Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Στο 1,9% σκαρφάλωσε ο ετήσιος πληθωρισμός τον Μάιο του 2018, κοντά στο στόχο της ΕΚΤ

Ευρωζώνη: Στο 1,9% σκαρφάλωσε ο ετήσιος πληθωρισμός τον Μάιο του 2018, κοντά στο στόχο της ΕΚΤ
Τα στοιχεία για τον ετήσιο πληθωρισμός της Ευρωζώνης επιβεβαίωσαν τις αρχικές εκτιμήσεις της Eurostat
Σημαντική άνοδο κατέγραψε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη για τον Μάιο του 2018, σύμφωνα με τα σημερινά (15/6) στοιχεία της Eurostat, τα οποία επιβεβαίωσαν τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις που είχε δημοσιεύσει στα τέλη του προηγούμενου μήνα.
Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή σκαρφάλωσε στο 1,9% σε ετήσια βάση, έναντι 1,2% τον προηγούμενου μήνα, ξεπερνώντας μάλιστα και τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν η άνοδος του ΔΤΚ να περιοριστεί στο 1,6%.
Παράλληλα, σε ότι αφορά τον βασικό δείκτης τιμών καταναλωτή, ο οποίος παρακολουθείται στενά από την Ευρπωαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αυτός ενισχύθηκε στο 1,1% έναντι 0,7% προηγουμένως και έναντι εκτιμήσεων στο 1%.
Σύμφωνα με τη Eurostat, η μεγαλύτερη συνεισφορά στην ετήσια άνοδο του ΔΤΚ ήρθε από τον τομέα των υπηρεσιών, με τιμές να ενισχύονται κατά +0,72%, ενώ η ετήσια άνοδος στις τιμές του τομέα της ενέργειας διαμορφώθηκε στο +0,58%.
Οι τιμές στον τομέα τροφίμων, οινοπλευματώδων και καπνών ενισχύθηκαν κατά +0,50% σε ετήσια βάση, ενώ μικρότερη ήταν η ετήσια άνοδος στα προϊόντα του μη ενεργειακού βιομηχανικού τομέα, και συγκεκριμένα στο +0,08%.
Σε ότι αφορά το σύνολο των 28 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 2% σε ετήσια βάση, έναντι 1,5% τον προηγούμενο μήνα.
Μεταξύ των χωρών της ΕΕ, τα υψηλότερα ετήσια ποσοστα ανόδου σημειώθηκαν σε Ρουμανία (4,6%) και Εσθονία (3,1%) ενώ αντίθετα τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στην Ελλάδα (0,8%) και την Ιρλανδία (0,7%).
Σε σύκγιρησ με τον Απρίλιο του 2018, ο ετήσιος πληθωρισμός υποχώρησε σε μία χώρα της ΕΕ, παρέμεινε σταθερός σε μία, και αυξήθηκε σε είκοσι έξι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης