Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στο χρέος «θα δοθεί κάτι μικρό» και η αποχώρηση ΔΝΤ δεν αρέσουν στις αγορές – Το επιτόκιο 3,55% οριοθετεί την αποτυχία

tags :
Στο χρέος «θα δοθεί κάτι μικρό» και η αποχώρηση ΔΝΤ δεν αρέσουν στις αγορές – Το επιτόκιο 3,55% οριοθετεί την αποτυχία
Είναι ξεκάθαρο ότι η υπόθεση χρέος εκτυλίσσεται σε φιάσκο καθώς ήδη σχεδιάζεται το πλαίσιο της ήπιας αναδιάρθρωσης που δεν θα ικανοποιήσει τις αγορές και το ΔΝΤ που θα συνεχίσει να θεωρεί μη βιώσιμο το χρέος.
Η λύση στο ελληνικό χρέος εξελίσσεται σε φιάσκο καθώς, όπως δήλωσε ο γερμανός υπουργός οικονομικών Ol. Scholz «θα δοθεί κάτι μικρό στην Ελλάδα» σε συνδυασμό με την αποχώρηση του ΔΝΤ καθώς θα διατηρήσει ένα ρόλο τεχνικού συμβούλου στην μεταμνημονιακή Ελλάδα – όπως στην Κύπρο – δεν αρέσει στις αγορές και στους επενδυτές.
Το χρηματιστήριο απαξιώνεται, όπως και οι μετοχές των τραπεζών που παραμένουν καθηλωμένες κάτω από τις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου και ανεξάρτητα από συγκυριακές αναλαμπές ή διορθώσεις η ουσία είναι ότι οι μετοχές των τραπεζών κινούνται χαμηλότερα από τις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου του 2015.
Στα ομόλογα το 10ετές κινείται πέριξ του 4,48% ενώ στην Ιταλία έχει υποχωρήσει στο 2,62% από 3,38% στην φάση της κορύφωσης της πολιτικής κρίσης πριν λίγες εβδομάδες.
Αν και η ΕΚΤ με την απόφαση της να αποσύρει την ποσοτική χαλάρωση τέλη του 2018 αλλά όχι και την ρευστότητα που έχει δοθεί πάνω από 1,5 τρισεκ. στο σύστημα επιτρέπει ειδικά στα ομόλογα να αντιδρούν θετικότερα...ωστόσο η ανοδική τάση στις αποδόσεις των ομολόγων είναι μονόδρομος.

Γιατί συμβαίνουν όλα αυτά;

Είναι ξεκάθαρο ότι η υπόθεση χρέος εκτυλίσσεται σε φιάσκο καθώς ήδη σχεδιάζεται το πλαίσιο της ήπιας αναδιάρθρωσης που δεν θα ικανοποιήσει τις αγορές και το ΔΝΤ που θα συνεχίσει να θεωρεί μη βιώσιμο το χρέος.
Επίσης το μεγάλο κεφαλαιακό μαξιλάρι 35 δισεκ. ευρώ δεν διασφαλίζει ότι θα υποχωρήσουν οι αποδόσεις στα ομόλογα
Η περίπτωση της Αργεντινής έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η ύπαρξη κεφαλαίων δεν διασφαλίζουν ότι οι αποδόσεις στα ομόλογα θα υποχωρήσουν.
Μετά την συμφωνία Αργεντινής με ΔΝΤ για την χορήγηση δανείου 50 δισεκ. συνέβη το εξής, οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ομολόγων εκτοξεύτηκαν και το pesos το εθνικό νόμισμα της Αργεντινής κατέρρευσε.
Η Ελλάδα θα διαθέτει ένα κεφαλαιακό απόθεμα 35 δισεκ. ευρώ αλλά παρ΄ όλα αυτά οι αποδόσεις των ομολόγων δεν υποχωρούν.
Η βασική αιτία δεν είναι μόνο η πρόσφατη κλιμάκωση στην Ιταλία όπου οι αποδόσεις π.χ. στο 10ετές έφθασαν έως το 3,38% για να υποχωρήσει στο 2,62%.
Σίγουρα η Ιταλία έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο.
Η βασική αιτία έχει να κάνει με την έλλειψη σαφούς εικόνας της αγοράς για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν θα πάρει ουσιαστική λύση στο χρέος, το ΔΝΤ δεν θα συμμετέχει πλην από την ιδιότητα του τεχνικού συμβούλου.
Επίσης η αγορά ανησυχεί μήπως η Ελλάδα με αυτά τα εφόδια αρχίσει να χρησιμοποιεί το κεφαλαιακό μαξιλάρι αντί να δανείζεται από τις αγορές περνώντας ένα λάθος μήνυμα ότι αγγίζει τα έτοιμα κεφάλαια.
Με ρεαλιστικά κριτήρια οποιαδήποτε επιτόκιο πάνω από 3,55% σε έκδοση ελληνικού ομολόγου είναι λάθος μήνυμα.
Δεν μπορεί το ακριβό ΔΝΤ να δανείζει την Ελλάδα στο 3,55% και η Ελλάδα να δανειστεί σε μακροπρόθεσμη έκδοση στο 4,5% ή 5%.
Η Ελλάδα θα πρέπει να περάσει ένα μήνυμα ότι μπορεί να δανειστεί σε ομόλογο αναφοράς στο 10ετές στο 3,5% ενώ ήδη εμφανίζει επιτόκια στα 5 και 6 χρόνια στο 3,30% με 3,55%.
Όσο υπάρχουν αυτές οι αβεβαιότητες και κυρίως αποδειχθεί αυτό που όλοι υποστηρίζουν ότι η διευθέτηση του ελληνικού χρέους θα είναι μια λύση ημίμετρο… δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων θα βελτιωθούν ουσιαστικά.
Να σημειωθεί ότι η επιδιωκόμενη βελτίωση προσκρούει και σε ένα άλλο εμπόδιο που ονομάζεται απόφαση της ΕΚΤ να καταργήσει την ποσοτική χαλάρωση ως μέσο νομισματικής πολιτικής στο τέλος του 2018.
Νομοτελειακά οι αποδόσεις των ομολόγων στην Ευρώπη θα ανέβουν.
Οπότε συγκρίνοντας spreads δηλαδή διαφορές ομοειδών ομολόγων διαφόρων χωρών δεν μπορεί η Πορτογαλία να είναι στο 2% και η Ελλάδα στο 2,5%, δεν μπορεί η Ιταλία να βρίσκεται στο 2,75% και η Ελλάδα στο 3,5%.
Οπότε η άνοδος των ομολόγων στην Ευρώπη θα κρατήσει τα spreads ανοικτά οπότε δεν θα δούμε χαμηλές αποδόσεις στα ελληνικά ομόλογα.
Σε αυτό το σκηνικό θα πρέπει να εντάξουμε και την παράμετρο ότι δεν θα υπάρξουν επιθετικές αναβαθμίσεις της Ελλάδος.
Οι οίκοι αξιολόγησης δεν θα προχωρήσουν σε επιθετικές αλλά λελογισμένες αναβαθμίσεις π.χ. 1 βαθμίδα στην κλίμακα Β+ και όχι ΒΒ- όπως αρχικά είχε εκτιμηθεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης