Οικονομία

Η μείωση των δανείων του ΔΝΤ στα 3-4 δισ θα βγάλει την Ελλάδα από τις υπερδανεισμένες χώρες (quota X3)

Η μείωση των δανείων του ΔΝΤ στα 3-4 δισ θα βγάλει την Ελλάδα από τις υπερδανεισμένες χώρες (quota X3)
H μερική αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ θα βγάλει την Ελλάδα από τις υπερδανεισμένες χώρες
Η μείωση – μέσω μερικής αποπληρωμής – των δανείων του ΔΝΤ προς την Ελλάδα θα βγάλει την χώρα από την ζώνη των υπερδανεισμένων χωρών και η εξέλιξη αυτή έχει μια ιδιαίτερη σημασία.
Πρωτίστως να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ είχε δανείσει αρχικά πάνω από 31 δισεκ. τα οποία η Ελλάδα σταδιακά αποπλήρωσε για να μειωθούν περίπου στα 10 δισεκ.
Η Ελλάδα έχει δανειστεί από το ΔΝΤ με επιτόκιο 3,55% το υψηλότερο κόστος δανεισμού μεταξύ των επίσημων δανειστών της Ελλάδος (διακρατικά δάνεια GLF, EFSF και ESM).
Εφόσον τα κεφαλαιακά αποθέματα που θα σχηματιστούν θα είναι αυτά που περιγράφονται σε αναλυτικά ρεπορτάζ του bankingnews η μερική αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ από 10 δισεκ. σε 3 ή 4 δισεκ. δηλαδή να αποπληρωθούν 6 ή 7 δισεκ. εφάπαξ μπορεί να πραγματοποιηθεί με δύο τρόπους
1)Να χρησιμοποιηθούν κεφάλαια από το κεφαλαιακό μαξιλάρι και έτσι τα δάνεια του ΔΝΤ προς την Ελλάδα να μειωθούν από τα 10 στα 3 ή 4 δισεκ.
2)Το δεύτερο σενάριο και ιδανικό, θα είναι η Ελλάδα να μπορεί να δανείζεται από τις αγορές σε βάθος χρόνου και να αποπληρώσει τα δάνεια του ΔΝΤ με ίδια κεφάλαια όχι από το κεφαλαιακό απόθεμα.
Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν ένα πολύ ισχυρό μήνυμα στις αγορές.
Να σημειωθεί ότι με βάση τις quota τις ποσοστώσεις και όριο 2,42 δισ SDRs (Special drawing rights) Χ 3 αυτό σημαίνει ότι όταν ο δανεισμός του ΔΝΤ υποχωρήσει κάτω από 6 δισεκ. ευρώ η Ελλάδα δεν θα θεωρείται υπερδανεισμένη χώρα.
Μια από τις αλλαγές που θα σημειωθούν σε μια τέτοια περίπτωση έχει να κάνει με το πώς αξιολογεί το ΔΝΤ την Ελλάδα.
Ως υπερδανεισμένη χώρα λαμβάνει υπόψη τα δυσμενή σενάρια στις αξιολογήσεις και ως μη υπερδανεισμένη χώρα λαμβάνει υπόψη και τα βασικά σενάρια.
Προφανώς και μια μετάπτωση από τις υπερδανεισμένες χώρες στις μη υπερδανεισμένες χώρες της Ελλάδος δεν συνεπάγεται ότι το χρέος θα καταστεί ξαφνικά βιώσιμο.
Το ελληνικό χρέος με βάση τις παραδοχές του δυσμενούς σεναρίου θα συνεχίσει να είναι μη βιώσιμο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης