Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Έτοιμη η μελέτη για την επέκταση Ιόνιας Οδού - Στα 77 εκατ. ευρώ το κόστος - Πώς θα χρηματοδοτηθεί;

tags :
Έτοιμη η μελέτη για την επέκταση Ιόνιας Οδού - Στα 77 εκατ. ευρώ το κόστος - Πώς θα χρηματοδοτηθεί;
Εξετάζεται η επέκταση της υφιστάμενης σύμβασης της Ιόνιας Οδού.
Έτοιμη είναι η μέλέτη επέκτασης της Ιόνιας Οδού από το Αντίρριο μέχρι το Αγρίνιο, συνολικού προύπολογισμού 77 εκατ. ευρώ.
Τη μελέτη εκπόνησε αφιλοκερδώς η μελετητική εταιρεία RACE Σύμβουλοι Μηχανικοί Ε.Ε. και προβλέπει την σύνδεση της πόλης του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό από τον κόμβο του Αγγελοκάστρου μέχρι το ύψος του Δοκιμίο.
Εκείνο που αναμένεται από την πλευρά του Υπουργείου Υποδομών είναι η εκπόνηση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων προκειμένου το έργο να μπει σε διασικασία υλοποίησης.
Η σύνδεση της πόλης του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό προβλέπεται να γίνει μέσω κλειστού αυτοκινητόδρομου (συνδετήριος) με διαχωρισμένο κατάστρωμα κυκλοφορίας το οποίο θα φέρει δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση. Η συνδετήριος μήκους 13.4 Km καταλήγει στην νέα προτεινόμενη Περιφερειακή οδό του πολεοδομικού συγκροτήματος Αγρινίου μήκους 6.8 Km.
Πως θα γίνει η χρηματοδότηση του έργου; Το σενάριο που προκρίνεται και έχει άλλωστε δηλώσει και ο Υπουργός Υποδομών Χρ. Σπίρτζης είναι η ένταξη του στην παραχώρηση της Ιόνιας Οδού (η οποία είναι 30ετής).
Ο κ. Σπίρτζης έχει δηλώσει αρκετές φορές πως μέσω των επεκτάσεων θα περιοριστεί και το κόστος των διοδίων.
Να σημειωθεί ότι η Ιόνιας Οδός (Αντίρριο - Ιωάννινα) εκμεταλλεύεται για 30 χρόνια η κοινοπραξία Νέα Οδός (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Cintra κλπ), Η αρχική χρηματοδοτική συμβολή του Δημοσίου-Ε.Ε. στο έργο ήταν 360 εκατ. ευρώ. Με τη συμφωνία επανεκκίνησης του 2013, το Δημόσιο δέχθηκε να συνεισφέρει ακόμα 279 εκατ. ευρώ.
Τέλη του 2006 η Νέα Οδός A.E. κατόπιν διεθνούς μειοδοτικού διαγωνισμού ανέλαβε τη μελέτη, το σχεδιασμό, την κατασκευή, τη λειτουργία, την εκμετάλλευση και τη συντήρηση του έργου Παραχώρησης «Ιόνια Οδός».
Για τα επόμενα 30 χρόνια τα έσοδα από τα διόδια θα συγκεντρώνει ο παραχωρησιούχος όπου υποχρεούται να καταβάλει πληρωμές προς το Δημόσιο που προκύπτουν από τα έσοδα των διοδίων, ενώ θα παρακρατεί το υπόλοιπο ποσό για την συντήρησή του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης