Τελευταία Νέα
Διεθνή

Politico: Η Ευρώπη «πηδά από το τρένο» του QE - Σε Παρίσι, Βερολίνο, Ρώμη η σκυτάλη

tags :
Politico: Η Ευρώπη «πηδά από το τρένο» του QE - Σε Παρίσι, Βερολίνο, Ρώμη η σκυτάλη
Ο Mario Draghi ασκεί πιέσεις στο Βερολίνο και το Παρίσι να στηρίξουν την ευρωζώνη
Την Πέμπτη, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Mario Draghi ανακοίνωσε ότι η ΕΚΤ θα σταματήσει το τεράστιο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων στο τέλος του Δεκεμβρίου του 2018.
Η πολιτική, γνωστή ως ποσοτική χαλάρωση ή QE, έχει οδηγήσει την ΕΚΤ στην αγορά κρατικού χρέους ύψους 2,4 τρισ. ευρώ τα τελευταία τρία χρόνια προκειμένου να βγει η ευρωζώνη από την ύφεση.
Με αυτόν τον τρόπο ο Draghi έδωσε το μήνυμα στις κυβερνήσεις της ευρωζώνης ότι η δουλειά του έχει γίνει και ότι πρέπει οι κυβερνήσεις να πάρουν τη σκυτάλη, αναφέρει η Politico.
Η απόφαση της ΕΚΤ δεν αποτελούσε έκπληξη, αφού η Peter Praet, κύριος οικονομολόγος της, το προανήγγειλε την περασμένη εβδομάδα.
Ωστόσο, ακόμα αποτελεί έκπληξη αν αναλογιστεί κανείς τα επαναλαμβανόμενα μηνύματα που έστειλε η κεντρική τράπεζα τους τελευταίους μήνες.
Βέβαια, η ΕΚΤ διατήρησε το δικαίωμα αλλαγής της πορείας, ανάλογα με τα "εισερχόμενα δεδομένα" και ανέκαθεν επέμενε να διατηρήσει ανοιχτή τη δυνατότητα επανέναρξης του προγράμματος αγοράς ομολόγων ανά πάσα στιγμή, αν χρειαστεί.
Αν όμως ο πληθωρισμός συνεχίσει να συγκλίνει προς το στόχο της ΕΚΤ "κάτω αλλά πλησίον του 2%", το ευρωπαϊκό QE θα σταματήσει μέχρι το τέλος του έτους.

'Αβέβαιος' κύκλος σε τετράγωνο

Η απόφαση της ΕΚΤ εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη μελλοντική νομισματική της πολιτική, τον αντίκτυπό της στον πολιτικό διάλογο της ευρωζώνης και την ιδιαίτερη κατάσταση της Ιταλίας, αναφέρει η Politico.
Το προγραμματισμένο τέλος του QE, ίσως δεν ταιριάζει με την προειδοποίηση του Draghi ότι η οικονομία της ευρωζώνης αντιμετωπίζει «αυξανόμενη αβεβαιότητα, για κυρίως γεωπολιτικούς λόγους».
Ωστόσο, η ΕΚΤ προτίμησε να εξετάσει την τρέχουσα κατάσταση που χαρακτηρίζεται από την «ισχυροποίηση της οικονομίας», όπως τόνισε και ο Draghi, καθώς και την πιθανότητα σύντομα να επιτύχει τον στόχο για τον πληθωρισμό - τη μοναδική εντολή της ΕΚΤ σύμφωνα με τη συνθήκη.
Αυτό δεν σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα εγκαταλείψει την ευρωζώνη στη μακροοικονομική της μοίρα.
Τα επιτόκια θα παραμείνουν αρνητικά "τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι του 2019".
Και ο ισολογισμός της ΕΚΤ δεν θα συρρικνωθεί σύντομα: η κεντρική τράπεζα θα κρατήσει τα ομόλογα ύψους 2,4 τρισεκατομμυρίων που έχει αποκτήσει τα τελευταία τρία χρόνια και θα επανεπενδύσει το δημόσιο χρέος της ευρωζώνης όταν ωριμάσουν.
Αυτό θα παράσχει συνεχή στήριξη στις κυβερνήσεις, διατηρώντας τις αγορές ομολόγων υπό πίεση.

Βερολίνο, Παρίσι... και Ρώμη;

Το δεύτερο ερώτημα είναι τι θα κάνουν οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης τώρα που η ΕΚΤ αναδιπλώνεται.
Από πολιτική άποψη, η Γαλλία και η Γερμανία θα αισθάνονται αυξημένη πίεση για να καταλήξουν σε ένα αξιόπιστο σχέδιο για την ενίσχυση της νομισματικής ένωσης κατά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στο τέλος του μήνα.
Τότε πρόκειται να παρουσιάσουν στους εταίρους τους ένα σχέδιο τόσο για άμεσες μεταρρυθμίσεις όσο και για περαιτέρω βήματα τα επόμενα χρόνια.
Γενικότερα, οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα πρέπει να επινοήσουν τρόπους για να προστατεύσουν τις οικονομίες τους από τις πιθανές επιπτώσεις των αυξανόμενων επιτοκίων τους προσεχείς μήνες.
Η Ιταλία έμοιαζε με μια ειδική υποσημείωση στην απόφαση της ΕΚΤ.
Ο Draghi, όπως κάθε κεντρικός τραπεζίτης, επανέλαβε ότι η ευρωζώνη είναι εδώ για να παραμείνει και ότι όποιος στοιχηματίζει στην κατάργησή της θα είναι απογοητευμένος.
Ωστόσο, προειδοποίησε επίσης ότι η δύναμη της οικονομίας του μπλοκ θα εξαρτηθεί από το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις δεν θα ξεκινήσουν συζητήσεις που θα "καταστρέψουν την πρόοδο που έχει ήδη σημειωθεί" πολιτικά κατά τη διάρκεια της κρίσης - δηλαδή τη σχετικά νέα συναίνεση για σοβαρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και λογικές δημοσιονομικές πολιτικές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης