Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Υποχωρούν οι αποδόσεις των ομολόγων, εν μέσω εμπορικών εντάσεων - Στο 2,92% το 10ετές

ΗΠΑ: Υποχωρούν οι αποδόσεις των ομολόγων, εν μέσω εμπορικών εντάσεων - Στο 2,92% το 10ετές
Στην ασφάλεια των αμερικανικών ομολόγων στρέφονται οι επενδυτές, εν μέσω των φόβων για μια κλιμακούμενη εμπορική σύγκρουση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας 
Πτωτικά κινούνται σήμερα (15/6/2018) οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ, καθώς η επιβολή δασμών που ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων πυροδότησε νέους φόβους για μια κλιμακούμενη εμπορική σύγκρουση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, στρέφοντας τους επενδυτές σε ασφαλή καταφύγια.
Ο Trump ανακοίνωσε την επιβολή δασμών 25% στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων, ύψους 50 δισ. δολ., ενώ προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να επιβάλουν πρόσθετους δασμούς, εάν η Κίνα προβεί σε αντίμετρα.
Όπως τόνισε ο Trump, τα μέτρα θα επηρεάσουν τα κινεζικά προϊόντα «που περιέχουν βιομηχανικά σημαντικές τεχνολογίες», χωρίς να κατονομάσει αυτά τα προϊόντα.
Η Κίνα αναμένεται ότι θα απαντήσει με δικούς της δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα, με τον υπουργό Εμπορίου της Κίνας να εκφράζει άμεσα την σθεναρή αντίθεσή του στα μέτρα του Trump, τονίζοντας ότι το Πεκίνο θα ανακοινώσει αντίμετρα παρόμοιου μεγέθους.
Νωρίτερα, εξάλλου, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών είχε προειδοποιήσει ότι «εάν οι ΗΠΑ λάβουν μονομερή και προστατευτικά μέτρα, τα οποία βλάπτουν τα συμφέροντα της Κίνας, θα αντιδράσουμε άμεσα», προσθέτοντας εν συνεχεία ότι «θα προχωρήσουμε σε όλα τα απαραίτητα βήματα ώστε να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας».
Η πτώση στις αποδόσεις περιορίστηκε μετά τα στοιχεία για το καταναλωτικό κλίμα στις ΗΠΑ, που έδειξαν μια σημαντική άνοδο για τον Ιούνιο του 2018, ξεπερνώντας, μάλιστα, τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ο δείκτης ανήλθε στις 99,3 μονάδες, από 98,5 τον Μάιο, ενώ οι αναλυτές είχαν εκτιμήσει ότι θα διαμορφωνόταν στο 98,3.
Περί τις 18:15, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ υποχωρεί περίπου κατά 2 μονάδες βάσης στο 2,92%.


Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου σημειώνει πτώση 1,6 μ.β. στο 2,55%, ενώ του 30ετούς υποχωρεί κατά 2,1 μ.β. στο 3,04%.
Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων είχαν υποχωρήσει και χθες, στον απόηχο των αποφάσεων νομισματικής πολιτικής που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Όπως ανακοίνωσε η ΕΚΤ, το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2018, ενώ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στα ιστορικά χαμηλά, όπως αναμενόταν.
Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Mario Draghi, ξεκαθάρισε ότι το Δ.Σ. δεν συζήτησε πότε και πώς θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων, ενώ τόνισε ότι θα παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα τουλάχιστον έως το καλοκαίρι του 2019.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης