς παγκοσμίως, να παραμένουν 20 μίλια μακριά από τα πλοία του αραβικού συνασπισμού καθώς σε διαφορετική περίπτωση ενδέχεται να δεχθούν επίθεση.
«Ο εχθρός έχει αυξήσει τους κινδύνους στην Ερυθρά Θάλασσα με αυτή τη νέα μάχη και φέρει την ευθύνη για τις επιπτώσεις.
Δεν θα μείνουμε άπρακτοι μπροστά στην πιο επικίνδυνη ξένη επίθεση, η οποία απειλεί εκατομμύρια Υεμενίτες», πρόσθετε η ανακοίνωση.
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών B. Johmson δήλωσε χθες ότι η βρετανική κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με τον αραβικό συνασπισμό ώστε να διασφαλίσει πως οι επιχειρήσεις του συμμορφώνονται με το διεθνές δίκαιο σχετικά με την προστασία των αμάχων.
Ο al Maliki εκπρόσωπος του αραβικού συνασπισμού επεσήμανε ότι η επιχείρηση «Χρυσή νίκη» έχει στόχο να θέσει υπό τον έλεγχο των φιλοκυβερνητικών στρατευμάτων το λιμάνι και το αεροδρόμιο της Χοντέιντα, όμως τα στρατεύματα δεν θα εισέλθουν στην πόλη.
Στο μεταξύ η Ρωσία ζήτησε «να τερματιστούν οι μάχες στην Υεμένη το συντομότερο δυνατό», επισημαίνοντας ότι η κατάσταση είναι «ιδιαίτερα ανησυχητική», κυρίως εξαιτίας των κινδύνων που αντιμετωπίζει ο άμαχος πληθυσμός.
Αν οι μάχες που σημειώνονται στην περιοχή, σταματήσουν την παροχή διατροφικής βοήθειας, οι άμαχοι στην Υεμένη, που ήδη στερούνται πολλά, ενδέχεται να βρεθούν στα πρόθυρα θανάτου», προειδοποίησε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.
«Το πιο σκληρό πλήγμα θα το δεχθεί η προοπτική εξεύρεσης μιας πολιτικής λύσης στην κρίση στην Υεμένη», εκτίμησε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης