Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ολοταχώς προς αδειοδότηση το έργο της Energean Oil στο Δυτικό Κατάκολο – Έως το φθινόπωρο η έγκριση της ΜΠΕ

tags :
Ολοταχώς προς αδειοδότηση το έργο της Energean Oil στο Δυτικό Κατάκολο – Έως το φθινόπωρο η έγκριση της ΜΠΕ
Στόχος είναι η παραγωγή υδρογονανθράκων από το κοίτασμα να ξεκινήσει εντός του 2020
Στην τελική ευθεία μπήκε η αδειοδότηση της εκμετάλλευσης του κοιτάσματος στο Δυτικό Κατάκολο από την Energean, καθώς πριν από λίγες ημέρες το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας γνωμοδότησε θετικά για τον Προκαταρκτικό Προσδιορισμό Περιβαλλοντικών Απαιτήσεων (ΠΠΠΑ) του πρώτου σταδίου ανάπτυξης.
Το «πράσινο φως» του ΠΠΠΑ αποτελούσε προαπαιτούμενο για την υποβολή της τελικής Μελέτης Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων προς έγκριση στο ΥΠΕΝ και, στη συνέχεια, προς διαβούλευση - γνωμοδότηση στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος.
Η εταιρεία αισιοδοξεί πως η έγκριση της μελέτης θα ολοκληρωθεί έως το φθινόπωρο.
Σε μία τέτοια περίπτωση, θα ανοίξει ο δρόμος για την ανάπτυξη του κοιτάσματος, με τη λήψη άδειας παρέμβασης στον χώρο που έχει επιλεγεί για την εκτέλεση της γεώτρησης.
Η τελική επενδυτική απόφαση (FID) της Energean αναμένεται να ληφθεί εντός του 2018, ώστε να προχωρήσει στον προγραμματισμό της πρώτης ερευνητικής γεώτρησης.
Αυτό αναμένεται να συμβεί τον χειμώνα του 2019, ώστε η παραγωγή υδρογονανθράκων από το κοίτασμα να ξεκινήσει το 2020.

Μεγαλύτερα των αρχικών εκτιμήσεων τα αποθέματα

Τα βεβαιωμένα αποθέματα του κοιτάσματος, τα οποία πιστοποιούνται από ανεξάρτητο οίκο είναι 10,7 εκατ. βαρέλια.
Έτσι, είναι τελικά τετραπλάσια από τα 3 εκατ. βαρέλια, που ήταν η εκτίμηση όταν έγινε ο διαγωνισμός.
Η γεώτρηση θα φτάσει σε βάθος περίπου 500 μέτρων στη συνέχεια, θα κατευθυνθεί πλάγια και θα εισέλθει στο διαπιστωμένο κοίτασμα σε βάθος 2.600 μέτρων και σε απόσταση 3,5 χλμ. από την ακτή, χωρίς να έλθει σε επαφή με τον βυθό και το θαλάσσιο περιβάλλον.
Πρόκειται για μέθοδο που έχει χρησιμοποιήσει επανειλημμένα η Energean, τόσο στο κοίτασμα Έψιλον στον Κόλπο της Καβάλας, όσο και στην περιοχή Magawish της Αιγύπτου, μόλις δύο χιλιόμετρα πίσω από το πολύ γνωστό τουριστικό θέρετρο El Gouna.
Από την πλήρη ανάπτυξη του κοιτάσματος, εκτιμάται ότι θα προκύψουν 60 έως 70 άμεσες θέσεις εργασίας, οι οποίες θα προέλθουν κυρίως από το τοπικό δυναμικό.
Με άξονα τη συγκεκριμένη δραστηριότητα θα απασχοληθεί έμμεσα τριπλάσιος αριθμός πολιτών, όπως συμβαίνει διεθνώς και έχει αποδειχθεί στην περίπτωση τις εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων Πρίνου στην περιοχή της Καβάλας.
Η πλήρης ανάπτυξης του κοιτάσματος συνεπάγεται επένδυση της τάξης των 60 -
65 εκατ. ευρώ.

Πηγή: www.worldenergynews.gr  
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης