Τελευταία Νέα
Οικονομία

Dombrovskis (Κομισιόν): Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα συνδεθεί με την πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις

tags :
Dombrovskis (Κομισιόν): Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα συνδεθεί με την πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις
Νέες δεσμεύσεις και νέοι όροι δεν πρόκειται να υπάρξουν για την Ελλάδα, πλην των υφιστάμενων που δεν έχουν ολοκληρωθεί από το τρίτο πρόγραμμα
Η διασύνδεση των μεταρρυθμίσεων με το χρέος βρίσκεται στα σχέδια των Ευρωπαίων για το ελληνικό χρέος, ενώ τον Οκτώβριο θα γίνει πρώτη συζήτηση για την αξιοποίηση του δημοσιονομικού χώρου.
Το πακέτο με τα αντίμετρα θα περιλαμβάνεται στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019, που θα κατατεθεί στη Βουλή εκείνη την περίοδο.
Αυτό προκύπτει από την κοινή συνέντευξη Τύπου του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Valdis Dombrovskis με τον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών όπου συζήτησαν το νέο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας και το πακέτο μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που θα συζητηθεί στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.
Ο Λετονός αντιπρόεδρος έκανε λόγο για ένα μακράς διάρκειας Eurogroup στο οποίο θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις για όλα τα ζητήματα, ακόμη και για την τελευταία δόση που θα λάβει η Αθήνα στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος, η οποία σύμφωνα με τον ίδιο θα είναι πολύ μεγάλη.
Ενδεχομένως, να ξεπερνά και το ύψος των 12 δισ. ευρώ όπως είχε πει νωρίτερα ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling.
Ερωτηθείς για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, ο Dombrovskis προτίμησε να κρατήσει κλειστά τα χαρτιά του και να περιοριστεί στις ήδη γνωστές πρωτοβουλίες που προβλέπουν επιμήκυνση των διακρατικών δανείων του EFSF, επιστροφή των ANFAs και SNPs.
Έτσι, άφησε το Eurogroup να αποκρυσταλώσει το υπόλοιπο περιεχόμενο του πακέτου και να εξειδικεύσει το πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας.
Σύμφωνα πάντως με τον ίδιο, η Αθήνα θα συνεχίσει να υπηρετεί πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022, εφαρμόζοντας μεταρρυθμίσεις που θα είναι συνδεδεμένες με το χρέος.
Ερωτηθείς για το ΔΝΤ είπε ότι περιμένουμε να συνεργαστεί και στο νέο πρόγραμμα, ενώ χαιρέτησε την απόφαση του ESM για την εκταμίευση του 1 δις. ευρώ που θα προοριστεί στην κάλυψη των ληξιπροθέσμων οφειλών της κυβέρνησης.
Αναφορικά με τα αντίμετρα είπε ότι αυτά θα είναι στη διακριτική ευχέρεια της κυβέρνησης, πλην όμως οι κινήσεις της δεν θα αποτελούν «λευκή επιταγή», ενώ τον Οκτώβριο είναι πολύ πιθανό η κυβέρνηση να θέσει θέμα αναστολής των προγραμματισμένων περικοπών στις συντάξεις (από 1η Ιανουαρίου 2019).
Τέλος επανέλαβε ότι νέες δεσμεύσεις και νέοι όροι δεν πρόκειται να υπάρξουν για την Ελλάδα, πλην των υφιστάμενων που δεν έχουν ολοκληρωθεί από το τρίτο πρόγραμμα.

M.X.
www.bankignews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης