Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απώλειες -0,9% για Dow Jones μετά τους δασμούς Trump σε κινεζικά προϊόντα - «Βουτιά» -1,70% ο FTSE 100 στο Λονδίνο

Απώλειες -0,9% για Dow Jones μετά τους δασμούς Trump σε κινεζικά προϊόντα - «Βουτιά» -1,70% ο FTSE 100 στο Λονδίνο
Υπό πίεση βρέθηκαν οι ευρωαγορές, μετά το χθεσινό ράλι που πυροδότησαν οι δηλώσεις Draghi για QE και επιτόκια
(upd) Πιέσεις δέχονται οι δείκτες της Wall Street, μετά την επιβολή δασμών που ανακοίνωσε σήμερα (15/6/2018) ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων, πυροδοτώντας νέους φόβους για μια κλιμακούμενη εμπορική σύγκρουση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.
Περί τις 21:00, ο Dow Jones υποχωρεί κατά 0,9% στις 24.961 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει πτώση 0,4% στις 2.771 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται κατά 0,3% χαμηλότερα, στις 7.734 μονάδες.
Ο Trump ανακοίνωσε την επιβολή δασμών 25% στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων, ύψους 50 δισ. δολ., ενώ προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να επιβάλουν πρόσθετους δασμούς, εάν η Κίνα προβεί σε αντίμετρα.
Όπως τόνισε ο Trump, τα μέτρα θα επηρεάσουν τα κινεζικά προϊόντα «που περιέχουν βιομηχανικά σημαντικές τεχνολογίες», χωρίς να κατονομάσει αυτά τα προϊόντα.
Η Κίνα αναμένεται ότι θα απαντήσει με δικούς της δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα, με τον υπουργό Εμπορίου της Κίνας να εκφράζει άμεσα την σθεναρή αντίθεσή του στα μέτρα του Trump, τονίζοντας ότι το Πεκίνο θα ανακοινώσει αντίμετρα παρόμοιου μεγέθους.
Νωρίτερα, εξάλλου, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών είχε προειδοποιήσει ότι «εάν οι ΗΠΑ λάβουν μονομερή και προστατευτικά μέτρα, τα οποία βλάπτουν τα συμφέροντα της Κίνας, θα αντιδράσουμε άμεσα», προσθέτοντας εν συνεχεία ότι «θα προχωρήσουμε σε όλα τα απαραίτητα βήματα ώστε να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας».
Οι μετοχές των Boeing και Caterpillar δέχονται ισχυρές πιέσεις, καταγράφοντας απώλειες 1,5% και 2,8% αντίστοιχα.
Οι δύο εταιρείες είναι ιδιαίτερα «ευαίσθητες» σε αυξήσεις των εμπορικών εντάσεων, καθώς ένα μεγάλο μέρος των εσόδων τους προέρχεται από το εξωτερικό.
Το ελληνικό ETF GREK υποχωρεί κατά 2,8%, στα 9,1 δολ.
Εν τω μεταξύ, περαιτέρω πιέσεις στις αμερικανικές μετοχές ασκούν και οι βαριές απώλειες στις τιμές του πετρελαίου, καθώς ενισχύονται οι φόβοι ότι ΟΠΕΚ και Ρωσία θα προχωρήσουν σε αύξηση της ημερήσιας παραγωγής τους.
Η συνεδρίαση του ΟΠΕΚ πραγματοποιείται την ερχόμενη εβδομάδα και, ήδη, κορυφαία στελέχη τόσο της Ρωσίας όσο και της Σαουδικής Αραβίας έχουν εκφράσει την πεποίθηση ότι θα υπάρξει αύξηση της ημερήσιας παραγωγής, η οποία μπορεί να είναι και μεγέθους 1,5 εκατ. βαρελιών ημερησίως, αν και αυτό θα γίνει σταδιακά.
Περί τις 21:00, το Brent υποχωρεί κατά 3,5% στα 73,3 δολ. ανά βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό σημειώνει πτώση 3% στα 64,9 δολ. ανά βαρέλι.

Στο «κόκκινο» οι ευρωαγορές 

Με απώλειες έκλεισαν, εν τω μεταξύ, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μία ημέρα μετά το ράλι που πυροδότησαν οι αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), με τους επενδυτές να ανησυχούν για μια κλιμακούμενη εμπορική σύγκρουση μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 0,99% χαμηλότερα, στις 389,13 μονάδες, με όλους τους κλάδους να τερματίζουν σε αρνητικό έδαφος.
Ο DAX στη Φρανκφούρτη υποχώρησε κατά 0,74% στις 13.010,55 μονάδες, o FTSE 100 στο Λονδίνο «βούλιαξε» κατά 1,70% στις 7.633,91 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε κατά 0,48% χαμηλότερα στις 5.501,88 μονάδες.


Ο FTSE MIB στο Μιλάνο κατέγραψε πτώση 1,32% στις 22.190,45 μονάδες, ενώ ο IBEX 35 στη Μαδρίτη υποχώρησε κατά 1,07% στις 9.851,00 μονάδες.
Τις μεγαλύτερες πιέσεις κατά τη σημερινή συνεδρίαση δέχτηκε ο κλάδος πρώτων υλών, καταγράφοντας απώλειες άνω του 3%, καθώς οι τιμές του πετρελαίου καταγράφουν ισχυρές απώλειες.
Η μετοχή της H&M σημείωσε απώλειες άνω του 4,3%, καθώς η εταιρεία λιανικής πώλησης ενδυμάτων ανέφερε πωλήσεις κατώτερες των προσδοκιών για το β’ τρίμηνο του 2018.
Στον αντίποδα, η μετοχή της Rolls Royce έκλεισε με κέρδη 7,6%, καθώς η βρετανική κατασκευάστρια κινητήρων αεροσκαφών αύξησε την πρόβλεψή της για τις ταμειακές ροές.
Όσον αφορά την αγορά των ιταλικών ομολόγων, νέα αποκλιμάκωση κατέγραψαν σήμερα οι αποδόσεις, ενώ στις ηλεκτρονικές συναλλαγές το επιτόκιο του 10ετούς ενισχύεται οριακά στο 2,62% και του 2ετούς σημειώνει πτώση στο 0,62%, στον απόηχο των χθεσινών δηλώσεων του διοικητή της ΕΚΤ, Mario Draghi, για QE και επιτόκια.




Η ΕΚΤ ανακοίνωσε χθες πως το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2018.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει η ΕΚΤ, οι αγορές τίτλων θα συνεχιστούν με ρυθμό 30 δισ. ευρώ μηνιαίως έως τον προσεχή Σεπτέμβριο, ενώ αργότερα και έως τον Δεκέμβριο ο ρυθμός θα μειωθεί στα 15 δισ. ευρώ μηνιαίως.
Παράλληλα, η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στα ιστορικά χαμηλά, όπως αναμενόταν, με τον Draghi να επισημαίνει πως θα παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα τουλάχιστον έως το καλοκαίρι του 2019.
Πάντως, σημερινά στοιχεία της Eurostat έδειξαν πως ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη κατέγραψε σημαντική άνοδο τον Μάιο του 2018, με τον σχετικό δείκτη να ανέρχεται στο 1,9% σε ετήσια βάση, από 1,2% τον προηγούμενο μήνα, ξεπερνώντας μάλιστα και τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν η άνοδος του ΔΤΚ να περιοριστεί στο 1,6%.

Ασία

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα οι αγορές της Ασίας, μετά τις απώλειες που σημείωσαν κατά την προηγούμενη συνεδρίαση, με τις εμπορικές εντάσεις μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ να παραμένουν στο επίκεντρο των επενδυτών.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με κέρδη 0,50% στις 22.852 μονάδες, με τον αγροτικό τομέα και τον τομέα της υγείας να καταγράφουν τα μεγαλύτερα κέρδη.
Το αμερικανικό δολάριο συνεχίζει την ανοδική του πορεία έναντι του γιεν, ενώ οι μετοχές στον τραπεζικό τομέα της Ιαπωνίας κατέγραψαν οριακές απώλειες μετά την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκιά της.
Ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε με απώλειες 0,73% στις 3.021,90 μονάδες, έχοντας πλέον καταγράψει πτώση στις 12 από τις τελευταίες 17 ημέρες.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κατέγραψε πτώση 0,43% στις 30.309,49 μονάδες, ενώ ο δείκτης KOPSI στη Νότια Κορέα παραμένει υπό πίεση, καθώς έκλεισε στο -0,80% και στις 2.404,04 μονάδες.
Αντίθετα, στην Αυστραλία ο δείκτης S&P/ASX 200 έκλεισε με σημαντική άνοδο 1,29% στις 6.094 μονάδες, ενώ με κέρδη έκλεισε και ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν, και συγκεκριμένα στο +0,67% και στις 11.087,47 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης