Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Γιατί ενώ η Ελλάδα θα εξοπλιστεί με κεφαλαιακό απόθεμα τα ομόλογα δεν ακολουθούν και το χρηματιστήριο δεν πείθει;

Γιατί ενώ η Ελλάδα θα εξοπλιστεί με κεφαλαιακό απόθεμα τα ομόλογα δεν ακολουθούν και το χρηματιστήριο δεν πείθει;
Δεν μπορεί το ΔΝΤ να δανείζει την Ελλάδα στο 3,55% και η Ελλάδα να δανειστεί σε μακροπρόθεσμη έκδοση στο 4,5%
Ένα παράδοξο συμβαίνει στην ελληνική αγορά μετοχών και ομολόγων που ενώ θα έπρεπε να προεξοφλεί το αυξημένο capital buffer και την έστω και την υποτυπώδη λύση για το χρέος παραδόξως τα ομόλογα βρίσκονται στο 4,60% και το χρηματιστήριο δεν πείθει με τις τεχνικές αναλαμπές του.
Γιατί ενώ η Ελλάδα βγαίνει από τα μνημόνια, δεν θα υπάρξει προληπτική πιστωτική γραμμή αυτό είναι 100% σίγουρο και η Γερμανία αποδέχεται η Ελλάδα να εξοπλιστεί με ένα μεγάλο κεφαλαιακό μαξιλάρι αλλά με αυξημένη εποπτεία… τελικώς η αγορά δεν δείχνει ενθουσιασμό;

Το μεγάλο κεφαλαιακό μαξιλάρι δεν διασφαλίζει ότι θα υποχωρήσουν οι αποδόσεις στα ομόλογα

Η περίπτωση της Αργεντινής έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η ύπαρξη κεφαλαίων δεν διασφαλίζουν ότι οι αποδόσεις στα ομόλογα θα υποχωρήσουν.
Μετά την συμφωνία Αργεντινής με ΔΝΤ για την χορήγηση δανείου 50 δισεκ. συνέβη το εξής, οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ομολόγων εκτοξεύτηκαν και το pesos το εθνικό νόμισμα της Αργεντινής κατέρρευσε.
Η Ελλάδα θα διαθέτει ένα κεφαλαιακό απόθεμα 35 δισεκ. ευρώ αλλά παρ΄ όλα αυτά οι αποδόσεις των ομολόγων δεν υποχωρούν.
Η βασική αιτία δεν είναι μόνο η πρόσφατη κλιμάκωση στην Ιταλία όπου οι αποδόσεις π.χ. στο 10ετές έφθασαν έως το 3,38% για να υποχωρήσει στο 2,60%.
Σίγουρα η Ιταλία έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο.
Η βασική αιτία έχει να κάνει με την έλλειψη σαφούς εικόνας της αγοράς για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν θα πάρει ουσιαστική λύση στο χρέος, το ΔΝΤ δεν θα συμμετέχει πλην από την ιδιότητα του τεχνικού συμβούλου.
Επίσης η αγορά ανησυχεί μήπως η Ελλάδα με αυτά τα εφόδια αρχίσει να χρησιμοποιεί το κεφαλαιακό μαξιλάρι αντί να δανείζεται από τις αγορές περνώντας ένα λάθος μήνυμα ότι αγγίζει τα έτοιμα κεφάλαια.
Με ρεαλιστικά κριτήρια οποιαδήποτε επιτόκιο πάνω από 3,55% σε έκδοση ελληνικού ομολόγου είναι λάθος μήνυμα.
Δεν μπορεί το ακριβό ΔΝΤ να δανείζει την Ελλάδα στο 3,55% και η Ελλάδα να δανειστεί σε μακροπρόθεσμη έκδοση στο 4,5%
Η Ελλάδα θα πρέπει να περάσει ένα μήνυμα ότι μπορεί να δανειστεί σε ομόλογο αναφοράς στο 10ετές στο 3,5% ενώ ήδη εμφανίζει επιτόκια στα 5 και 6 χρόνια στο 3,3% με 3,4%.
Όσο υπάρχουν αυτές οι αβεβαιότητες και κυρίως αποδειχθεί αυτό που όλοι υποστηρίζουν ότι η διευθέτηση του ελληνικού χρέους θα είναι μια λύση ημίμετρο… δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων θα βελτιωθούν ουσιαστικά.
Να σημειωθεί ότι η επιδιωκόμενη βελτίωση προσκρούει και σε ένα άλλο εμπόδιο που ονομάζεται απόφαση της ΕΚΤ να καταργήσει την ποσοτική χαλάρωση ως μέσο νομισματικής πολιτικής στο τέλος του 2018....ωστόσο η ρευστότητα που έχει χορηγηθεί τρισεκ. δεν θα αποσυρθεί άμεσα και αυτή είναι η αιτία της ισχυρής ανόδου των τιμών των ομολόγων και αντίστοιχα πτώσης των αποδόσεων.
Ωστόσο νομοτελειακά οι αποδόσεις των ομολόγων στην Ευρώπη θα ανέβουν σε βάθος μηνών. 
Οπότε συγκρίνοντας spreads δηλαδή διαφορές ομοειδών ομολόγων διαφόρων χωρών δεν μπορεί η Πορτογαλία να είναι στο 1,90% και η Ελλάδα στο 2,5%, δεν μπορεί η Ιταλία να βρίσκεται στο 2,60% και η Ελλάδα στο 3,5%.
Οπότε η άνοδος των ομολόγων στην Ευρώπη θα κρατήσει τα spreads ανοικτά οπότε δεν θα δούμε χαμηλές αποδόσεις στα ελληνικά ομόλογα.
Σε αυτό το σκηνικό θα πρέπει να εντάξουμε και την παράμετρο ότι δεν θα υπάρξουν επιθετικές αναβαθμίσεις της Ελλάδος.
Οι οίκοι αξιολόγησης δεν θα προχωρήσουν σε επιθετικές αλλά λελογισμένες αναβαθμίσεις π.χ. 1 βαθμίδα στην κλίμακα Β+ και όχι ΒΒ- όπως αρχικά είχε εκτιμηθεί.

Τι συμβαίνει στο χρηματιστήριο;

Η εικόνα του χρηματιστηρίου της Ελλάδος είναι ξεκάθαρα προβληματική.
Μια αγορά αντί να προεξοφλεί την έξοδο από τα μνημόνια έχει παγιδευτεί κάτω από τις 800 μονάδες ενώ οι τράπεζες είναι καλυμμένες στις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου του 2015.
Στο χρηματιστήριο συμβαίνουν πολλά ενδιαφέροντα
1)Οι τράπεζες είναι κολλημένες στις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου του 2015.
2)Μετοχές όπως ο Ελλάκτωρας ανέκαμψαν π.χ. στις 14 Ιουνίου +11% αφενός λόγω αβάσιμων φημών ότι θα αγοράσουν οι μέτοχοι μετοχές φήμη που ωστόσο είναι παντελώς αβάσιμη.
Αφετέρου η πρόταση που κατέθεσαν οι μέτοχοι της πλευράς Καλιτσάντση με πρόεδρο Προβόπουλο και νέα διοίκηση επίσης αντιμετωπίστηκε θετικά….
Ωστόσο η μάχη στον Ελλάκτωρα τώρα ξεκινάει.
3)Η περίπτωση της Folli Follie αν και βρίσκεται σε ύφεση συνεχίζει να προβληματίζει την αγορά.
4)Πραγματικές αγορές ξένων επενδυτών δεν υπάρχουν τουλάχιστον για την ώρα.
5)Η γενική αίσθηση είναι ότι η χρηματιστηριακή αγορά στην ζώνη των 820-830 μονάδων θα βρει ισχυρές αντιστάσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης