Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απώλειες στη Wall Street, καθώς εντείνεται ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας

Απώλειες στη Wall Street, καθώς εντείνεται ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας
Απώλειες καταγράφει η Wall Street, μετά την επιβολή δασμών που ανακοίνωσε ο Trump στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων
Με απώλειες άνοιξε σήμερα (15/6/2018) η Wall Street, μετά την επιβολή δασμών που ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων, πυροδοτώντας νέους φόβους για μια κλιμακούμενη εμπορική σύγκρουση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.
Περί τις 16:30, ο Dow Jones υποχωρεί κατά 0,6% στις 25.061 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει πτώση 0,4% στις 2.777 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται κατά 0,4% χαμηλότερα, στις 7.285 μονάδες.

Ο Trump ανακοίνωσε την επιβολή δασμών 25% στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων, ύψους 50 δισ. δολ., ενώ προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να επιβάλουν πρόσθετους δασμούς, εάν η Κίνα προβεί σε αντίμετρα.
Όπως τόνισε ο Trump, τα μέτρα θα επηρεάσουν τα κινεζικά προϊόντα «που περιέχουν βιομηχανικά σημαντικές τεχνολογίες», χωρίς να κατονομάσει αυτά τα προϊόντα.
Η Κίνα αναμένεται ότι θα απαντήσει με δικούς της δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα, με τον υπουργό Εμπορίου της Κίνας να εκφράζει άμεσα την σθεναρή αντίθεσή του στα μέτρα του Trump, τονίζοντας ότι το Πεκίνο θα ανακοινώσει αντίμετρα παρόμοιου μεγέθους.
Το κινεζικό υπουργείο ανέφερε επίσης ότι όλα τα αποτελέσματα των προηγούμενων εμπορικών διαπραγματεύσεων ακυρώνονται.
Νωρίτερα σήμερα, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών είχε στείλει σαφές μήνυμα προς την Ουάσιγκτον.
Ειδικότερα, όπως είχε ανακοινώσει το κινεζικό υπουργείο, «εάν οι ΗΠΑ λάβουν μονομερή και προστατευτικά μέτρα, τα οποία βλάπτουν τα συμφέροντα της Κίνας, θα αντιδράσουμε άμεσα», προσθέτοντας εν συνεχεία ότι «θα προχωρήσουμε σε όλα τα απαραίτητα βήματα ώστε να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας».
Οι μετοχές των Boeing και Caterpillar δέχονται ισχυρές πιέσεις, καταγράφοντας απώλειες 2,2% και 2% αντίστοιχα.
Οι δύο εταιρείες είναι ιδιαίτερα «ευαίσθητες» σε αυξήσεις των εμπορικών εντάσεων, καθώς ένα μεγάλο μέρος των εσόδων τους προέρχεται από το εξωτερικό.
Σημειώνεται ότι χθες, οι αμερικανικοί δείκτες είχαν κλείσει με μεικτά πρόσημα, στον απόηχο των αποφάσεων νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed).
Η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια - για δεύτερη φορά φέτος - κατά τη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας, ενώ ανέφερε ότι αναμένει δύο ακόμη αυξήσεις εντός του έτους, αντί των τριών που ανέμενε προηγουμένως.
Στο «μέτωπο» των εμπορευμάτων, ισχυρές πιέσεις δέχεται το πετρέλαιο, καθώς οι επενδυτές αναμένουν περισσότερες πληροφορίες από τις χώρες του ΟΠΕΚ και τη Ρωσία, λίγο πριν από τη συνεδρίαση της Βιέννης.
Ειδικότερα, περί τις 14:45, το Brent υποχωρεί κατά 1,7%, με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 74,6 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το αμερικανικό αργό καταγράφει πτώση 1,5% στα 65,9 δολ. ανά βαρέλι.
Χθες (14/6), ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Khalid al-Falih, χαρακτήρισε ως «αναπόφευκτο» το ενδεχόμενο σταδιακής αύξησης της παραγωγής, μετά από 18 μήνες σημαντικών περιορισμών που είχαν ως στόχο την εξισορρόπηση της αγοράς.
Παράλληλα, δηλώσεις επί του ζητήματος πραγματοποίησε και ο ρώσος υπουργός Ενέργειας, Alexander Novak, ο οποίος συναντήθηκε με τον σαουδάραβα ομόλογό του, τονίζοντας ότι οι δύο χώρες συμμερίζονται την άποψη ότι η παραγωγή του ΟΠΕΚ θα πρέπει σταδιακά να αυξηθεί.
«Σε γενικές γραμμές στηρίζουμε τη σταδιακή έξοδο», σχολίασε ο ρώσος υπουργός, ο οποίος πρόσθεσε ότι «οι λεπτομέρειες θα συζητηθούν με τους υπουργούς σε μία εβδομάδα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης