Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ECFR: Το στοίχημα της Ευρώπης στην επίλυση του Μακεδονικού - Γιατί στήριξε Ελλάδα και πΓΔΜ για τη συμφωνία;

ECFR: Το στοίχημα της Ευρώπης στην επίλυση του Μακεδονικού - Γιατί στήριξε Ελλάδα και πΓΔΜ για τη συμφωνία;
Η ΕΕ θέλει να ωθήσει κι άλλες βαλκανικές χώρες να προχωρήσουν σε δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και να ενισχύσουν το οικονομικό τους outlook
Τους στόχους της Ευρώπης όσον αφορά την επίλυση του ονοματολογικού της πΓΔΜ περιγράφει σε ανάλυση του το European Council of Foreign Relations σχολιάζοντας ότι «πΓΔΜ και Ελλάδα ξεπέρασαν το στερεότυπο ότι τα Βαλκάνια παράγουν μόνο αρνητικές ειδήσεις».
Κι αυτό γιατί εκτός όλων των άλλων, η συμφωνία για την αλλαγή του ονόματος της πΓΔΜ στρώνει τον έδαφος για την είσοδο της χώρας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.
«Η προοπτική έντασης της πΓΔΜ στην ΕΕ, η Ένωση θα δώσει ώθηση και σε άλλες χώρες των Βαλκανίων για προχωρήσουν σε δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, ενώ την ίδια στιγμή θα ισχυροποιήσουν το οικονομικό τους outlook.
Αυτό θα μπορούσε να πιέσει τη Σερβία και το Κόσσοβο να ξεπεράσουν τις διαφορές τους σχετικά με το καθεστώς του τελευταίου, για να μην κρατούν τους πολίτες όμηρους σε μια αναχρονιστική πολιτική στρατηγική.
Επιπλέον, η επίλυση της διαφωνίας για το όνομα της πΓΔΜ θα δημιουργήσει momentum για έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Αλβανία σχετικά με την ένταξη της στην ΕΕ, βοηθώντας να ξεπεραστούν οι αντιδράσεις από τη Γαλλία και την Ολλανδία.
Κι ενώ η ένταξη φαίνεται να είναι μια μακρινή προοπτική για τις βαλκανικές χώρες, η διαπραγμάτευση με την ΕΕ είναι μια πειθαρχημένη διαδικασία που εισάγει τους ευρωπαϊκούς κανόνες σε περιοχές που καλύπτονται από το κοινοτικό κεκτημένο» αναφέρεται στην ανάλυση.
Στην ανάλυση του ECFR τονίζεται «αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλές διμερείς, εδαφικές ή συνοριακές διαφορές στα δυτικά Βαλκάνια.
Η επίλυση ενός τόσο συμβολικό όσο η αλλαγή ονομασίας μιας χώρας θα είναι ένα ισχυρό μοντέλο για τους άλλους».

Ο ρόλος της Ρωσίας

Εν τω μεταξύ, η διαμάχη για το όνομα είναι καθοριστικής σημασίας για τις προσπάθειες της Ευρώπης να αντιμετωπίσει μια ισχυρή Ρωσία, που φαίνεται ότι θεωρεί πρωτίστως τα Βαλκάνια ως αρένα για να βλάψει τη Δύση και την εύθραυστη συμφωνία ως άνοιγμα σε αυτή την προσπάθεια.
Ο στόχος της Ρωσίας είναι να εμποδίσει την πΓΔΜ να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, για το οποίο προϋπόθεση είναι η επίλυση του ονοματολογικού.
Πράγματι, τα αποτυπώματα της Μόσχας στη Μακεδονία ήταν ορατά κατά το παρελθόν έτος: ο Ρώσος πρεσβευτής στα Σκόπια υποστήριξε ανοιχτά το VMRO-DPMNE κατά τη διάρκεια της πολιτικής κρίσης της χώρας το 2017.
Και οι Ρώσοι ολιγάρχες συμμετείχαν εμφανώς στην οργάνωση των πρώτων διαμαρτυριών κατά των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Zaev και του Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη πριν από αρκετούς μήνες.
«Εάν η Ευρώπη δεν υποστηρίξει τον συμβιβασμό, θα έχει αφήσει και τους δύο πρωθυπουργούς να πολεμήσουν όχι μόνο τους εγχώριους αντιπάλους τους, αλλά και τη ρωσική μηχανή προπαγάνδας» τονίζεται στην ανάλυση.

(Κείμενο σε εξέλιξη)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης