Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η υψηλή τεχνολογία «συγκράτησε» τη Wall Street - Απώλειες -0,1% για Dow Jones

tags :
Η υψηλή τεχνολογία «συγκράτησε» τη Wall Street - Απώλειες -0,1% για Dow Jones
Νέο ιστορικό υψηλό για τον Nasdaq με κέρδη 0,85%
Η πολύ καλή πορεία των μετοχών υψηλής τεχνολογίας αλλά και τίτλων ΜΜΕ συγκράτησε την Wall Street, με τον δείκτη Nasdaq να κατακτά ένα νέο ιστορικό υψηλό.
Ο τεχνολογικός δείκτης ενισχύθηκε 0,85% στις 7.761 μονάδες, με τις μετοχές των Facebook, Netflix και Alphabet να εμφανίζουν την καλύτερη πορεία και να τον βοηθούν να «πιάσει» ένα ακόμη ιστορικό ρεκόρ.
Θετική η πορεία και του ευρύτερου βιομηχανικού δείκτη S&P 500, με κέρδη 0,25% και διαμόρφωση στο επίπεδο των 2.782 μονάδων, ο οποίος στηρίχθηκε και στις μετοχές ΜΜΕ.
Στον αντίποδα πτωτικά έστω και οριακά κινήθηκε ο Dow Jones, με τις απώλειές του να διαμορφώνονται στο 0,1% και να κλείνει στις 25.175 μονάδες.
Οι πιέσεις ασκήθηκαν κυρίως στις τραπεζικές μετοχές και αποδίδονται σε ρευστοποιήσεις κερδών, καθώς στη συνεδρίαση της Τετάρτης 13/6 και μετά την αύξηση επιτοκίων από τη Fed είχαν εμφανίσει ισχυρή άνοδο.
Πτώση 1,8% για τον τίτλο της JPMorgan Chase, ενώ οριακές απώλειες 0,1% σημείωσε η Goldman Sachs, με ανάλογη πορεία να καταγράφουν και οι τίτλοι των Bank of America και Morgan Stanley.
Σε επίπεδο μετεχών ισχυρά κέρδη 1,8% σημείωσε ο τίτλος της Twenty-Century Fox, μετά την ανακοίνωση ότι η Comcast θα προχωρήσει σε εξαγορά ορισμένων μονάδων της έναντι του ποσού των 65 δισ. δολαρίων.
Στο 3,8% η άνοδος για τη μετοχή της Comcast, ενώ 1,9% υψηλότερα κινήθηκε ο τίτλος της Disney.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανακοίνωση της ΕΚΤ για ολοκλήρωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης στα τέλη Δεκεμβρίου 2018 δεν επηρέασε ιδιαίτερα τη Wall Street, βοήθησε, όμως, στο να κινηθεί υψηλότερα το δολάριο έναντι του ευρώ.



Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδο και την μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη Dow Jones



Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδο και την μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη S&P 500



Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδο και την μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη Nasdaq



Μακροοικονομία

Αύξηση μεγαλύτερη των προσδοκιών κατέγραψαν τον Μάιο του 2018 οι τιμές εισαγωγών στις ΗΠΑ, κυρίως λόγω της αύξησης στο κόστος των προϊόντων πετρελαίου και των τροφίμων.
Ειδικότερα, το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε σήμερα (14/6/2018) ότι οι τιμές των εισαγωγών αυξήθηκαν κατά 0,6% τον περασμένο μήνα.
Τα στοιχεία για τον Απρίλιο αναθεωρήθηκαν ανοδικά, δείχνοντας ότι οι τιμές αυξήθηκαν κατά 0,6%, έναντι των αρχικών στοιχείων που είχαν δείξει αύξηση 0,3%.
Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει ότι οι τιμές εισαγωγών θα αυξάνονταν κατά 0,5% τον Μάιο.
Σε ετήσια βάση, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 4,3% τον Μάιο - η μεγαλύτερη αύξηση από τον Φεβρουάριο του 2017 - μετά από αύξηση 3,6% τον Απρίλιο.
Σημειώνεται ότι οι τιμές για το εισαγόμενο πετρέλαιο σημείωσαν άνοδο 5,9% τον Μάιο - η μεγαλύτερη αύξηση από τον Νοέμβριο του 2017 - μετά από αύξηση 4,4% τον Μάρτιο.
Εξαιρουμένου του πετρελαίου, οι τιμές εισαγωγών σημείωσαν άνοδο 0,1% τον Μάιο, όσο και τον προηγούμενο μήνα, ενώ σε ετήσια βάση αυξήθηκαν κατά 1,8%.
Εν τω μεταξύ, οι τιμές εξαγωγών αυξήθηκαν κατά 0,6% τον Μάιο, όσο και τον Απρίλιο, ενώ σε ετήσια βάση αυξήθηκαν κατά 4,9% - η μεγαλύτερη αύξηση από τον Οκτώβριο του 2011 - έναντι αύξησης 3,7% του Απριλίου.
Απροσδόκητη μείωση κατέγραψαν την περασμένη εβδομάδα οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ, ενώ ο αριθμός των Αμερικανών που λαμβάνουν προνόμια ανεργίας διολίσθησε σε χαμηλό σχεδόν 44,5 ετών.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε σήμερα (14/6/2018) το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας μειώθηκαν κατά 4.000, στις 218.000, την εβδομάδα έως τις 9 Ιουνίου 2018.
Οι αιτήσεις της προηγούμενης εβδομάδας παρέμειναν αμετάβλητες.
Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει μια αύξηση των αιτήσεων στις 224.000.
Ο κινητός μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων των αρχικών αιτήσεων μειώθηκε κατά 1.250, στις 224.250.
Την ίδια ώρα, ο αριθμός των ατόμων που λαμβάνουν παροχές μετά την πρώτη εβδομάδα επιδότησης μειώθηκε κατά 49.000, στο 1,70 εκατ., την εβδομάδα έως τις 2 Ιουνίου, ενώ ο κινητός μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων των λεγόμενων συνεχιζόμενων αιτήσεων μειώθηκε κατά 3.750, στα 1,73 εκατ., το χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 1973.
Αύξηση μεγαλύτερη από την αναμενόμενη κατέγραψαν τον Μάιο του 2018 οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ, καθώς οι καταναλωτές αγόρασαν περισσότερα οχήματα, σε μία ακόμη ένδειξη επιτάχυνσης της ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας κατά το β’ τρίμηνο του έτους.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε σήμερα (14/6/2018) το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,8% τον Μάιο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Νοέμβριο του 2017.
Τα στοιχεία του Απριλίου αναθεωρήθηκαν ανοδικά, δείχνοντας μια αύξηση 0,4%, αντί της ανόδου 0,2% που είχε ανακοινωθεί αρχικά.
Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι ανέμεναν μια αύξηση των λιανικών πωλήσεων κατά 0,4% για τον Μάιο.
Σε ετήσια βάση, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 5,9% τον περασμένο μήνα.
Την ανιούσα πήραν εκ νέου τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων (σσ: δεν συμπεριλαμβάνονται οι αμοιβές των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων) στις τράπεζες των Ηνωμένων Πολιτειών, εν μέσω αύξησης -δεύτερη μέσα στο 2018- των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Federal Reserve, Fed), στο εύρος 1,75%-2%.
Μία εβδομάδα νωρίτερα, τα επιτόκια κατέγραψαν ελαφρά υποχώρηση, έπειτα από συνεχόμενη άνοδο για το τρέχον έτος.
Πλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας Freddie Mac, το μέσο επιτόκιο 30ετών στεγαστικών δανείων διαμορφώνεται σε 4,62%, για την εβδομάδα 7-13 Ιουνίου 2018, έναντι 4,54% μία εβδομάδα νωρίτερα.
Σε ό,τι αφορά στο 15ετές, το μέσο επιτόκιο ενισχύθηκε στο 4,07%, έξι (6) μονάδες βάσης υψηλότερα.
Τέλος, το μέσο επιτόκιο για το 5ετές στεγαστικό δάνειο ανέρχεται σε 3,3%, από 3,74% μία εβδομάδα νωρίτερα.

Επιχειρήσεις

Τα καθαρά κέρδη του τριμήνου μέχρι τις 5 Μαΐου της Michaels Companies υποχώρησαν στα 26,9 εκατ. δολάρια ή 15 σεντς ανά μετοχή, από τα 72,2 εκατ. δολάρια ή 38 σεντς ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο.
Τα έσοδα υποχώρησαν στα 1,156 δισ. δολάρια από τα 1,159 δισ. δολάρια.
Η εταιρεία τόνισε ακόμη ότι αναμένει οι συγκρίσιμες πωλήσεις β΄ τριμήνου να μην σημειώσουν αξιόλογη μεταβολή.

Αναλύσεις

Μία ταχεία σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Federal Reserve, Fed) εντός του τρέχοντος έτους, ενδέχεται να προκαλέσει οικονομική ύφεση στις Ηνωμένες Πολιτείες, προειδοποίησε ο διευθύνων σύμβουλος της Principal Global Investors (διαχειρίζεται 311 δισεκ. δολάρια), Jim McCaughan.
Εχθές, 13 Ιουνίου 2018, η Fed αύξησε για δεύτερη φορά φέτος το εύρος επιτοκίων, κατά 25 μονάδες βάσης, στο 1,75%-2%.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών αλλά και της ίδιας της Τράπεζας, θα ακολουθήσουν μία ή δύο ακόμη αυξήσεις εντός του τρέχοντος έτους.
Μιλώντας στο κανάλι CNBC, ο κ. McCaughan εκτίμησε ότι η Τράπεζα θα κάνει πράξη τις δύο επιπλέον αυξήσεις το 2018, ενώ χαρακτήρισε ως οιωνό της ύφεσης -αν όντως πραγματοποιηθούν οι δύο αυξήσεις- το spread μεταξύ των αποδόσεων βραχυπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου δανεισμού για τις Η.Π.Α..
Εξηγώντας, οι υψηλότερες αποδόσεις βραχυπρόθεσμων κρατικών χρεογράφων, σε σύγκριση με τα μακροπρόθεσμα, μεταφράζεται ως «φόβος» για τις οικονομικές προοπτικές άμεσα.
Επίσης, ο κ. McCaughan εκτίμησε πως όταν ο πληθωρισμός σταθεροποιηθεί στον στόχο του 2%, στην πραγματικότητα θα είναι μόλις 1%.
Άκρως αισιόδοξοι για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο 2018, εμφανίζεται η πλειοψηφία των αναλυτών, «βλέποντας» τη μεγέθυνση του ΑΕΠ σε πάνω από 4%, σε ετήσια σύγκριση.
Οι οικονομολόγοι επικαλούνται τις άκρως ικανοποιητικές επιδόσεις στις λιανικές πωλήσεις, όπως και την ώθηση από τη δημοσιονομική πολιτική της Ουάσιγκτον.
Παρατίθενται οι πιο αισιόδοξες.
Μεταξύ αυτών, οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις έχουν εκφραστεί από τις Amhearst Pierpoint και Oxford Εconomics, που κάνουν λόγο για ανάπτυξη της τάξεως του 4,9%, σε ετήσια σύγκριση.
Η Federal Reserve Ατλάντας αναμένει επίδοση της τάξεως του 4,8%, ενώ η Moody's προβλέπει 4%.
Άκρως αισιόδοξες, αλλά πιο ήπιες, οι εκτιμήσεις των Goldman Sachs και CNBC, ήτοι 3,9%.
Οι τράπεζες Barclays και Barclays αναμένουν οικονομική ανάπτυξη της τάξεως του 3,7%.
Το ΑΕΠ των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 2,2% ετησίως το πρώτο τρίμηνο 2018, αντί της ανάπτυξης 2,3% που είχε αναφερθεί αρχικά, έναντι ανάπτυξης 2,9% του δ’ τριμήνου του 2017.
Πρόκειται για τον χαμηλότερο ρυθμό αύξησης από το β’ τρίμηνο του 2013, ενώ κατά το δ’ τρίμηνο του 2017, οι δαπάνες είχαν αυξηθεί κατά 4%.
Για το σύνολο του 2017, η αμερικανική οικονομία εμφάνισε ρυθμό ανάπτυξης 2,3%, δηλαδή είχε πολύ καλύτερη πορεία από το 2016 όπου η ανάπτυξη είχε διαμορφωθεί στο 1,5%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης